Închide

Ce vrei să cauți?

Cinci scurte povestiri despre cea mai frumoasă Românie posibilă

vodafone connecting for good prof leon danaila
vodafone connecting for good prof leon danaila

O fetiță de la noi din comună obișnuia să vină des să împrumute cărți. Îi place mult să citească.
O vreme a dispărut.
Când am întâlnit-o din nou, am întrebat-o de ce n-a mai venit să ia cărți.
„Nu mai avem curent electric” – mi-a răspuns.

Acum câțiva ani, profesoara Ioana Hochia și-a deschis în propria casă din comuna Firiza Fundația Edukation.
Edukation este un gen de After School gratuit la care vin copiii din comună. Părinții unora sunt plecați la muncă în străinătate. Alții nu au cu cine să se consulte la lecțiile pentru acasă deoarece într-o gospodărie țărănească sunt multe de făcut iar cei mari nu au timp de cei mici.
Apoi, a adus în sat o filială a bibliotecii județene. În fiecare zi, 20-25 de copii vin să împrumute cărți, printre care și fetița pomenită mai sus.
Rata de abandon școlar s-a redus.

În rândul din fața mea stă un legendar neurochirurg, profesorul Leon Dănăilă (foto sus), cel care operează încă la 83 de ani. Poartă lavalieră de mătase, înnodată elegant la gât. Este primul medic român care a făcut intervenții chirurgicale pe creier sub microscop (1981) – o teribilă revoluție la acea dată.
Până atunci „neurochirurgii băgau degetul în creier și rezultatul însemna multe decese și paralizii” – avea să ne spună mai târziu.
Ochii îi strălucesc cu interes maxim către scenă, unde mult mai tânărul medic Sorin Târnoveanu, de la spitalul de copii Marie Curie, povestește despre cele mai noi echipamente medicale pe care le-a primit.
Un sistem de micronavigație pentru operațiile pe creier: imaginile encefalului livrate de RMN sau tomograf sunt încărcate în sistem și acesta ghidează bisturiul medicului care excizează tumora. Precizia este de sub un minimetru. Nu se mai decupează primitiv craniul copilului – un orificiu minuscul este de ajuns, iar micul pacient se reface astfel foarte repede.
„E ca un GPS pentru intervențiile pe creier” – explică dr. Târnoveanu.
Sau endoscopul pentru suferinzii de hidrocefalie. Până acum, copiilor atinși de această boală li se implanta un furtun care mergea din craniu până în burtă. Infecții dese, operații dese. Cu noua aparatură, copiii hidrocefalici scapă de furtun și de complicații.
Câteva sute de copii bolnavi vor fi operați anual la Marie Curie, la nivel de excelență mondială, și salvați de mari chinuri datorită acestor echipamente de ultimă oră pe care ar trebui să le aibă orice spital civilizat.

După primul război mondial, învățătorul Constantin Ghindă a avut ambiția să construiască prima școală în satul Lupșa de Jos – Mehedinți. Și a reușit.
După aproape 100 de ani însă, în zilele noastre, clădirea, impozantă și solidă, ajunsese în ruină. Un tânăr din sat, Mihail Viorel Corcodel, a găsit fonduri pentru renovare dar condiția a fost ca reparațiile să fie făcute de locuitori voluntar, fără plată.
Minunea s-a întâmplat, vechea școală a fost renovată și acum funcționează ca Centru de Tineret.
„Ne-am schimbat mentalitățile, spune Mihail, și am prins curaj să facem mai multe”.
Un alt proiect de 2,3 milioane de euro, ce părea o utopie pentru un acest sat uitat, se află în faza finală de aprobare.

O bătrânică la margine de sat din Banat. Nu a știut vreodată cum e să ai curent electric. Cu picioarele umflate și cu respirația grea, nici nu se punea problema să meargă câteva zeci de kilometri până la oraș, la medic.
A descoperit-o doctorița Dana Paicu, de la Fundația Profilaxis.
Doamna doctor Paicu este o femeie hotărâtă: parcurge zilnic 80-200 de kilometri prin satele din județele Timiș și Caraș-Severin, zonele cu mortalitatea cea mai ridicată din cauze cardiace. Duce cu ea pe drumurile desfundate un gen de valize în care se găsesc un ecograf și un aparat EKG portabile. Consultă sătenii.
Ecografiile și electrocardiogramele ca și imaginea video a pacienților sunt transmise prin rețeaua de Internet mobil la Timișoara, la o stație medicală, unde medici specialiști stabilesc diagnostice.
Așa a fost salvată și bătrânica cu edem pulmonar acut și insuficiență cardiacă. Doctorița Paicu a consultat-o, a luat legătura cu Timișoara și a venit ambulanța.
Sunt foarte mulți locuitori rurali care nu au asigurare medicală, deși muncesc. Telemedicina ar putea revoluționa asistența medicală din România, pentru că aproape jumătate din populație locuiește în mediul rural.

Katle Lizvi, membru fondator al organizației Little People Romania, cea care a creat aplicația pentru tabletă “Leul curajos” destinată copiilor bolnavi de cancer, din ce în ce mai mulți.
Datorită aplicației, micii pacienți înțeleg mai bine ce se întâmplă în corpul lor, capătă curaj iar medicii obțin informații necesare tratamentului.
Un copil traumatizat mai degrabă apasă pe un desen pe ecranul tabletei pentru a spune cât de intense sunt durerile decât să povestească despre asta.
Prin aplicație este creat un profil psihologic al fiecărui copil care o folosește. ”Leul curajos” va fi prezentată zilele acestea oncologilor irlandezi ca studiu de caz.

Sunt câteva povestiri despre România cea bună și optimistă. Le-am ascultat la Conferința Connecting for Good, organizată de Fundația Vodafone România, care a finanțat și a acordat consultanță acestor proiecte și multor altele.

Fundația Vodafone a împlinit 18 ani și a tras linie sub deviza Connecting for Good: a investit în această perioadă 23 de milioane de euro care au adus schimbări în viața a 1,4 milioane de români:

  • Proiectul Strategic de Investiție în Mediul Rural a oferit finanțare de 650.000 de euro pentru 55 de proiecte cu 35.000 de beneficiari
  • Fundația a renovat opt centre de transfuzie folosite de o treime din totalul donatorilor din țară și care asigură necesarul de sânge pentru 291 de spitale
  • Fundația a investit 2 milioane de euro pentru a construi cea mai modernă secție de terapie intensivă pentru nou-născuți din Sud-Estul Europei, la Spitalul Marie Curie
  • Prin programul Connecting for Good, fundatia a oferit primele solutii de telemedicina din Romania si a finanțat cu 2,9 milioane de euro proiecte pentru 30.000 de beneficiari 

Înregistrarea discuțiilor din cadrul conferinței Connecting for Good 2016 poate fi urmărită pe YouTube, pe canalul VodafoneBuzz (de la minutul 22:40): 

Fundația Vodafone România este o organizație neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operațiunile comerciale ale companiei, înființată în 1998. Mai multe detalii despre programele fundației se regăsesc pe:
www.fundatia-vodafone.ro,
http://fundatiavodafone-blog.ro,
www.facebook.com/fundatiavodafone.

Articole populare Ultima luna

20 decembrie 2024

Dronă cu picioare

Adaugă comentariu