Închide

Ce vrei să cauți?

Test Orange: Internet mobil la viteza de 1Gbps

A fost foarte simplu și rapid pentru cei aflați în trenul special care a plecat miercurea trecută spre Bonțida, la Festivalul Electric Castle, să urce online „din mers” fotografii la 360 grade sau clipuri video.

electric train foto adrian stefanescu
foto adrian stefanescu

Și asta pentru că Orange a montat în tren echipamente 4G precum cel din poza de mai jos, pe care l-am testat și noi, dar în alte condiții, pe un velier plecat de-a lungul țărmului Mării Negre.
Noi, adică grupul de jurnaliști și bloggeri care a asistat la o premieră în Romania, la testul Internet mobil la viteze de până la 1 Gbps sau 4,5G.

orange 4G tren

Consumul de date mobile se dublează în fiecare an
În rețeaua Orange, consumul de date mobile s-a dublat în 2015 față de 2016, iar tendința se va menține – spune Ştefan Slavnicu, chief technology officer.
Această creștere se datorează în principal telefoanelor de generație nouă: 65% dintre cei care cumpără un mobil de la Orange aleg un smartphone, iar 71% din traficul 4G Orange este efectual pe smartphone-uri.

De câțiva ani, operatorii telecom au ca plan creșterea veniturilor prin oferta de conținut și entertainment digital.
Pentru a demonstra că o călătorie de vacanță poate fi mai plăcută atunci când ai conținut online la îndemână, Orange a instalat vara aceasta echipamente 4G precum cel din poza de mai sus în fiecare vagon de la o serie de trenuri care merg spre mare și Brașov.
De asemenea, a anunțat că oferă o acoperire extinsă pe rutele A1 (București – Pitești), A2 (București – Constanța) și A3 (București – Ploiești), pe DN1 (București – Brașov) și DN39 (Constanța -Vama Veche).

Cum a fost realizat testul de internet mobil la viteze de până la 1Gbps (4,5G)

Testul 1Gbps a fost făcut vineri la sediul Orange din București cu ajutorul unui terminal prototip Huawei.
„Am atins această viteză prin agregarea întregului spectru radio deţinut de Orange în România, prin modernizarea rețelei core de date (Ericsson), a rețelei de transport și IP (Cisco/Nokia) și a rețelei de acces radio Huawei” – a explicat Ştefan Slavnicu.

orange 1gbps test

Întrebarea care apare inevitabil: de ce am avea nevoie de astfel de viteze uriașe pe echipamentele mobile?
Să luăm un exemplu de utilizare din testul 4,5G de vineri de la sediul Orange:

Streaming de pe Youtube cu imagini culese de o dronă din portului turistic Marina Limanu.
Am urmărit imaginile cu ajutorul unor ochelari VR și a unui smartphone Samsung S7.
Senzația este că zbori „agățat” de dronă și vezi imaginea la 360 de grade a locului.

orange 4,5G

Dincolo de divertisment, putem să ne gândim la aplicații mai practice: de pildă, stațiunile turistice sau hotelurile se vor promova mai bine decât prin foto statice ca în prezent.
Sau evenimente de interes precum concertele, meciurile, lansările de produse vor putea fi urmărite altfel, într-un mod mai interactiv.

Când vom avea astfel de viteze, de până la 1Gbps?
Tehnologia există, dar e nevoie de investiții și de un serios upgrade al rețelei.
Am putea avea servicii de internet mobil la viteze de 1 Gbps download şi 150 Mbps upload –  comparabile cu cele ale Internetului fix existent, până în anul 2020 – spun oficialii Orange România.
Sau chiar mai devreme de 2020, dacă apetitul utilizatorilor şi evoluţia industriei vor permite acest lucru.
____________________________________________

Ce oferă Orange 4G în această vară

  • Video streaming sau fotografii cu Orange 4G Cam Compact, disponibilă la 0 euro cu abonamentul Orange Net 18 încheiat pe 24 luni.

Infografic 4G Orange

  •  Cu Deezer, clienții Orange au acces la peste 40 milioane de melodii. Aceștia pot crea playlist-uri şi descărca melodii, au acces la posturi de radio şi la playlisturile prietenilor. Opțiunea Deezer costă 4,82 € pe lună sau 4€ credit pentru clienții PrePay. Clienții Orange primesc 3 luni gratuit cu abonamentele Orange Me 8, 11, 14, 17 și 20 și 6 luni gratuit cu abonamenteleOrange Me 25 și 42. Abonamentul Orange Me 30, are acces inclus la Deezer. Ofertele Deezer aduc trafic nelimitat în aplicația dedicată.
  • Orange TV Go le oferă utilizatorilor acces la o platformă online de televiziune, cu o gamă variată de posturi TV și o colecție de filme și seriale, direct pe dispozitivele mobile, pentru a urmări filmele și emisiunile preferate chiar și atunci când sunt în mișcare. În plus, abonații Orange beneficiază de 2 luni gratuit la opțiunile Local HD Go, World HD Go, Universe HD Go, Local HD Go+, Movie Go Unlimited Voyo și Antena Play, iar noile abonamente Orange, Orange Me, Orange Net și Orange Pro dau acces la 21 de canale românești, inclusiv la meciurile din Liga 1 Orange, care va reîncepe în curând. Traficul de internet în Orange TV GO este gratuit până pe 31 august.
Articole populare Ultima luna

Adaugă comentariu