Să spunem că ești unul dintre cei care au înțeles că reciclarea are rostul ei.
Dacă vrei să o faci ca la carte, ai dificultăți pentru că deșeurile (electronice, hârtie, sticle, electronice, baterii etc) trebuie predate în locuri diferite, de multe ori greu de descoperit.

De mâine, 10 martie, ieșenii devin cei mai evoluați locuitori ai României în materie de reciclare, pentru că în orașul lor începe să funcționeze primul Centru municipal unic de colectare a deșeurilor din România.
Centrul Municipal de Colectare Iași (CMCI), creat la standarde europene, primește orice deșeu casnic (din gospodăriile cetățenilor) care poate fi reciclat:
– Plastic
– Carton
– Hârtie
– Sticlă
– Textile
– Deșeuri din construcții
– Electrice
– Electronice
– Ambalaje metalice

Centrul Municipal de Colectare Iași este unic în România pentru că locuitorii municipiului pot strânge toate deșeurile reciclabile din gospodărie și să le aducă într-un singur loc: dacă vrei să duci un televizor vechi de 20 de ani la reciclare, aduni cu ocazia asta și hârtiile inutile din casă sau sticlele și borcanele care blochează debaraua.

Centrul Municipal de Colectare Iași 2 (1)

Centrul a fost plasat într-un loc ușor accesibil, pe Stradela Grădinari nr 26, Iași. Accesul se poate face și pietonal, și cu mașina.

Centrul Municipal de Colectare Iași 2 (2)

Pentru stimularea reciclării, timp de trei săptămâni, cei care aduc deșeuri la centru participă la o tombolă cu premii în electronice.

Proiectul Centrul Municipal de Colectare Iași este co-finanțat de Norvegia prin contractului de finanțare “STEPS FOR WEEE” din cadrul sesiunii de finanțare Innovation Norway – Norway Grants 2009-2014 și este rezultatul cooperării dintre Primaria Iași, Salubris și ECOTIC.

Inaugurarea Centrului de colectare municipal de la Iași reprezintă atât o premieră pentru România, un exemplu de bune practice în domeniul mediului, dar  și un semnal pentru alte municipalități din țară privind responsabilitățile majore ce le revin în direcția atingerii obiectivului principal al Directivei cadru a deșeurilor care prevede ca Europa să devina o “societate a reciclării” – explică Valentin Negoiță, președintele ECOTIC.

În pregătirea deschiderii Centrului, ECOTIC, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași, Agenția Pentru Protecția Mediului Iași și Salubris S.A., desfășoară o campanie de comunicare în 21 de școli din Iași (clasele V-VIII), pentru a informa elevii asupra deschiderii în orașul lor a primului centru municipal de colectare deșeuri din România.

În cadrul campaniei „Iașiul meu curat”, elevii ieșeni vor primi informații despre deschiderea Centrului Municipal de Colectare Iași, despre cum, unde și ce anume pot aduce acolo. Vor fi încurajați să împărtășească informațiile cu cei apropiați și vor primi date concrete despre situația colectării și deșeurilor din țara noastră, de ce acest lucru ne afectează pe toți și cum putem cu toții contribui la curățenia casei noastre – fie ea locuința sau orașul nostru.
_____________________________________

ECOTIC este o organizație colectivă nonprofit care gestionează deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) în numele a peste 500 de producători și importatori afiliați. ECOTIC asigură și supervizează întregul proces de preluare, transport, dezmembrare și reciclare astfel încât, la final, DEEE să nu mai reprezinte un pericol. Peste 61.000 tone DEEE au fost gestionate în sistemul ECOTIC, în cei 9 ani de activitate. Consultanța promptă și specializată oferită producătorilor de echipamente electrice, baterii și acumulatori, este un element definitoriu al ECOTIC. Mai multe detalii găsiți pe www.ecotic.ro, pe pagina de Facebook dedicată, precum și pe pagina LinkedIn.

(foto: Dan Mariciuc)

4 Comments

  1. Din pacate atata timp cat nu ai masina esti degeaba. Ghene de gunoi cu colectare selectiva si adecvat sunt aproape inexistente. Etichetele nici nu se mai vad incat tot omul arunca cum apuca. Pacat pentru ca prin asta s-ar fi putut ajuta proiectul enorm

  2. Buna Daniel, in cazul Centrului Municipal de Colectare Iasi nu putem discuta de folosirea inadecvata a recipientelor destinate fiecarui tip de deseu ci din contra vorbim de un sistem optim de colectare separata a acestora. Te asteptam la centru pentru a te asigura de cele mentionate.

  3. Cand faceti unul si in Bucuresti?
    Nu ar fi rau sa incepeti cu educarea “vietuitoareor” bipede de toate varstele, care sunt cele mai mari producatoare de deseuri reciclabile.
    O varianta utila ar fi ridicarea tuturor masinilor abandonate pe domeniul public (cu pregatirea legislatie aferente -nu cunosc aceast tip de legislatie).
    Este mult de munca in domeniul reciclarii in Romania.

  4. Eu locuiesc in Pacurari.Cum as putea transporta deseurile?Unele le duc la punctul de la CarrefourEra.Nu se pot face centre mici in cartiere? In apropierea blocului unde locuiesc nu exista ghene pentru deseuri.Au fost,dar nu mai sint.Exista insa pe la blocuri vecine si le duc acolo.Pacat ca sintem putini cei care fac gestul asta.!Nu inteleg ce e atit de greu de pus deseurile in ghena respective?!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close