telekom cloud

Serviciile business IT&C, bazate pe cloud, oferite de Telekom Romania au crescut accelerat anul trecut, de ordinul a două-trei cifre, tendință care se menține și în 2016 – spune Adrian Popa, Manager de Produs Cloud și M2M, Segment Business, Telekom Romania.

„În ultimul an am implementat proiecte semnificative atât ca efort, cât și ca venituri obținute, bazate în principal pe soluțiile de Hosting Data Center și Virtual Data Center – precizează managerul Telekom Romania.
Putem considera că dispunem de cea mai dezvoltată platformă de cloud din România, la ora actuală.”

Avantajele serviciilor Hosting Data Center și Virtual Data Center Telekom Romania

Volumul serviciile de Hosting Data Center (HDC) Telekom Romania a crescut anul trecut de ordinul a două cifre, creștere care se menține și în acest an.
Un avantaj al acestor servicii este că plata se face pe baza unui abonament lunar, pentru care companiile primesc un pachet de servicii complete:
– colocare în datacentere compatibile Tier 3 (n.r. sistem de clasificare pentru data centere)
– servicii de conectivitate privată (de tip VPN sau WAN Ethernet) sau Internet,
– echipamente și licențe software
– suport tehnic specializat, toate aceste facilități fiind livrate de Telekom pe baza unui abonament lunar.

Serviciile de infrastructură în cloud, segmentul de servicii Virtual Data Center (VDC), au de asemenea o creștere de ordinul a trei cifre, semn că adopția pe scară largă a cloud-ului a devenit o realitate pe piața locală.
Soluțiile de cloud sunt acum mult mai mature, iar utilizatorii s-au convins că pot scăpa de multe dureri de cap și mult efort trecând de la o infrastructură locală la una externalizată către un furnizor de acest tip.
Care sunt avantajele pentru clientul de business?
„În mod normal, la fiecare 3-5 ani trebuie înlocuite serverele amplasate într-un punct de lucru al unei companii pentru că devin outdated. Prin soluțiile de stocare și procesare a datelor în cloud precum VDC oferit de Telekom, clientul are posibilitatea de a avea cele mai noi tehnologii și echipamente fără a fi nevoit să își achizitioneze și înlocuiască periodic toată infrastructura. Specialiștii noștri vor face permanent update și upgrade platformei de cloud, astfel încât se evită orice întrerupere în activitate și nu sunt blocate resurse umane pentru a înlocui servere” -explică managerul Adrian Popa.

Disputa cloud versus infrastructura locală. Cine câștigă?

Nu există un răspuns imediat și simplu la întrebarea ce alegem cloud sau infrastructură IT&C locală?
Clientul trebuie să analizeze și să decidă ce e mai bine pentru el, iar în avantajul lui e faptul că are mai multe posibilități.
Fiecare companie are nevoi diferite de infrastructură IT, în funcție de aplicațiile folosite, numărul de utilizatori, numărul de puncte de lucru, profilul de activitate etc.
Pe de altă parte, fiecare tip de soluție (în cloud sau locală) are plusurile și minusurile ei și nu se poate asigura o soluție general valabilă – punctează oficialul Telekom Romania.
Cloud-ul este, din multe puncte de vedere, mai sigur decât infrastructurile locale, pentru că furnizorii de cloud au de obicei echipe de securitate numeroase și cu experiență solidă în domeniu, care analizează continuu posibilele vulnerabilități și aplică masuri corective sau preventive. Din păcate, în multe firme nu există nici măcar un singur specialist în securitate IT, așa că diferența e evidentă.

Avantajele Telekom Romania în privința securității cloud

Resurse importante
Telekom Romania alocă resurse importante pentru a asigura un înalt nivel de securitate, începând cu securitatea fizică a centrelor de date și continuând cu faptul că a ales ca pentru platforma de Virtual Data Center să nu folosească tehnologie Open Source, chiar dacă ar fi fost mai ieftină, ci utilizează cea mai matură soluție de virtualizare din piață, care asigură permanent update-uri de securitate.
Soluții avansate
Spre deosebire de furnizorii de Public Cloud care își oferă serviciile doar peste Internet, Telekom poate completa soluția de cloud sau de hosting și cu conectivitate securizată, de tip VPN IP MPLS, sau chiar cu conectivități private de tip WAN Ethernet.
Hardware și software de cea mai bună calitate
Un alt element care poate fi interesant pentru clienți: operatorul le poate oferi, ca parte a soluției VDC, și routere, firewall-uri și alte appliance-uri virtuale de la cei mai cunoscuți producători din lume (ex. Cisco, Juniper, F5 etc.), care pot contribui semnificativ la îmbunătățirea nivelului de securitate al soluțiilor lor.

Soluții business pentru hosting-ul de date oferite de Telekom Romania

Cloud Storage, serviciu sigur și rapid
Pentru soluții de backup, dar nu numai, managerul Adrian Popa recomandă Cloud Storage.
Cloud Storage este un serviciu sigur și rapid pentru stocarea datelor pe echipamente performante, de tip enterprise, produse de liderul mondial în domeniu EMC și găzduite în centrele de date Tier 3+ ale Telekom Romania. Securitatea datelor este asigurată la standardele Telekom.

