condus de randament bursa de valori bucuresti

E normal să nu știi prea multe despre Bursa de Valori București.
În programa liceelor nu există ore de educație financiară, deși ar fi indicate.
Iar dacă nu urmezi o facultate cu profil economic, chiar nu ai de unde să afli mecanismele de bază ale Bursei, cele care îți permit să devii un investitor/acționar competent.

De aceea, pentru majoritatea românilor, Bursa de Valori București rămâne un teritoriu misterios, rezervat – cred mulți, pe baza unor filme artistice :), doar unor indivizi în costume scumpe.
Nimic mai fals. Și tu poți deveni de astăzi investitor pe Bursă!

Pentru că e mai simplu decât crezi
Ca investitor la Bursă, nu poți vinde și cumpăra acțiuni de unul singur, mergând la un ghișeu.
Toate cumpărările și vânzările de acțiuni ale companiilor listate (înscrise) la Bursă se fac, legal, prin intermediul unui broker.
Acesta este un specialist autorizat care cumpără și vinde în numele tău și la indicațiile tale.
Mai mult: funcționează ca un consilier personal de investiții. Fiind specialist, te poate îndruma, în funcție de ce îți propui – de pildă investiții pe termen lung (câțiva ani), care să îți aducă nu numai o creștere a prețului acțiunii, ci și, eventual, dividende (parte din profitul anual).
________________________________________________

Este în interesul brokerului ales să te ajute și să te îndrume să faci tranzacții, chiar dacă începi de la zero cunoștințe, pentru că aceasta este rațiunea sa de a exista profesional.
Îi poți pune oricâte întrebări dorești, îți va răspunde cu răbdare la fiecare.
Poți începe investițiile la Bursă cu sume mici, prudent, și pe măsură ce capeți experiență, să le crești.
____________________________________________

Întrebarea care vine imediat este bine, dar de unde iau un broker?
Explicăm imediat.

De ce investițiile la Bursă sunt un mijloc excelent de a-ți spori banii economisiți
Reiau exemplul cu acțiunile Electrica:
Dacă cumpărai acum un an, din economiile tale, acțiuni Electrica, plăteai pe o acțiune 11,66 lei. Valoarea acțiunii a urcat până la 13,86 lei în octombrie.
Câștig pe acțiune după un an: 2,20 lei.

evolutia actiunilor electrica la bursa de valori bucuresti

Un calcul simplu arată că valoarea investițiilor tale în acțiuni Electrica a crescut cu aproximativ 18%. Dacă cumpărai acțiuni de 5000 de lei și le vindeai când au atins un nivel bun, câștigul ar fi fost de aproximativ 900 de lei.
În plus, ai fi primit și dividende de la Electrica de 350 de lei.

Niciun alt plasament al economiilor tale nu îți returnează un câștig atât de mare! Compară-l cu dobânda bancară în cazul în care ai fi depozitat cei 5000 de lei într-un cont (dobândă 2%) și nu mai e nevoie de nicio explicație!

Evident, nu toate acțiunile companiilor listate la Bursa de Valori București au o asemenea evoluție, dar tocmai în asta stă frumusețea și atractivitatea tranzacționării – să le identifici și să investești în cele performante.

Ai o ocazie excelentă de a-ți securiza viitorul financiar al familiei
Orice individ activ economic și prudent financiar caută să-și securizeze și să-și sporească economiile.
Spre deosebire de țările dezvoltate, românii nu prea au educația financiară de a-și plasa economiile și la Bursă – nu numai la bancă sau, în unele cazuri, în bunuri imobiliare (case, terenuri).

Bun, dacă nu ne pricepem la Bursă, de unde începem?
Să ne întoarcem la identificarea brokerului potrivit cu care să lucrăm.
Pe 17 noiembrie, ai o ocazie excelentă să întâlnești unul potrivit: seminarul „Alege-ți brokerul tău”, organizat de BVB, la București.
Intrarea este liberă, dar trebuie să te înscrii pe acest site (click!) unde găsești toate detaliile.

