Închide

Ce vrei să cauți?

Săptămâna Sunetului. Ești invitat să creezi o carte poștală sonoră

Îmi place ideea la care suntem invitați: să creăm un document istoric sonor pentru anii care vor veni.

În definitiv, producem o mulțime de filme și fotografii-document, dar înregistrări sonore mai puțin.
Despre ce e vorba:

Colectă de cărți poștale sonore din București:
Săptamâna Sunetului a lansat un apel de cărți poștale sonore, piese scurte și simpatice care să redea sonor o bucată din București. Un portret al cartierului sau al unui loc plin de amintiri, o întâmplare de ieri sau o ficțiune.
Participanții sunt invitați să monteze 3 tipuri de sunete: sunet de trafic, sunet de oameni și sunet de natură. Înregistrările pot fi realizate cu orice aparatură (telefon, reportofon sau field recorder) și montate pe orice soft (vezi Audacity, free). Format: wav, aiff sau chiar și mp3.
Apelul este deschis oricui, indiferent de preocupări sau experiență în domeniul sunetului.
Piesele selecționate vor fi făcute publice în săptămâna 14-20 martie la Galeria A5 (Piața Amzei 5) și pe site-ul www.saptamanasunetului.ro
Piesele sunt așteptate pe adresa: call@saptamanasunetului.ro
Deadline: vineri 11 martie, ora 17.00

Ce este Săptămâna Sunetului

Bucureștiul se alătură inițiativei internaționale Săptămâna Sunetului între 14 și 20 martie, când are loc prima ediție locală.
Organizat de Asociația Jumătatea Plină pe bazele experienței sale cu programul Sâmbăta Sonoră, evenimentul propune acces gratuit la o serie de concerte, filme, conferințe, ateliere, sesiuni de ascultare și expoziții, animate de invitați din Franța, Austria, Belgia, Statele Unite și România, invitând publicul să reflecteze asupra importanței calității mediului sonor în care trăim. Oameni de artă, muzicieni, cineaști, ingineri de sunet și etnologi vor « înrăma » și analiza din diferite unghiuri faptele sonore care populează natura și viața publică și privată, urmărind repunerea sunetului în context global și de reinterpretare din perspectivă socială.

La Semaine Du Son s-a născut la Paris în urmă cu 12 ani, la inițiativa unui inginer acustician francez, Christian Hugonnet, care a dorit să familiarizeze publicul cu privire la ceea ce înseamnă sunetul, în accepțiunea lui cea mai largă, căutând astfel să arate implicațiile sunetului în viața noastră de zi cu zi.

saptamana sunetului

Astăzi, Săptămâna Sunetului are loc în 80 de orașe din Franța, Belgia, Elveția, Mexic, Argentina, Columbia, Uruguay, Venezuela, Coasta de Fildeș și Canada. Bucureștiul e primul oraș din Europa centrală și de Est care se alătură acestora pentru o săptămână de întâlniri și evenimente dedicate creației culturale (scriitura sonoră, muzica, radio, cinema), difuzării sonore (mijloacele de difuzare și înregistrare), mediului sonor (acustica spațiilor, sunetele orașului, noxele sonore) și sănătății auditive (excesele sonore, nivelul sonor al concertelor, prevenție). Pe 18 ianuarie 2016, carta Săptămânii Sunetului, prezentând dimenisiunile environamentale, medicale, economice și culturale ale unei mai bune conștientizări a importanței sunetului în societate a fost acceptată de UNESCO.

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc pe 14 martie, la ora 18, la Hanul Gabroveni|/ARCUB (Lipscani 84-90), cu vernisajul instalației sonore realizate cu ajutorul lui Baptiste Bohelay (Franța) și Modulab (România), în prezența organizatorilor, artiștilor invitați și partenerilor evenimentului, Speranța Rădulescu, profesor la Universitatea Națională de muzică Bucureș, invitat de onoare.
Dacă Săptamâna Sunetului în Franța a fost reprezentată de personalități precum compozitorul Pierre Boulez sau realizatorul Costa-Gavras, în România, personalitatea ce reprezintă cel mai bine profesionalismul și dedicația în cultura sunetului cu care Săptămana Sunetului se asociază la prima sa ediție e Speranța Rădulescu.

Vineri 18 martie la ora 18 la ARCUB, Speranța Rădulescu va vorbi într-o conferință ilustrată cu muzică antologică despre colecția de discuri de muzici tradiționale Ethnophonie (26 de CD-uri), inițiată în 1999 de către Horia Bernea și realizată de Fundația Al. Tzigara Samurcaș, în cooperare cu Muzeul Național al Țăranului. Colecția a fost distinsă cu premiul Coup de Cœur al Academiei Charles Cros, Franța (2005) și cu Premiul criticii germane a discului (2006). Ea urmărește să devină o mărturie a culturii muzicale populare de la începutul secolului XXI — o mărturie de același fel fiind produsă de savantul Constantin Brăiloiu în anii 1928-1943. În subsidiar, colecția prezentată se opune implicit « muzicii populare » pe care, într-o prelungire nefirească a Cântării României
din epoca național-comunistă, o promovează majoritatea mediilor din România, cu convingerea fermă că ar constitui « versiunea superioară » a folclorului muzical genuin. Conferențiarul va insista asupra importanței ideologiei în înțelegerea, evaluarea și folosirea culturii oamenilor simpli din România.

Alte evenimente importante din program:

  • Conferință cu renumitul chirurg ORL Cristian Mocanu despre riscurile poluării sonore urbane pentru sănătatea auditivă, 16 martie la ora 18, laHanul Gabroveni.
  • Concertul improvizatoarei austriece Maja Osojnik, solo in Club Control, 16 martie, urmat pe 17 martie la Conservator de întâlnirea dintre aceasta și colectivul de improvizatori PFA Orchestra, grupând 10 muzicieni din cele mai inovative proiecte muzicale din București.
  • Prezentarea festivalului internațional de teatru radiofonic Grand Prix Nova, joi 17 martie la ora 17 la Cinema Elvire Popesco, Institutul Francez din București.
  • Lansarea piesei radiofonice în surround sound Biblia Neagrăde Ilinca Stihi.
  • Concert de orgă cu legendara figură a muzicii maximaliste, Charlemagne Palestine, duminică 20 martie la Conservator. Concertul va fi dedicat orgii bisericii din Rotbav și interpretat pe orga UNMB construită în stilul orgilor transilvănene.
    Pentru programul comple, urmăriți site-ul evenimentului: saptamanasunetului.ro.

Organizator:
Jumătatea plină / Sâmbăta sonoră

Co-finanțator:
Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri:
La Semaine du Son, Franța
La Semaine du Son, Bruxelles
Institut Français București
Forumul Cultural Austriac
Delegația Valonia-Bruxelles
Societatea Română de Radio Difuziune / Teatrul Național Radiofonic
Universitatea Națională de Muzică București + CMeM
Universitatea Politehnică București / Promise
Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografie / CINETic
Asociația Ephemair
Modulab
Control Club
Bucharest Experimental Film Festival
ARCUB / Primăria Municipiului București

Sponsori:
Aqua Carpatica / Sâmburești, Clarfon

Articole populare Ultima luna

Adaugă comentariu