Clienții nu sunt limitati în privința mărimii fișierelor stocate, a spațiului total care se poate achiziționa, a numărului de IOPS (n.r. indicator al performanței echipamentelor de stocare sau al discurilor; numărul de IOPS crește direct proporțional cu calitatea echipamentelor folosite) sau a traficului de date efectuat. În plus, au acces prin Internet de viteză foarte mare sau prin rețele și circuite private pentru o securitate sporită – accesul se face printr-o multitudine de protocoale (SMB, NFS, FTP, iSCSI). Și, la fel de important, reziliența datelor și disponibilitatea serviciului este de 99,999%.

Virtual Data Center, performanță și scalabilitate
Mergând mai departe, pentru nevoi mai complexe Telekom recomandă serviciul Virtual Data Center. Virtual Data Center este un serviciu de Cloud Computing de tip IaaS (Infrastructure-as-a-Service) ce asigură atât resurse de calcul de bază (procesor, memorie RAM, spațiu de stocare date), cât și resurse avansate (catalog de template-uri de mașini virtuale, instrumente de network management, etc.) capabile să satisfacă orice necesități de construire și administrare a infrastructurii IT.

Platforma Telekom Romania Virtual Data Center este construită pe o arhitectură de tip vBlock, bazată pe un concept nou  –  Next Generation Datacenter. Astfel, componentele (server, storage, networking) nu mai sunt distincte, ci integrate pentru a funcționa fără limitările modelului clasic de tip datacenter. Această arhitectură este proiectată special pentru performanță și scalabilitate, putând susține workload-uri de la un simplu site de e-commerce până la implementări complexe ale unor aplicații ce utilizează intensiv resursele de calcul.

Care sunt avantajele serviciilor de hosting marca Telekom Romania

„În primul rând, am dezvoltat o platformă unică la acest moment în România. Folosim doar echipamente de tip enterprise, de la furnizori internaționali care ocupă primele locuri pe segmentele de servere, storage sau echipamente de rețea. Oferim clienților resurse dedicate și garantate, fără over-subscription (n.r. nu sunt vândute mai multe resurse de cele cele instalate fizic). Folosim cea mai performantă tehnologie de virtualizare de pe piață la acest moment. Avem o echipă de ingineri foarte bine pregătiți care asigură managementul platformei și care rezolvă 24/7 orice solicitare a clienților noștri” – explică managerul Adrian Popa.

_________________________________________________________________

Studiu de caz

Platforma noastră este capabilă să susțină aplicații complexe din punctul de vedere al resurselor, condiții pe care alți furnizori din piață nu au reușit încă să le ofere.
Un caz concret este cel al unui mare dezvoltator internațional de aplicații cu hărți online ce are necesități mari de scriere și accesare a datelor, plus un volum de ordinul zecilor de terabites de date. Acesta a încercat soluții de storage în cloud de la cei mai mari jucători de pe piață, dar infrastructurile lor nu au reușit să facă față cerințelor. Singura arhitectură ce a rezistat testelor a fost cea a Telekom – declară Ovidiu Ghiman, director executiv comercial sector business.

Tot această arhitectură are în construcție sistemul de “unified fabric”.  Acesta unifică rețelele de storage și de date, iar capacitatea porturilor prin care circulă datele aduce un spor de performanță de 800% față de modelul tradițional cu porturi Gigabit.

_________________________________________________________________

Pentru a asigura cel mai ridicat SLA din piața, de 99,999% disponibilitate, speciliștii Telekom au gândit o platformă tehnică în care fiecare componentă are redundanță, adică este dublată fizic, fără single point of failure (SPOF).
De asemenea, toate mașinile virtuale ale clienților business beneficiază automat de funcția de High Availability, care asigură funcționarea neîntreruptă a mașinilor virtuale. Cu alte cuvinte, e ca și cum clientul primește câte două servere fizice pentru fiecare server virtual achiziționat. Mai ales pentru aplicațiile de importanță critică ale clienților noștri, unde fiecare minut de nefuncționare înseamnă pierderi, acesta este diferențiator important față de alte soluții existente în piață.

Telekom Romania: cea mai dezvoltată platformă de cloud din România. Investițiile continuă

Din evoluția pe care o observăm în adopția serviciilor noastre de tip IaaS, fie că e vorba de VPS (Virtual Private Server), de VDC (Virtual Data Center) sau de mai simplul Cloud Storage, credem că piața va migra în ritm tot mai accelerat spre cloud și de aceea și anul acesta, și în urmatorii ani facem investiții susținute în dezvoltarea infrastructurii noastre de data center, atât fizic cât și virtual, apreciază Adrian Popa.
Anul acesta am ajuns la un număr de șase data centere, cu o suprafață totală de peste 1400 mp. Platforma de Virtual Data Center s-a dezvoltat și ea, acum avem patru ferme de servere în patru zone de disponibilitate în data centere diferite, iar în 2017 anticipez că vom avea în fiecare data center fizic și câte un cluster de cloud. În acest context, putem considera că dispunem de cea mai dezvoltată platformă de cloud din România, la ora actuală, și singura care atinge un astfel de grad de distribuție geografică.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close