Cu cât un șef este mai incompetent, cu atât face ședințe mai lungi.
În fine, asta e o axiomă personală, dar unul dintre motivele pentru care am părăsit compania acum opt ani și nici nu m-am mai angajat de atunci a fost timpul pierdut în ședințe.

Câte un șef convoca un meeting, pe la ora 16.30, cu un subiect foarte clar, să zicem „cum să creștem producția pe tarlaua de varză”. Și erau invitați toți șefii și șefuleții care aveau treabă cu varza. Șeful cel mai șef care conducea ședința zicea „…și cum facem?”.
Cum nu se găseau chiar imediat soluții de creștere a producției de varză (trebuia ca lumea prezentă să se mai și gândească la asta și nu avea niciun chef), discuția devia invariabil: fetele-șefulețe discutau despre shopping și diete, băieții-șefuleți despre Steaua și Becali – pe atunci om de succes, nu infractor dovedit ca acum.
Când astfel de subiecte erau epuizate, privirile cădeau pe câte un tabloid rătăcit în sala de ședințe. Salvare! Main story din tabloid devenea main story pentru bârfa noastră.
Și așa se făcea ora 18.30, fără nicio concluzie practică. Urma să ne reîntâlnim „săptămâna viitoare” să vedem ce facem cu varza.
Ați putea zice că asta era o viață dulce. Nici pomeneală. Alea trei-patru ore pe care le stăteam în ședințe se răzbunau: trebuia să îți termini treaba, așa că plecai seara târziu de la birou.

Șefi obsedați de meeting-uri lungi, fără finalitate, sunt peste tot, dovadă că peste ocean a apărut aplicația mobilă „Câți bani pierde compania cu o ședință lungă și fără rost”.
Nu e glumă, a popularizat-o Harvard Business Review.

sedinte costuri

Cum funcționează:
Dacă ai iPhone, o deschizi în Safari de aici.
Dacă ai smartphone cu Android, o deschizi în Chrome, de aici.
(Merge și de pe laptop, din browser.)
Mai departe, e intuitiv ce trebuie să faceți.

Avertisment: utilizați aplicația pe riscul vostru. Unii șefi vor fi atât de vexați că le arătați ce pagubă fac cu jucăria numită meetinguri lungi și fără rost, încât s-ar putea să se răzbune.
Dar nu uitați: cu cât șeful e mai incompetent, cu atât face ședințe mai lungi. Vă spune asta un om căruia i-a cam albit barba prin ședințe.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close