wienerberger

Ca să ajungem în timp la aeroport, am ocolit blocajele centrului paralizat, mergând prin Pipera, Voluntari, trecând pe la Grădina Zoologică.
Așa cum se vede din mașină, zona este una din care râvnești să scapi cât mai repede: străzi prăfoase cu trotuare meschine și surpate, buticuri de tablă, mizerie de oraș fără stăpân amestecată cu fițe de oameni îmbogățiți dubios.
Și mai ales destule „vile” cu o arhitectură aproximativă, de tip neam prost , construite de amatori, dovadă că după zece ani de la inaugurare au deja tencuiala jupuită.
Apropo de vile, multe poartă  anunțuri „de vânzare” sau „de închiriat”. Indiciu sugestiv despre atractivitatea locului.

Arhitecți care nu și-ar găsi de lucru, cred, nicăieri în lume, constructori șmecheri dar și proști executanți, materiale ieftine, primării corupte în avize de construcție, plus mania tip Videanu de a-ți arăta reușita economică prin dimensiunile fără sens al locuinței au creat zone infecte urbanistic în nordul Bucureștiului.

Peste tot în România unii se încăpățânează să rămână primitivi când își construiesc casa, deși au resurse iar tehnologiile moderne sunt la îndemână.

Cărămida. Construim cu ea de mii de ani, iar tehnologiile noi de fabricație au transformat-o într-un material ideal.

Clădirea care funcționează fără încălzire și aer condiționat

Din 2004, grupul Wienerberger – unul dintre cei mai mari producători de blocuri ceramice din lume și cel mai mare din România – invită arhitecți din lumea întreagă într-un concurs internațional de construcții din cărămidă, Wienerberger Brick Award.
Anul acesta au fost înscrise 600 de clădiri din 55 de țări.

Marele premiu a fost câștigat de arhitectul Dietmar Eberle cu clădirea de birouri 2226.

Clădirea funcționează fără ventilație, fără aer condiționat și fără încălzire. Numele indică temperatura din interiorul clădirii, care rămâne între 22 și 26 grade Celsius pe toată durata anului. Acest lucru este posibil datorită pereților din cărămidă de 76 cm grosime. Singura sursă de energie este căldura degajată de oameni, computere și corpurile de iluminat. Clădirea a mai primit un premiu și în cadrul categoriei Integrare Durabilă (Soluții Speciale).

wienerberger Building 2226 Lustenau, Austria
2226 confirmă faptul că reducerea consumului de energie se poate realiza prin soluții de arhitectură.
Foto: Norbert-Prommer

O casă ridicată pe un teren lat de doar 6,5 metri

Al doilea câștigător al Marelui Premiu a fost proiectul House 1014 din centrul istoric al orașului Granollers (provincia Barcelona), un exemplu excelent de cum se poate folosi spațiul „rezidual” din zonele urbane.
Proiectul a fost ridicat în condiții extrem de neprietenoase, pe un loc îngust, de doar 6,5 m. Pornind de la dorința beneficiarului de a împărți locuința în două zone independente, biroul de arhitectură HARQUITECTS a venit cu propunerea de a alterna spații interioare cu spații exterioare. Acestea cuprind o locuință privată, o casă de oaspeți și tersase și curți interioare. Utilizarea cărămizilor aduce împreună modernism și tradiție și contribuie semnificativ la imaginea de ansamblu a proprietății. Pe lângă Marele Premiu, acest proiect a fost și câștigătorul categoriei Integrare Urbană.

wienerberger House 1014, Spain
House 1014 este un exemplu de succes pentru utilizarea spațiilor reziduale urbane din orașele istorice.
Foto: Adria-Goula

Casă inspirată din viața termitelor

Proiectul câștigător al categoriei Clădiri Rezidențiale este din Vietnam și a avut ca sursă de inspirație termitele.
Numele proiectului, Termitary House, descrie planurile clădirii, care se aseamănă cu planul de construcție al unui munte de termite, unde toate coridoarele, galeriile și camerele se reunesc într-o sală centrală principală. Pentru a face față condițiilor climatice extreme, arthitecții de la Tropical Space au decis să construiască  întreaga clădire din cărămizi.

wienerberger Termitary House, Vietnam
Termitary House poate fi un prototip pentru locuințe eficiente din punct de vedere costuri în zonele tropicale.
Foto: Oki-Hiroyuki

Mai multe fotografii și clădiri premiate, pe site-ul Wienerberger Brick Award.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close