Dmitri Dimitrievici Șostacovici avea 35 de ani când trupele lui Hitler au intrat în Uniunea Sovietică, hotărâte să cucerească tot, până în Siberia.
Era deja un compozitor cunoscut în lume.

În septembrie 1941 armata germană a împresurat Leningradul, actualul Sankt Petersburg, oraș cu trei milioane de locuitori.
Aveau să moară de foame din cauza blocadei – au fost chiar și cazuri de canibalism -, frig și boli un milion dintre aceștia, până la eliberarea din 1944.
870 de zile de asediu, cel mai lung din istoria omenirii.

Deși avusese ocazia să plece din Leningrad într-o regiune mai sigură, Șostacovici  a rămas. A fost pompier și a stins incendiile de după bombardamente (foto sus), a săpat șanțuri de apărare, dar a mers și pe front să le cânte soldaților.
Între raidurile aeriene germane, a compus Simfonia a 7-a „Leningrad”, menită a-i încuraja pe ruși cum că victoria trebuie să vină.

Prima audiție a Simfoniei a 7-a a avut loc în orașul Kuibișev, în care fusese trimis între timp compozitorul, în vremea când armata germană părea încă să câștige pe toate fronturile, iar viitorul Rusiei era dramatic de nesigur.
După trei săptămâni, Simfonia avea să se audă și la Moscova.

Un microfilm trimis în secret de la Moscova la New York
Partitura Simfoniei a 7-a  a fost microfotografiată și trimisă apoi prin rețele de spioni, via Teheran, Cairo și America de Sud, în Statele Unite și Marea Britanie.
A fost interpretată în premiera occidentală la Londra cea greu bombardată și apoi în SUA, la radio, unde a fost ascultată de milioane de americani, un record de audiență pentru o emisiune de muzică clasică.
Era un mesaj de încurajare pentru Aliați venit din Rusia.

Muzică printre morți și tranșee
În 1942 avea să fie reinterpretată și în Leningradul încă încercuit, pe 9 august. Data nu a fost aleasă întâmplător. Când a atacat Uniunea Sovietică, Hitler promisese că la 9 august 1942 va da o recepție, ca învingător, La Astoria Hotel din Leningrad.

Repetițiile au fost deosebit de dificile. Din numeroasa Orchestră Radio, doar 15 instrumentiști mai trăiau. Au fost aduși alții de pe front.
Însă la Leningrad era încă foamete. În timpul repetițiilor, trei dintre instrumentiști au murit.

Înainte de concertul cu Simfonia a 7-a, rușii au bombardat masiv liniile germane. Era nevoie de câteva ore de liniște. Apoi orchestra s-a așezat în fața microfoanelor din sala de concerte. Boxe puternice fuseseră răspândite prin oraș, dar și în fața tranșeelor inamice, pentru a transmite noua compoziție.
Și muzica lui Șostacovici, interpretată de o orchestră de muribunzi, a răsunat.
Pentru ruși, a încurajare. Pentru germani, a înfrângere.

Simfonia a 7-a „Leningrad” este cântată și astăzi, la comemorări, în cimitirul unde au fost îngropat milionul de leningrădeni morți în timpul asediului.

Am ascultat Simfonia a 7-a anul trecut, la Festivalul Enescu. Nu-i cunoșteam povestea, aveam să o citesc mai târziu, de curiozitate, pentru că m-a marcat teribil pasajul marșului. ( Îl poți asculta de la minutul 07:40 cam până la minutul 18.00)

Muzica spune povești puternice.
Să ascultăm și să ne gândim ce efect psihologic a avut acest marș asupra germanilor din tranșee care așteptau de mai mult de un an ca leningrădenii să se predea și, de cealaltă parte, asupra supraviețuitorilor din oraș slăbiți de foamea îndelungată, pe care această muzică i-a trezit la viață.

Aplicația „Trăiește-ți visul”
Sâmbătă începe la București Concursul Internațional George Enescu. 196 de tineri muzicieni din toată lumea vin pentru a concura la cele patru secțiuni: Vioară, Violoncel, Pian și Compoziție.

La această ediție, organizatorii Concursului au lansat o aplicație-test cu care poți afla ce domeniu muzical ți s-ar potrivi.

Îți faci testul și afli dacă visezi ca un violonist, ca un violoncelist, ca un pianist sau ca un compozitor! Descoperi cu ce fragment muzical semnat de Enescu rezonezi și ce citat din George Enescu se potrivește cel mai bine personalității tale, precum și care sunt recitalurile și concertele din cadrul Concursului Enescu îți sunt recomandate.
La final, ești invitat să trimiți, pe scurt, visul tău cel mai intens, urmând ca acesta să apară pe site-ul www.festivalenescu.ro și să îi inspire și pe alții.

Concursul international Goerge Enescu 2016

Aplicația Trăiește-ți visul! este gândită ca un joc prin intermediul căruia îi invităm pe oameni să descopere într-un mod inedit cele patru secțiuni ale Concursului Enescu la care tinerii artiști intră în competiție: Vioară, Violoncel, Pian și Compoziție.  Este o modalitate ludică de a-i apropia pe oameni și mai mult de muzica clasică. – explică Mihai Constantinescu, director executiv al Concursului și Festivalului Enescu.

Poți să faci testul și să vezi ce tip de muzician ai putea fi, aici (click).
Încearcă! 🙂

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close