Închide

Casa e4 : Familia din România care a scăpat de grija facturilor la energie

wienerberger casa e4 familia fortescu
wienerberger casa e4 familia fortescu

Vă povesteam recent despre casa familiei Lugauer din Austria, casă atât de modernă încât funcționează ca o centrală electrică: produce mai multă energie decât consumă, astfel încât nu numai că facturile la încălzire și curent sunt zero la finalul anului, dar în bugetul familiei intră suplimentar și câteva sute de euro, plata pentru surplusul de electricitate  pe care îl livrează în rețeaua națională.

Citește povestea familiei Lugauer din orașul Zwettl.

Surpriza a fost să aflu că o casă aproape identică a fost construită și în România, pe baza expertizei grupului Wienerberger.
Este prima Casă e4 din sud-estul Europei și locuită de aproape un an de o familie cu doi copii, în proprietatea căreia se află.

În vizită la Casa e4 din Corbeanca, lângă București
Am primit invitația să petrec o sâmbătă ca oaspete al familiei Cristina și Adrian Forțescu, cea care a avut ambiția, energia și buna idee să-și construiască această Casă e4, casă cu consum de energie aproape zero.

wienerberger casa_e4

Construcția a durat un an, iar familia Forțescu s-a mutat în noua locuință în  toamna anului 2015. Destul timp pentru a o testa și a trage câteva concluzii.
Vedeți aici un film cu etapele ridicării casei:

Locuința are parter, etaj și mansardă. Suprafața construită este de 325 mp, iar cea utilă de 202 mp – cam cât patru apartamente de bloc obișnuite, de două camere.

wienerberger casa_e4

Cât de puțin costă facturile de energie la această locuință de 202 mp utili?
Casa este racordată doar la rețeaua de energie electrică, pe care o folosește în timpul iernii, când lumina Soarelui și temperaturile scad.
Dl Adrian Forțescu îmi spune că în cele cinci luni de toamnă/iarnă a achitat pentru curentul electric aproximativ 500 de lei/lună, suficient pentru consumul casnic, pentru o temperatură optimă în toată locuința pe trei niveluri și pentru producerea de apă caldă în perioada octombrie-aprilie.

Wienerberger casa_e4

O parte din această sumă o recuperează de la statul român, prin certificatele verzi menite a încuraja adoptarea soluțiilor ecologice pentru energie în gospodării.
Deocamdată, în România nu există o cale legală pentru valorificarea surplusului de energie electrică pe care casa o produce în timpul lunilor calde, așa că familia Forțescu îl livrează gratuit în rețeaua națională.

Concluzia: o factură totală de 500 de euro/an pentru energia și confortul acestei locuințe spațioase, care se poate compensa prin producția de energie electrică.

Panourile fotovoltaice montate pe acoperiș au produs astăzi 17 kW.
Timp de 8 luni pe an, această casă produce aproximativ 600 de kW pe lună.
Dacă facem calculele, vedem că producția noastră anuală de energie electrică, datorită Soarelui, este de 5-6 MW – spune Adrian Forțescu.

Pereți de 60 de centimetri, având la bază cărămidă Wienerberger
Pentru a obține o astfel de eficiență energetică, calitatea materialelor de construcție este esențială.
Casa a fost construită pe cadre de beton (soluție care permite spații generoase în interior) și cărămidă Wienerberger, cu izolație double density  de 14 cm, din vată minerală bazaltică Rockwool.
Spre deosebire de polistiren, acest tip de izolație permite transferul de umiditate prin perete și nu se mai creează efectul seră/piscină în interior.
Și tencuiala exterioară permite difuzia de vapori, fiind un tip nou, recent introdus în România.
Mortarul dintre cărămizi este de asemenea marca Wienerberger, termoizolant, pe bază de perlit.
Planșeele, și ele termoizolante, sunt din grinzi de beton cu înveliș ceramic și corpi de umplutură, care permit o construcție rapidă, fără cofraje.
Chiar și buiandrugii de deasupra ferestrelor și ușilor, cu înveliș ceramic, au goluri în interior pentru o izolație termică bună.
__________________________________________________________
Materiale de construcție folosite:

 • Structura de rezistență: produse Porotherm din gama TermoExpert, Porotherm 38 STh (produs cu o conductivitate termică deosebită) și mortar Porotherm TM (termoizolant)
 • Porotherm 20 N+F și Porotherm 11,5 N+F din gama Porotherm Interior
 • Produse din gama Porotherm Complet (buiandrugi Porotherm, planșeu ceramic Porotherm și corpi de umplutura Porotherm 45 și 60)
 • Vată minerală bazaltică Frontrock MAX E Dual Density de la Rockwool, dar și întreg sistemul de fațadă (adeziv, masa de șpaclu și tencuiala decorativă)
 • Pentru acoperiș s-a utilizat țigla ceramică Tondach de dimensiuni mari XXL Twist antracit
 • Bavaria Eco System a gândit întreg sistemul de instalații termice
 • Pentru amenajarea curții au fost folosite pavaje Semmelrock _______________________________________________________

Succesul unei case cu consum aproape zero de energie începe de la proiectare
Este important cum orientezi casa – îmi explică inginerul Iulian Cuță, director dezvoltare produse Wienerberger România și coordonator Casa e4 (foto stânga).

casa e4 wienerberger

Camerele cu activitate de zi trebuie orientate spre Soare, iar cele tehnice spre nord. Chiar și consola de deasupra terasei are un rol. Prin orientarea sa după curba Soarelui, iarna asigură lumina naturală la interior datorită unghiului redus de incidență solară, în timp ce vara umbrește interiorul casei.

Încălzirea Casei e4 iarna, climatizarea vara
În camerele de zi, cele tehnice și pe holuri, climatizarea locuinței se face prin podea, prin conducte prin care circulă apa la diferite temperaturi în funcție de anotimp.

wienerberger casa_e4

În dormitoare a fost aleasă soluția încălzirii/răcirii prin pereți.

wienerberger casa_e4

Casa e4 nu are calorifere sau aparate de aer condiționat, dar calculatorul central și senzorii asigură temperatura optimă tot timpul anului.
În bucătărie a fost aleasă soluția plitei prin inducție și a cuptoarelor electrice:

wienerberger casa_e4

Ecosistemul energetic al Casei e4 din Corbeanca
Deși nu este de profesie inginer, dl Adrian Forțescu are o pasiune deosebită pentru noile tehnologii. Asta, alături de consultanța permanentă acordată de specialiștii Wienerberger & partenerii din proiect, au permis alegerea celor mai potrivite soluții pentru asigurarea energiei locuinței.
Pe acoperiș au fost montate 12 panouri fotovoltaice și 2 termosolare. Ecosistemul energetic este completat esențial de o pompă de căldură sol/apă, având două puțuri de adâncime de 150 de metri fiecare, unde temperatura este constantă tot timpul anului, 9 grade Celsius.
Pompele preiau o parte din acestă căldură a solului și o transferă în locuință.
Ecosistemul energetic al casei este controlat automat din această cameră tehnică, care citește senzorii (temperatură, umiditate, lumină) răspândiți prin casă și în exterior:

wienerberger casa_e4

Casa e4 din Corbeanca are și propria mini-stație meteo care trimite datele spre computerul central:

wienerberger casa_e4_foto-Andrei_Gindac (4)

Iar dl Forțescu verifică și reglează fin sistemul energetic al locuinței de pe calculator. Sistemul funcționează în general și fără această intervenție, dar este plăcerea stăpânului casei să se afle în fața acestui panou de comandă:

wienerberger casa_e4

____________________________________________________________

Potrivit directivei 2010/31/EU a Parlamentului European, toate casele nou construite începând cu anul 2020 pe teritoriul Uniunii Europene trebuie să aibă un consum de energie aproape zero (nZEB).
___________________________________________________________

Alte mici secrete ale proiectatului
Cum spuneam proiectarea și consultanța înainte și în timpul construcției sunt esențiale.
Trei exemple:
Ferestrele de la etaj sunt apărate de o placă de sticlă. Aceasta creează un efect de seră, diminuând considerabil punțile termice.

casa e4 wienerberger

O porțiune din zidul exterior este vopsită într-o culoare închisă și acoperită cu sticlă (foto stânga).  Este un perete Trombe – un sistem pasiv de încălzire și ventilare eficiente ale locuinței în perioadele mai reci dar însorite, permițând intrarea aerului proaspăt și evacuarea aerului viciat prin exploatarea inerției termice mari a blocurilor ceramice.