Poți urma și cursurile online sau offline „Condus de Randament”

BVB a lansat concursul Condus de Randament, la care pot participa toți românii, în vârstă de peste 18 ani, care vor să învețe cum să investească la Bursă.
Intri pe link-ul condusderandament.ro, completezi datele personale și vei primi prin poștă, gratuit, un KIT cu materiale educaționale și cu informații centralizate referitoare la concurs. Poți afla mai multe detalii despre investiții, ce tip de investitor ești (de exemplu, dacă te interesează investițiile pe termen lung), dar și lista analiștilor care acoperă companiile ale căror acțiuni sunt eligibile în concursul Condus de Randament.

Sau urmezi cursuri online:
Dacă te simți mai confortabil cu informația în format electronic, BVB ți-a pregătit și un curs online (10 lecții) pe care poți să-l parcurgi aici (click).

Pasul 2
Înregistrează-te și participă la Concursul Condus de Randament
După ce ai citit cursurile primite prin poștă sau pe cele online, îți deschizi cont la un broker, cel care îți răspunde la întrebări și te ajută să tranzacționezi (găsești aici o listă, alegi și dai telefon sau scrii un email) și după te înscrii în concurs.
Data limită pentru înscriere este 16 decembrie, dar e bine să te înregistrezi cât mai repede, pentru că timpul lucrează în favoarea ta.
Tranzacțiile le faci prin brokerul pe care l-ai ales din lista de mai sus.

Pasul 3
Începi să tranzacționezi, adică să cumperi și să vinzi acțiuni prin intermediul brokerului ales, cu scopul ca investiția ta inițială să valoreze mai mult la final.
Ai o listă de companii din care să alegi.
Tranzacționarea în concurs se termină pe 17 februarie 2017.
Suma tuturor tranzacțiilor de cumpărare trebuie să fie de minimum 30.000 lei.
O precizare importantă: această limită minimă nu înseamnă că trebuie să investești la Bursă 30.000 de lei; poți începe cu echivalentul a – să spunem – 1000 de lei, dar nu există sumă minimă de intrare în competiție. Investești cât poți, cât ai. Pentru a îndeplini criteriul doar trebuie să faci mai multe tranzacții.
Apoi cumperi, vinzi, cumperi șamd, până când valoarea cumpărărilor de acțiuni atinge minimum 30.000 de lei.

Câștigători și premii

Premiul cel mare al concursului Condus de Randament, un automobil Dacia Duster Laureate, va fi câștigat de participantul care va obține cel mai mare randament al investițiilor sale la Bursă  (vezi aici ce este randamentul).
Sunt și alte premii pentru următoarele locuri: un voucher de 3000 de euro pentru cumpărături de la eMAG, o vacanță de 5 zile în România sau gadgeturi.

De ce la Bursa de Valori București?
Pentru că este încă o piață în dezvoltare, dar cu șanse mari de reușită. Pentru că ai de unde alege și poți investi în companii naționale importante cu randamente bune. Pentru că dobânzile la bancă sunt ca și inexistente. Pentru că va fi la modă și în România să fii investitor la bursă.

De notat: Investițiile la bursă au și riscuri. Bursă este sensibilă la știrile economice, bune sau rele, interne și internaționale. Poți să câștigi, dar și să pierzi. Dacă îi deprinzi mecanismele, știi cum să cauți informație (sursele abundă) și cum să o interpretezi, Bursa îți poate aduce câștiguri interesante.
În unele cazuri te poți îmbogăți și peste noapte, dar cel mai sigur îți sporești economiile pe termen mediu și lung, mult mai bine decât la bancă sau cu alte instrumente de economisire.

Condus de Randament e un concurs care te va prinde și te va transforma într-un investitor competent. Nu e deloc complicat, va deveni pasionant să înveți regulile de bază, iar cunoștințele dobândite îți pot asigura prosperitatea.
Încearcă!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close