Închide

Ce vrei să cauți?

Cum să scapi din relația toxică cu un laptop vechi

intel-laptop
intel-laptop

E o toamnă frumoasă și cel puțin la ora prânzului oamenii își poartă încă hainele ușoare de vară.
Să nu ne amăgim totuși: nu va trece mult timp până când ploile deprimante vor lipi de asfalt frunzele îngălbenite, lumina va deveni mai puțină și terasele se vor pustii.
Ce facem atunci?
Ne așteaptă în căldura casei prietenul nostru, cu care ne vom petrece mai mult timp până la primăvară.
Laptopul, despre el vorbim.
Filme, scrieri interesante pe site-uri bune, documentare, clipuri Youtube, jocuri, statusuri pe Facebook.

Laptopul este însă singurul prieten față de care nu trebuie să fii sentimental.
Dacă a îmbătrânit, s-a ramolit, se mișcă greu și e depășit tehnologic, e bine să îți iei la revedere de la el fără nostalgii și păreri de rău. Ai doar de câștigat.

Asta-i viața, tehnologia avansează rapid și un nou prieten cu o rezoluție mai bună, mai rapid și mai arătos strigă la tine de pe raft „ia-mă acasă”.

Câteva argumente care-ți vor folosi dacă laptopul a îmbătrânit și eziți să-l dai la reciclat:

„Transplanturile” nu sunt o soluție
Ai un laptop de care te-ai atașat pentru că sunteți împreună de de 3-5 ani. Bateria mai ține doar vreo zece minute între două încărcări și te-ai săturat să cauți prize. Se încinge, tastele „a” și „space” trebuie apăsate în forță ca să răspundă la comenzi. Te duci cu el la atelierul de reparat, i se face o evaluare și primești diagnosticul „înlocuit baterie, tastatură, curățat etc, doar 427 de lei!”. Plătești, vii peste două zile și laptopul tău cel vechi pare să fi căpătat o nouă viață. Pare, pentru că tastatura nu e chiar cea mai bună și, deși nu se mai încălzește, se mișcă la fel de greu. Ai dat banii pentru o iluzie.
Un laptop uzat refurbished poate fi potrivit, eventual, pentru un copil care folosește pentru prima dată un computer sau pentru un ONG la început de drum.
În niciun caz pentru un heavy user ca tine.

Back-up?
Ai hardul laptopului plin de foldere cu fotografii, de clipuri video, documente. Atât de multe, încât ți-a fost lene să faci back-up.
Laptopurile vechi au prostul obicei să-și dea duhul brusc. Se întâmplă destul de des.
Nu e greu să găsești o firmă specializată în recuperarea datelor, însă vei auzi de obicei următoarea propunere „încercăm să recuperăm tot ce se poate, nu avem însă cum să garantăm nimic și vă costă 100 de euro”.
Un laptop nou te-ar fi scutit de bătaia asta de cap.
Să facem calculul până acum: refurbished + recuperarea datelor = aproximativ 200 de euro.

Albești mai lent
Cercul acela animat care ne indică cum că laptopul uzat „gândește” cam mult înainte de a intra într-o aplicație e o sursă permanentă de stres. Când computerul se mișcă greu, se adună secundele de întârziere, care devin minute și, în timp, ore pierdute. Ai putea folosi acel timp mai bine decât să aștepți să se urnească laptopul, nu?

Laptopul spune multe despre tine
Poate nu ai dat atenție, dar oamenii te judecă și după ce telefon și ce computer folosești. Chiar dacă l-ai ornat pe capac cu diverse abțibilduiri amuzante, un laptop vechi și hărtănit poate transmite mesaje nu prea măgulitoare despre tine. De pildă, că ești avar și arghirofil. Sau că nu te prea descurci în viață și câștigi salariul minim pe economie. Nu e, evident, adevărat, dar ca să te convingi poți să faci următorul experiment: observă cu câtă atenție se uită cei din jurul tău la laptopul tău, când îl scoți din rucsac, la o prezentare publică PPT sau la o discuție de business într-o cafenea. QED.

Ai încercat 2 in 1?
Studiile arată că aproape trei sferturi dintre cei activi pe rețelele sociale folosesc un al doilea ecran – smartphone sau tabletă – atunci când se uită la televizor (te recunoști?). Verifică timeline-ul de pe Facebook în pauzele de publicitate, urmăresc conversațiile online în timpul unor emisiuni de succes, postează statusuri și așa mai departe.
Computerul 2 în 1 înseamnă, în esență, o tabletă generoasă în specificații tehnice, care are ca dockstation o tastatură (la cerere cu baterie și unitate de stocare suplimentare).
Când plănuiești să înlocuiești computerul vechi, studiază și posibilitatea aceasta, 2 in 1. Ai și tabletă, și laptop la același preț.
Mai mult, datorită procesoarelor Intel de nouă generație, dispozitivele 2 în 1 sunt cu 50% mai ușoare și oferă o performanță grafică de 7 ori mai mare față de laptopurile produse acum patru ani. De asemenea, sunt de 7,6 ori mai rapide.

Plăcerea lucrului nou
Un laptop nou îți dă sentimentul acela plăcut al unui nou început. Nu e aglomerat de foldere vechi, răspunde rapid la comenzi, poți lucra câteva ore fără să mai cauți priză. Capeți o nouă energie, ca și cum te-ai muta într-un birou mai bun sau într-o casă nouă.

intel-media-galaxy-laptop

Oferta de laptopuri noi este variată, tot ce trebuie să faci este să îți definești nevoile (de exemplu, dacă am deplasări dese, îmi aleg unul mai subțire și mai ușor) și să ai răbdare să compari produsele între ele.
Uite, acest link (click) îți va fi de ajutor.

Adaugă comentariu