O porțiune din living are tavanul foarte înalt. Acest spațiu generos uniformizează temperatura în casă:

wienerberger casa_e4_

Costurile și amortizarea investiției
În comparație cu o locuință similară dar clasică, dotată cu centrală termică și care nu produce energie electrică, Casa e4 din Corbeanca a necesitat un plus de investiție în echipamente și materiale de construcție de calitate de aproximativ 50.000 de euro.
Calculul amortizării acestui cost suplimentar poate fi făcut deocamdată la nivel aproximativ din cauza fluctuației prețurilor gazului natural și curentului electric la consumatorul final, precum și a inflației.
Casa este monitorizată în continuare de specialiștii Wienerberger România în privința consumului energetic, pentru concluzii cât mai fidele.
Putem spune totuși că familia Forțescu își va recupera investiția suplimentară într-un interval de 7-15 ani, depinzând de compensarea pentru producția de energie electrică.

Wienerberger România oferă consultanță gratuită
Românii încep să fie din ce în ce mai interesați de construcția clădirilor și caselor performante energetic, nu numai în București, ci și în Banat sau Bucovina.
Wienerberger oferă la cerere și gratuit, pentru clienții săi, consultanță în etapa de proiectare și de construcție cu echipa sa de experți. Programarea se face pe site (click) unde găsiți și alte resurse utile.

Dacă aveți întrebări despre acest proiect, lăsați-le la comentarii și specialiștii Wienerberger România vă vor răspunde.
(Va urma.)

Site de descriere a proiectului Casa e4 Corbeanca (click).

Arhitect Casa e4 Corbeanca:  Dr. Arh. Sergiu Petrea, Tecto Arhitectura
Concept, materiale, tehnologie și consultanță construcție Casă e4: Wienerberger România
Parteneri Wienerberger România:
Rockwool
Bavaria Eco System
Tondach
Semmelrock

Foto: Andrei Gândac
Grupul Wienerberger, cu o tradiție de  peste 195 de ani, este cel mai mare producător de blocuri ceramice din România. Compania deţine patru unităţi de producţie la nivel local. Trei dintre acestea – fabricile de la Gura Ocniţei – Dâmboviţa, Sibiu şi Tritenii de Jos – Cluj – sunt cele mai moderne unităţi de acest tip din ţară, în timp ce cea de la Buzău, achiziționată în aprilie 2016 se află  într-un proces de modernizare.

4 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Interesant ca orice include tehnologii noi.
  Totuşi, nu am reuşit să înţeleg nici pe departe care au fost costurile totale (aproximative).
  Singurul paragraf unde se menţionează ceva de costuri ne spune „Casa e4 din Corbeanca a necesitat un plus de investiție în echipamente și materiale de construcție de calitate de aproximativ 50.000 de euro”.
  De aici se înţelege că pe lângă celelalte cheltuieli, pe care le estimez undeva la 100.000 – 120.000 de euro, s-au adăugat 50.000.
  O casă de aprox. 150.000 de euro depăşeşte cu mult posibilităţile unei „familii normale” (nota din facebook).

 2. interesant! (si pe mine ma impresioneaza tot ce e tehnologie noua).
  Am contactat o ruda ce are casa noua (2 ani), totul electric(gatit,incalzire, luminat, electrice), si a dat cel mai rau in iarna cam 600 lei pe luna la electricitate pe o casa standard, familie cu 4 membri si un bebe mic. Si casa construita cu materiale ce sunt pe toate drumurile, 140-150mp2.

  Pentru romania mi se pare mai aplicabil o solutie rapida, folosita de vreo 10 ani in occident: contoare electrice bisens si sa preia contra cost excesul de energie solara produsa de foto-voltaice. Asta, pe langa pretul din ce in ce mai scazut la panouri, va duce la incurajeaza oamenilor sa isi monteze. Asta va rezolva si caderile de curent vara pe retelele din anumite cartiere supra dimensionate.

 3. #3 Comentariu nou

  Directiva 2010/31/EU a Parlamentului European da voie doar bogatilor sa construiasca case.

 4. #4 Comentariu nou

  Din alt articol: „realizata la un pret de aproximativ 665 euro/mp, cu toate taxele incluse, ceea ce inseamna un cost total ce s-a ridicat la 216.000 de euro”

Adaugă comentariu