„Conform datelor pe care Guvernul României le-a transmis la Comisa Europeană, industriile culturale și creative aduc la bugetul statului până la 7% din PIB, în condițiile în care informatica aduce 3%.”
Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii.

Sala Palatului construită în anii ’60 ai secolului trecut are fotoliile tocite și jegoase. Tavanul e cârpit cu niște… cârpe prinse cu holșuruburi.

Sala Palatului
„Cârnați” din cârpe ordinare decorează plafonul Sălii Palatului.

Am pătruns toamna trecută în culise. Culisele arată precum Sala. Poți turna în ele un film de groază fără să le mai modifici.
La fiecare doi ani, Sala Palatului găzduiește unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică clasică din lume, Festivalul Enescu.
Acustica e dezastruoasă. Marile orchestre vin totuși la Enescu, datorită tradiției  festivalului și sălilor arhipline cu un public în mare parte entuziast, inclusiv turiști străini sosiți special pentru eveniment.

Ceea ce poate nu știți este că undeva, pitit printr-un sertar, zace un proiect de reamenajare a Sălii Palatului ca mall cultural. Proiect blocat, se poate bănui, din interese oculte. Nu merg mai departe, pentru că nu am verificat informațiile, dar putem presupune că ștefanbăniciidecrăciun și alte șușanele care se întâmplă la Sala Palatului aduc foarte mulți bani, de care unii nu se pot lipsi.

Sala are un avantaj mare pentru artiștii străini – e foarte aproape de hotelurile mari și aceștia pot ajunge la spectacol sau concert rapid, fără tracasarea din trafic.

Este nemaipomenit ce propune dl ministru al Culturii în articolul al cărui link îl găsiți mai sus: construcția unei noi săli de concerte, cu 2.400 de locuri. Dar asta cere timp, finanțarea e total incertă, termenul propus de constructori va fi depășit, iar viitorul guvern din 2017 o poate scoate din lista de priorități.

Ci nu mai bine scoate actualul guvern proiectul acela de renovare a Sălii Palatului de la sertar?
Măcar să-l analizeze. Poate e bun, poate e prost, nu știm.
Pe cine deranjează?
(Asta poate fi o temă pentru jurnaliștii de investigație, dacă or mai fi vreunii.)

3 Comments

  1. Poate ar trebui modificat titlul. Eu am înțeles prima oară că se va da 7% din PIB către cultură, etc.

  2. Corect, există o anume ambiguitate, dar textul e clar.

  3. Nu stiu ce a vrut sa spuna ministrul Culturii, dar ce a iesit e o prostie. Tot bugetul e cam 33% din PIB, ceea ce ar insemna ca activitatile culturale aduc 20% din bugetul de stat. Cu banii astia platesti toti bugetarii. Cam greu din „filarmonici”.

    Desigur, sa se faca sali, dar sa sa punem si cifrele in regula inainte.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close