În ultimele săptămâni, împreună cu managerul de sustenabilitate al IKEA România, am ales și testat câteva produse prietenoase cu mediul, în sensul că reduc consumul de energie, ne ajută să ne organizăm mai bine viața și adaugă un plus de confort.
Sunt pași mici, deloc complicați, dar rezultatele sunt clare și imediate.
Vă povesteam, de pildă, că am înlocuit în casă becurile cu halogen cu unele LED. Fiecare astfel de bec LED consumă mai puțin cu 22 de wați și livrează o lumină mai bună.
Dacă înmulțim 10 (numărul de becuri) cu 22 (consumul redus de wați) este clar că într-un an economia de energie devine interesantă.
De asemenea, am renunțat să mai folosesc baterii de unică folosință și am ales acumulatorii. În următorul an nu voi mai trimite la reciclat între 20 și 30 de baterii de unică folosință, foarte toxice pentru mediu, și voi economisi ceva bani.
O altă alegere simplă dar potrivită pentru ferestrele mele orientate spre sud (soarele bate în mare parte din zi) și pentru această vară călduroasă: draperii opace PRAKTLILJA (preț: 290 de lei parechea). Arată bine și opresc radiația solară, astfel încât camerele nu se mai transformă în seră iar timpul de funcționare a aerului condiționat se reduce.
Economia la consum apă: 8 litri/minut
Am profitat că bateria de chiuveta din bucătărie dădea semne de uzură și am înlocuit-o cu un model performant, garantat 10 ani: MALMSJÖN (preț: 440 de lei). Arată bine și vine cu aerator pentru sisteme de presiune înaltă – care „injectează” în jetul de apă bule de aer. Desigur bateriile cu aerator nu mai sunt chiar o noutate, dar acesta mi se pare mult mai eficient decât în cazul altor baterii pe care le-am folosit de-a lungul vremii.
Economia comunicată de producător și datorată aeratorului: 8 litri de apă pe minut sau aproape o jumătate de metru cub într-o oră.
Am montat singur bateria, nu este deosebit de complicat. În magazin găsiți și un dispozitiv pentru adaptarea găurii din chiuvetă, în caz că e nevoie.
Colecția de baterii IKEA pentru bucătărie și baie, aici.
Alte produse IKEA pe care le recomand
Oglindă cu lupă și LED BLÅVIK
Potrivită pentru baie (bărbierit sau machiaj), această oglindă cu diametrul de 20 de centimetri mărește imaginea.
Are atașată o lampă cu LED alimentat de patru baterii AA. Așa cum am văzut în episodul trecut, este recomandat să folosim acumulatori în loc de baterii de unică folosință.
Oglinda se montează foarte ușor pe faianță: vine cu ventuză, benzi autoadezive și cu șuruburi, astfel că putem alege metoda de prindere care ne convine.
Pentru economisirea energiei, un temporizator stinge automat lampa după 15 minute.
Merită fiecare leu din cei 79,90 cât costă.
Detalii produs, aici.
Coșurile de plastic FILUR cu multiple folosințe
Unele dintre produsele IKEA sunt versatile, în sensul că putem să le folosim în mai multe feluri.
Să luăm exemplu coșurilor de plastic FILUR.
Pentru norocoșii care au grădină, acestea pot fi transformate într-o „fabrică” de compost. Resturile vegetale din bucătărie sau cele din grădină pot fi adunate în acest coș. În timp, bacteriile le descompun și obținem un îngrășământ natural și ecologic.
Sau putem alcătui un ansamblu de trei astfel de coșuri în care să sortăm deșeurile destinate reciclării (plastic, hârtie, sticlă+metal).
Designerul a ales colțurile rotunjite, astfel că aceste coșuri se pot curăța foarte ușor.
Preț: 39,90.
Detalii produs aici.
Sacii de depozitare DIMPA
Un alt exemplu de produs IKEA versatil: sacii de depozitare DIMPA.
Fabricați din polipropilenă transparentă, pot fi folosiți pentru păstrarea în bune condiții a hainelor pentru următorul anotimp sau pentru sortarea deșeurilor.
De exemplu, eu folosesc un astfel de sac pentru aduna deșeurile reciclabile.
Când ajung la containerele de reciclare, datorită faptului că sacul este transparent, nu e greu deloc să sortez conținutul.
Preț: 14,90.
Detalii produs, aici.
Câteva idei și pentru bucătărie
1. Oala sub presiune VÄRDESÄTTA.
Din inox, scurtează destul de mult timpul de preparare și economisești astfel energie. Este potrivită pentru orice tip de plită, de la cele clasice, la cele prin inducție.
Preț: 225 delei.
Detalii produs, aici.
2. Sită pentru gătit la aburi STABIL
Nu e obligatoriu să folosești echipamente sofisticate pentru a găti la abur. IKEA propune soluții mai simple. Găsiți în magazin câteva modele de site, inclusiv unele care intră mai multe în același vas astfel încât să prepari mai multe feluri o dată.
Preț: 29,90 lei
Detalii produs, aici.
De altfel, împătimiții bucătăriei găsesc o generoasă ofertă de vase pentru gătit, inclusiv din lut.
3. O viață sustenabilă înseamnă și reducerea cantității de alimente aruncate, uriașă încă la nivelul României.
Rezolvarea ține de organizare la cumpărături dar și de administrarea frigiderului și a cămării.
În magazinele IKEA găsim o mulțime de caserole pentru alimente. În loc ca mâncarea să fie răspândită în frigider prin diverse cratițe și pungi, caserolele ne ajută să porționăm și, fiind transparente, să vedem clar ce conțin.
Pot fi folosite și în cuptorul cu microunde, și în congelator. Libere de bisfenol.
Caserole JAMKA. 9,90 lei/3 bucăți.
IKEA lucrează cu designeri foarte buni, iar un exemplu de reușită estetică sunt borcanele cu capac DROPPAR.
De diferite dimensiuni, se încadrează elegant în interioarele moderne, minimaliste.
Sunt transparente și potrivite pentru depozitarea alimentelor uscate – fulgi de cereale, orez, mirodenii etc.
Borcan DROPPAR 3,5 litri.
Preț: 24,90 lei.
Detalii produs, aici.
Sunt doar câteva idei. Dacă răsfoiți catalogul, veți găsi și alte produse ingenioase.
Acest articol face parte dintr-un experiment internațional IKEA – „O viață mai sustenabilă pentru oricine”, început în anii 2009-2010 în Suedia.
Proiectul a continuat în Franța și Elveția, unde 256 de consumatori, bloggeri și co-workeri au fost învățați cum să reducă consumul de apă și energie și să sorteze deșeurile.
În România, au participat la experiment în 2015, voluntar, 12 angajați IKEA.
În acest an, proiectul a fost extins cu participarea unor bloggeri.