Biata doamna Râmniceanu, profesoara mea de franceză, a plecat de mult timp din lumea noastră, dar am pomenit-o în gând recunoscător, ultima oara când am fost la Paris.
Trăsesem la un hotel-butic de familie și doream o cameră de fumător sau, în fine, cu balcon. Domnul de culoare de la recepție mi-a tăiat-o scurt cum că nu există așa ceva. În engleză, deși eu încercasem să-i captez bunăvoința cu franceza mea pe care o căutam disperat prin sinapsele formate în gimnaziu.

Nu știu de unde a apărut proprietăreasa (sau doamna administrator al hotelului). La vreo 70 de ani, suplă, rochie neagră și buze rouge-rouge. Moda de pe vremea lui Edith Piaf.
Vous parlez très bien français, monsieur!
Și a luat o cheie din rastel. Mi-a dat o cameră excelentă, cu ieșire la o mică grădină interioară cu fotolii de răchită. Dacă mă săltam pe vârfuri, vedeam un pic din Turn Eiffel.
Probabil doamna era sătulă de oaspeții din Texas și mi-a oferit o mică recompensă pentru că mă străduisem să vorbesc în limba locului.

Doamna Râmniceanu a fost o profesoară nemaipomenită. Odată, s-a enervat pe noi pentru că eram leneși și ne-a spus: Când veți fi mari, veți călători prin toată lumea și veți avea piscină în curte. Iar voi nu vreți să învățați nici măcar un pic de conversație într-o limbă străină.
Noi am râs de ne-am prăpădit. Era pe vremea ailaltă, iar ideea de a călători în afară de Bulgaria și a a avea piscină ca în serialul Dallas era teribil de absurdă.
Și iată că Doamna Râmniceanu a avut dreptate: acum găsești bilete de avion spre Europa și cu 30 de euro iar dacă vrei neapărat, neapărat piscină proprie, nu e imposibil.

Gata cu poveștile! Ideea e că programul Teach for Romania caută tineri absolvenți de facultate pentru a-i pregăti să devină profesori altfel și să salveze destinele unor copii mai puțin norocoși.
Vezi cum:

 Selecția pentru cea de a treia generație de profesori Teach for Romania continuă!
Persoanele selectate vor fi pregătite ca, timp de doi ani, să fie profesori transformaționali pentru copiii din școlile cu provocări, oferindu-le informațiile necesare prin metode inovative, bazate pe feed-back pozitiv și gândire critică.

Cei mai buni dintre candidați vor trece printr-un program intens de pedagogie și leadership, urmând ca din această toamnă să fie repartizați timp de doi ani într-o școală parteneră. O nouă generație de peste 30 de profesori vor începe predarea din septembrie 2016, în peste 30 de școli vulnerabile din țară, oferind acces la educație de calitate pentru peste 4000 de copii.

Care sunt beneficiile?

În cei doi ani de predare ca profesor sau învățător Teach, vei avea parte de programe de pregătire și training din partea profesioniștilor din România, dar și acces la cea mai mare comunitate globală în educație și leadership, cu peste 50.000 de profesori care au impact direct la clasă și lucrează cu peste 5 milioane de elevi. Pe parcursul celor doi ani, îți oferim sprijin personalizat, coaching și mentorat prin departamentul de Training & Support. La finalul celor doi ani, devii membru al rețelei naționale de Alumni Teach for Romania și al rețelei internaționale de Alumni Teach for All.

Care este impactul?

Ca profesor Teach for Romania, lucrezi cu copiii din medii vulnerabile, îi ajuți să facă din educația lor o prioritate și să își depășească condiția. În plus, ajuți comunitatea-gazdă să acceseze proiecte și să creeze noi oportunități de dezvoltare. Ca alumnus, te încurajăm să accesezi roluri din care poți face o schimbare în sistemul educațional.

Impactul transformațional al programului are loc, în primul rând, asupra ta: „Am reușit să mă organizez astfel încât să țin cont de mine, dar și de cum îmi construiesc munca pentru a fi utilă pentru copiii mei. Am realizat cât de important este fiecare aspect al învățării și mi-am dat seama cât de mult m-ar fi ajutat ca un profesor Teach să îmi fi fost profesor în școală.”, povestește Emilia Dinică, profesor în Fundeni, județul Călărași.

teach for romania

Dacă ești motivat să-ți începi o carieră în educație, înscrie-te până la data de 17 aprilie, completând formularele de pe site-ul Teach for Romania. Sunt eligibili tinerii cetățeni români, care au absolvit o facultate sau sunt în an final și care sunt dispuși ca timp de doi ani să devină profesori și învățători cu impact în educație.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close