sat traditional construit de detinuti in delata dunarii

Din zece infractori care ies din închisoare, aproximativ șapte recidivează. Și în România, și în Europa.
Cele mai civilizate țări, cele mai avansate societăți nu au găsit încă rezolvarea problemei: cum să-l determini pe un om care a fost închis să nu mai facă alte infracțiuni?
Cu o excepție: Norvegia.

Ca întotdeauna, ideea neobișnuită a pornit de la un vizionar: Arne Kvernvik Nilsen, un psiholog cu activitate în sistemul penitenciar. Arne a avut ideea „scandaloasă” de a-i trata pe deținuți altfel: să-i lase în semi-libertate și să-i pregătească pentru momentul eliberării.
Experimentul se desfășoară încă pe o insulă, Bostoy, la 80 de kilometri lângă Oslo: deținuții (pentru delicte grave – omoruri, trafic de droguri) nu stau după gratii, ci locuiesc în case obișnuite. Gardienii nu sunt înarmați.
Conceptul: deținuții sunt selectați dintre cei aflați în ultimul an înainte de eliberare și sunt pregătiți zi de zi pentru viața civilă care va urma: psihologii stau de vorbă cu ei încă din prima zi , identifică probleme și rezolvări.
Deținuților, deși sunt în cvasi-libertate, li se reamintește consecvent că sunt totuși deținuți: trebuie să se prezinte la cinci apeluri zilnic.

Povestea e mai lungă (poți să o citești aici – click), s-au realizat o serie de documentare și tabloidele au relatat-o pe larg.
Însă ceea ce contează este că rata de recidivă a deținuților de la Bostoy este de câteva ori mai mică decât în cazul penitenciarelor clasice.

Absolut miraculos, experimentul norvegian de la Bostoy  a fost replicat în România, pe granița româno-ucraneană, la Penitenciarul Chilia, pe o insulă din Deltă, de către Administrația Națională a Penitenciarelor, cu finanțare venită de la Oslo, și cu sprijinul Asociației „Ivan Patzaichin – Mila 23”.

delata dunarii grindul tataru

Satul construit de deținuți în Delta Dunării
Satul construit de deținuți în Delta Dunării.

Programul poartă denumirea oficială Stabilirea unui mecanism ecologic de reintegrare a socială a deținuților.
Concret, deținuții selectați au construit embrionul unui sat tradițional. Au învățat meserii și au obținut certificate de calificare.

Urmăresc proiectul de aproape un an și am văzut cum satul de pe grindul Tătaru a crescut încet-încet.
Dincolo de sprijinul oficial, proiectul a devenit posibil datorită perseverenței a doi oameni: Ivan Patzaichin, pasionat să îmbunătățească viața locuitorilor din Delta în care s-a născut, și arhitectului Teodor Frolu,  specialist în ecologie umană.

Satul construit de deținuți, cu tehnici tradiționale, care găzduiește ateliere (tâmplărie, împletituri) a fost recent inaugurat oficial.
Ce se va întâmpla mai departe?
Sămânța a fost pusă. Va rodi doar dacă autoritățile statului vor duce proiectul mai departe, cu rezultatul unui număr mai mic de recidiviști.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close