rowmania-asociatia-ivan-patzaichin-mila-23

Nu-mi dau seama dacă perseverența cu care Ivan Patzaichin a refuzat de-a lungul timpului invitațiile de a intra în politică este un lucru bun.
Probabil că da, dacă urmărim ce a realizat în ultimii șase ani, împreună cu arhitectul Teodor Frolu, prin Asociaţia “Ivan Patzachin – Mila 23“, o organizație de antreprenoriat social care acționează în Delta Dunării.

Și pentru că unul dintre subiectele ultimelor zile este aglomerația din penitenciare (cu posibilitatea evocată de către ministrul Justiției ca în toamnă să aibă loc o grațiere a deținuților), cred că merită reamintit un proiect al Asociației considerat un succes de către norvegieni: Stabilirea unui mecanism ecologic de reintegrare socială a deținuților.

Pe scurt: statul norvegian a asigurat finanțarea și consilierea pentru un experiment la Penitenciarul Chilia. Un grup de deținuți a construit un sat tradițional pe o insulă din Deltă, acum finalizat și gata să devină un sat turistic sau un centru de meșteșuguri. Deținuții au deprins și pot duce mai departe meserii pe cale de dispariție, s-au vindecat sufletește în mijlocul naturii fabuloase și pleacă din închisoare cu un certificat care atestă că știu o meserie – lucru dificil, pentru că legislația impune 8 clase pentru un astfel de certificat iar 50% dintre deținuți sunt analfabeți.
Și poate aspectul cel mai important: rata de recidivă a deținuților trecuți prin astfel de programe este de câteva ori mai mică.

Povestea este concentrată într-un clip de cinci minute:

Și materialul pe care l-am scris acum un an, când satul de la Tătaru-Chilia era încă în construcție, aici (click).

Ce va face mai departe Asociaţia “Ivan Patzachin – Mila 23”

„Ne vom strădui să identificăm acele idei și acele proiecte care să aducă prosperitate localnicilor din Deltă.
Pe lângă continuarea proiectelor deja în derulare, vrem să constituim acel grup de acțiune cu patru localități din Deltă și în următorii trei-patru ani să putem acorda micro-credite direct către localnici pentru proiecte de ecoturism și servicii colaterale – de pildă ca materiile prime să nu mai plece brute din Deltă, așa cum se întâmplă acum, ci cu valoare adăugată” – explică Teodor Frolu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close