IKEA sustenabilitate

În poza de mai jos sunt bateriile consumate în ultimii trei ani în casa mea.
Le-am tot strâns și nu le-am aruncat, pentru că odată ajunse la groapa de gunoi poluează pământul, apa, plantele, animalele, timp de 50 de ani cel puțin, cu mercur, plumb sau litiu, metale care provoacă boli grave.

reciclare sustenabilitate IKEA

Am tot amânat să le duc la reciclare, dar o voi face săptămâna viitoare, când pornesc un exercițiu sistematic de gospodărire mai bună a casei.

Primul punct din acest exercițiu de sustenabilitate: nu voi mai folosi baterii de unică folosință, după ce le duc pe acestea la reciclat.
Bateriile de calitate sunt destul de scumpe și au o durată de viață relativ scurtă în unele device-uri, gen mouse wireless.
Soluția potrivită: acumulatorii.
La IKEA am găsit patru bucăți de acumulatori LADDA la 35 de lei, plus încărcător la 60 de lei.
Nu știu la câte cicluri de încărcare rezistă, dar este clar că voi face ceva economii și voi consuma mult mai puține baterii clasice.
Mă întreb cum de nu m-am gândit mai de mult.

Să iroseşti resursele este un păcat capital.
Irosirea resurselor este una dintre cele mai grave boli ale umanităţii.
Multe clădiri moderne sunt mai degrabă monumente ale prostiei umane decât răspunsuri raţionale la nevoile oamenilor.”

Vorbele acestea nu au fost rostite recent, așa cum am putea crede, ci acum 41 de ani, în 1975, de către fondatorul și proprietarul IKEA, Ingvar Kamprad, într-o vreme când frenezia risipei era în toi și încă nu se vorbea despre posibilitatea de extincție a rasei umane datorată exploatării sălbatice a planetei.
E drept că atunci eram și cu 3,4 miliarde de oameni mai puțini.

Experimentul pe care îl fac se numește „sustenabilitate”
Faptul că pomenesc de IKEA este urmarea invitației pe care am primit-o: de a experimenta acasă soluțiile de sustenabilitate pe care le găsim din abundență în magazinele sale.
În fine, „sustenabilitate” pare un neologism oarecum pretențios, dar sensul este cât se poate de practic: ai mai mult confort, îți rămân mai mulți bani în portofel, ții pasul cu vremurile, ești mai sănătos și lași urmașilor un mediu în care să nu iasă cu masca de protecție pe figură, așa cum se întâmplă deja în unele mari aglomerări urbane.
Nu trebuie să faci eforturi deosebite, să citești tratate despre mediu, soluțiile sunt mult mai simple.

IKEA sustenabilitate

Primul pas: workshop-ul cu managerul de sustenabilitate IKEA România
Da, există funcția aceasta în organigrama companiei.
Este ocupată de un biolog specializat în domeniu, un „profesor de sustenabilitate” care îi consiliază pe angajați, pe cumpărători sau pe elevii din diverse școli cum să trăiască mai bine și mai civilizat.
Desigur că majoritatea companiilor mari povestesc despre cum apără mediul, dar IKEA vine și cu cifre convingătoare, dintre care dau doar patru exemple:

Compania a instalat 700.000 de panouri solare și 314 turbine eoliene (investiție 2,1 miliarde de euro), aflate în proprietatea sa, care produc 53% din energia de care are nevoie. Restul de energie cumpărată vine doar din surse regenerabile.

100% din bumbacul folosit este cultivat de fermieri parteneri (în număr de 100.000) care folosesc cu 50% mai puține pesticide și cu 30% mai puține îngrășăminte decât fermele clasice.

Prin înlocuirea paleţilor din lemn cu paleţi din carton s-a redus cu 35% numărul de transporturi.

Toți angajații IKEA (în număr total de 147.000) sunt stimulați să vină cu idei în privința mediului și a condițiilor de muncă (deșeuri, curățenie, securitate etc).
Au fost adunate astfel în ultimii 15 ani cam 165.000 de propuneri.

Ne-am plimbat timp de vreo două ore cu managerul de sustenabilitate IKEA prin magazin, în căutarea unor produse care să ne ajute să economisim energia, apa, timpul, să sortăm deșeurile  și să ne îmbunătățim confortul. La final, am făcut o listă generoasă.
Săptămâna viitoare urmează să aleg o parte din ele și să le instalez acasă. Apoi vin cu povestirile și cu concluziile după teste.

Dacă aveți idei de produse IKEA anti-risipă și pro-mediu, lăsați-le la comentarii. Mă vor ajuta și vă voi mulțumi.
Lista știți unde o găsiți, aici.

Acest articol face parte dintr-un experiment internațional IKEA – „O viață mai sustenabilă pentru oricine”, început în anii 2009-2010 în Suedia.
Proiectul a continuat în Franța și Elveția, unde 256 de consumatori, bloggeri și co-workeri au fost învățați cum să reducă consumul de apă și energie și să sorteze deșeurile.
În România, au participat la experiment în 2015, voluntar, 12 angajați IKEA.

4 Comments

 1. dar știu că ai avut ceva voință să strângi acele baterii… bine, e mai mult chestia de mindset , mentalitate

 2. De ani de zile am acumulatori, din motive mentionate de tine. In timp am si eliminat device-urile cu baterii, si folosesc cu incarcatoare (adica au bateria incorporata). Am baterii in casa dar sunt nefolosite si asa de vechi incat …ma intreb de ce le tin? 😀

  Despre sustenabilitate:
  -am inceput produc unele chestii: cos, sa gradinaresc. Chiar si in cateva ghivece pe balcon se pot obtine condimente si arome gratis si proaspate
  -cumpar local, si rar; incerc sa evit ambalaje, am genti de panza
  etc.
  si asa am descoperit ca de fapt…romanul de alta data era sustenabil! nu arunca, ci refolosea, asa ca … avem de unde inspiratie si valoare.

 3. Eu am pus ochii pe Panasonic Enelloop. Ultimele baterii cumpărate au fost acum 3 ani. Atunci am achiziționat și 40 de acumulatori (20 AA și 20 AAA) din China. La prețul de 50 de cenți per acumulator, pot declara că e una dintre cele mai reușite afaceri pe care le puteam face. 20 de dolari pentru 3 ani, 7 dolari pe an, așadar 30 lei pe an, pentru acumulatorii care-ti asigură funcționarea telecomenzilor, jucăriilor RC? Nici că se putea mai bine.

 4. „Inlocuirea paletilor de lemn cu cei de carton a dus la reducerea numarului de transporturi cu 35%” … se poate detalia?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close