Închide

Ce vrei să cauți?

Dezastrul de la Colectiv. Documentar Discovery Channel

dezastrul din colectiv discovery channel
dezastrul din colectiv discovery channel

Beau o cafea în holul cinematografului cu Vlad Petreanu care-și salută un prieten: omul poartă niște mănuși medicale care-i protejează mâinile arse, iar la gât se zărește cicatricea vânătă, urmă a traheostomiei. A scăpat cu viață pe 30 octombrie din Colectiv și ne spune că a mai fost norocos de încă șase ori după aceea, în spital, supraviețuind miraculos la tot atâtea complicații severe.

După 44 de minute de proiecție, se aprinde lumina în sală. O liniște grea.
Ada Rosetti, director regional de programe Discovery Channel, ne invită rostind greu cuvintele și stăpânindu-și lacrimile să punem întrebări invitaților.
Ce întrebări să pui? E cel mai dramatic și răscolitor documentar pe care l-am văzut vreodată. Nodul în gât e cât pumnul.
Invitații se află pe scenă: Mihai Predescu, realizatorul documentarului, Charlotte Reid, producător executiv, și Nick Allder, expert în efecte speciale, cu o mulțime de premii internaționale pentru filme celebre ca Alien sau Al cincilea element.

Dezastrul din Colectiv, documentarul produs de Discovery Channel, care a avut ieri avanpremiera în România, este făcut foarte englezește: nu trage concluzii, nu arată cu degetul vinovații, nu se lansează în speculații – îl lasă pe privitor să înțeleagă.

A ales să expună doar faptele unanim acceptate și, deci, reale.
Scenariul se bazează pe o cronologie minuțioasă și cutremurătoare, de la primul foc de artificii din club, la al doilea care a aprins buretele de pe stâlp, flacăra, „la început cât cea a unei brichete Zippo”, pe care – spune un martor – „cei dinăuntru o priveau ca hipnotizați”, și apoi următoarele minute în care oamenii au ars de vii sau s-au intoxicat cu fum.
Discovery Channel folosește fotografii și secvențe video/audio reale (unii au filmat cu telefonul în timp ce se zbăteau să iasă pe unica ușă de un metru), dar a și reconstituit cinematografic într-un studio de film atmosfera din clubul Colectiv, inclusiv momentul în care se declanșează focul.
Au fost intervievate persoane din fiecare categorie reprezentativă în succesiunea evenimentelor din seara tragediei.
Personajele din documentar sunt supraviețuitori care au fost sau nu răniți, rudele acestora, personalul medical, autoritățile implicate în operațiunile de salvare și un expert în chimie aplicată.

Regizorul Mihai Predescu spune că o parte din materialul filmat nu a fost inclus în documentar din decență: imaginile s-ar fi dovedit prea dure pentru privitori.
Tot ca semn de respect pentru cei afectați de drama din Colectiv, acest documentar nu va fi întrerupt de publicitate (bună lecție pentru televiziunile autohtone!).

Dacă vă așteptați să vedeți multe lacrimi și scene horror în Dezastrul din Colectiv, nu se va întâmpla.
Este un documentar realizat cu maximum profesionalism, cu atenție la fiecare detaliu, de un regizor care nu-și propune succes de audiență, ci să lase un document despre o tragedie.
Este un documentar pe care toți politicienii ar trebui să-l vadă, de bună voi sau siliți, fie că se află în guvern, parlament, prefecturi sau primării.
Pentru că de moartea a zeci de tineri, ei se fac vinovați prin corupție, indolență și prostie.

Documentarul Dezastrul din Colectiv va fi difuzat pe Discovery Channel duminică 13 martie, ora 22.00.

Pe site-ul de prezentare găsiți și sfaturile expertului Nick Allder de supraviețuire în situații critice. Unul dintre ele:

Pe aceeași temă a scris Vlad.

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. fapte unanim acceptate nu inseamna neaparat ca sunt si reale 🙂

  2. “După ce am încheiat filmările, l-am întrebat pe unul dintre supravieţuitori ce face acum, cum e viaţa lui. Stau în casă, mi-a zis. Cum, nu ieşi pe nicăieri, nu te vezi cu nimeni? Nu, pentru că pe mine nu mă mai sună nimeni; toţi prietenii mei au murit la Colectiv, mi-a răspuns.” – Mişu Predescu, producătorul filmului.

    Abia astept.

Adaugă comentariu