wienerberger

Cărămida rămâne după mii de ani poate cel mai bun material de construcție.
Recent am coborât sub asfaltul Romei și am văzut niște ziduri de cărămidă ridicate de constructorii împăratului Traian. Curățate de arheologi, apăreau perfecte după 2000 de ani.

Citeam zilele trecute un articol despre cât de nesigure vor fi pensiile peste 25-40 de ani (populație îmbătrânită, fonduri de pensie instabile, economii din bancă spulberate de viitoarele crize etc).
Articolul cuprindea și o listă de reguli pentru pregătirea de „supraviețuire”, reguli aplicabile încă din timpul vieții active, în timpul cât (mai) suntem tineri carevasăzică.
Mi-a atras atenția punctul din respectiva listă despre construcția unei locuințe care să consume cât mai puțină energie, astfel încât să scapi cel puțin de grija facturilor. Idee foarte bună – cu toții cunoaștem destui pensionari care stau în frig iarna pentru că nu-și permit să plătescă prea mult încălzirea.

În fine, să părăsim zona aceasta pesimistă, cu vestea că locuințele cu consum aproape zero de energie au început să apară în Europa, inclusiv în România.
Nu mai sunt experimente de laborator, sunt case reale, funcționale și în care locuiesc familii normale.
Tehnologia există și este accesibilă.

95% dintre familiile din România sunt preocupate de nota de plată pentru căldură, energie electrică, mai ales cei care intenționează să își construiască o locuință mai spațioasă sau sunt preocupati de integrarea de tehnologii moderne în casele lor.

De ce locuințele cu consum aproape de zero de energie devin importante în Europa

Legislația UE prevede că din 2020, adică peste patru ani, toate locuințele nou construite trebuie să fie performante energetic, adică să-și producă cu instalații specifice energia de care au nevoie, în orice anotimp, iar schimbul de căldură cu exteriorul să fie minimizat cât mai mult posibil.
Aceste prevederi devin obligatorii și în România.

Conceptul de Casă e4 din cărămidă de la Wienerberger

Spuneam că tehnologia care face posibile case independente energetic ne este deja la îndemână și este aplicată cu succes în mai multe țări europene.

Studiu de caz: din 2012, familia Rainer Luaguaer din localitatea Zwettl – Austria, cu doi copii, locuiește Casa e4 (foto) care produce mai multă energie decât consumă.

wienerberger
Și-a construit-o cu consultanță oferită de specialiștii Wienerberger, companie cu o tradiție de peste 195 de ani în materialele de construcție, prezentă și în România.
Casa este construită din blocuri ceramice performante Porotherm, cu izolație termică foarte bună.

wienerberger e4 Brick House

Performanțele energetice ale locuinței au fost monitorizate timp de doi ani de către Institutul Austriac de Tehnologie, pe baza măsurătorilor furnizate de 150 de senzori instalați.
Casa folosește Soarele pentru producția de energie. Pe acoperișul garajului a fost montat un sistem fotovoltaic 6,5 kWpak care furnizează mai multă energie decât are familia nevoie. Surplusul este vândut.

wienerberger

Familia Lauguaer a devenit furnizoare de energie

Folosim Soarele ca sursă de energie solară și suntem astfel mai puțin dependenți de aprovizionarea cu energie din sistemul public care folosește combustibili fosili, poluanți – explică domnul Rainer Lauguaer.
Surplusul de energie din timpul verii l-am vândut sistemului public.
Am făcut calculele și în anul 2013, nu numai că nu am cheltuit deloc cu energia, dar am și câștigat din vânzare 340 de euro. Și asta, în condițiile în care 2013 nu a fost generos climatic, deoarece în primele luni au fost puține ore cu soare.

Aproximativ o cincime din necesarul total de energie este consumat de funcționarea pompei de căldură din interiorul Casei e4, care este construită din cărămidă Porotherm. Încălzirea se face prin podea, iar în lunile reci de iarnă pereții au fost alimentați cu apă încălzită până la 35 de grade, astfel încât temperatura de pe suprafața zidăriei a ajuns la 28 de grade. Cam de la jumătatea lunii martie, încălzirea Casei e4  a fost complet acoperită de energia solară captată de sistemul fotovoltaic.

O Casă e4 coordonată de specialistii Wienerberger a fost construită și în România

După succesul conceptului în Austria, în iunie 2014 a început construcția primei Case e4 din sud-estul Europei, în localitatea Corbeanca, de lângă București. Casa a fost gata un an mai târziu și este locuită acum de o familie cu doi copii.
Familie la care voi merge în vizită în cursul acestei luni și vă voi povesti despre cum e să tragi linie la finalul anului și să vezi că locuința ta produce mai multă energie decât consumă.
Captivant, nu?
(va urma)

(Documentar realizat cu sprijinul Wienerberger Romania.)

Wienerberger Romania este cel mai mare producător de blocuri ceramice din România. Compania deţine patru unităţi de producţie la nivel local. Trei dintre acestea – fabricile de la Gura Ocniţei – Dâmboviţa, Sibiu şi Tritenii de Jos – Cluj – sunt cele mai moderne unităţi de acest tip din ţară, în timp ce cea de la Buzău, achiziționată în aprilie 2016, a intrat într-un proces de modernizare.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close