apa-sowat

Ți-a fost vreodată sete? Dar nu o sete pe care să o stingi imediat, întinzând mâna după paharul cu apă, ci una chinuitoare, de ore lungi?
Probabil că nu.
Însă sunt milioane de oameni în lumea asta care suferă crunt de lipsa apei, cum ar fi refugiații sirieni din calea războiului. Dar și sute de mii de români au probleme cu apa – unii se îmbolnăvesc grav pentru că beau una infestată.

Povestea sirianului ardelean care vrea să rezolve problema apei potabile
Un român siriano-ardelean, dr Khaled Al Mezayen, este pe cale să rezolve problema apei potabile în cele mai nefericite locuri ale planetei, inclusiv în România.

A conceput și fabrică la Cluj sisteme transportabile de purificare a apei, SOWAT pe numele lor, remarcabil de eficiente.
Este de presupus că în următorii ani sistemele SOWAT vor salva de la moarte (apa infestată este de cele mai multe ori fatală) mii, sute de mii – și de ce nu – milioane de oameni.

L-am întâlnit pe Khaled la București, la competiția internațională de antreprenoriat social Chivas de Venture.
Putem să-l ajutăm să câștige faza locală a Chivas The Venture și să reprezinte România în etapa internațională. Pentru asta nu e nevoie să cheltuiești mai mult de un minut din timpul tău – vedem la final cum.

Dar mai întâi povestea, spusă chiar de Khaled (foto dreapta):
M-am născut în Bucureşti în ianuarie 1986, dintr-un tată sirian şi de o mama româncă din Făgăraş.
Amândoi părinții au studiat la Facultatea de Medicină din București.
După revoluţie, şi după ce au împlinit 10 luni fraţii mei (sora şi frate gemeni născuţi în septembrie 1989), am plecat cu bunica şi părinţii în Franţa. Ne-am stabilit lângă Fontainebleau, la Nemours.
Am stat acolo până în 1996, după care am plecat în Siria, cu părinţii, şi am urmat cursurile Școlii Franceze din Damasc, din clasa a șasea până la bacalaureat.

khaled-al-mezayen SOWAT

În 2000 a murit mama şi în 2003 ne-am întors cu tata şi fraţii mei în Franţa, pentru a urma studiile superioare la Nancy, mai întâi medicină şi farmacie.
În 2009 am plecat la Toulouse, unde am făcut o şcoală de comerţ (Toulouse Business School), am obţinut un MBA de marketing şi management în industria sănătăţii.
Mi-am luat și doctoratul în farmacie industrială.

Am început să lucrez în 2010 la o firmă de cercetare şi dezvoltare suplimente nutritive – ESPA, ca business developer internaţional.
După un an şi jumătate, am plecat şi mi-am deschis propria firmă de consultanţă pe partea de business development internaţional, pentru companii specializate în dispozitive medicale şi suplimente nutritive.

În 2013, după un an şi jumătate de la înființarea propriei companii, fostul meu şef, dr Pierre Huet, a devenit asociatul meu la Khar & Partners, companie cu sediul la Sibiu.

De ce am ales România pentru business?
Pentru că am vrut să mă întorc în România, am vrut să dezvolt ceva în ţara mea de naştere şi pentru că am avut oportunitatea de a crește afacerea mea aici.
L-am adus pe fostul meu şef, actual partener şi principal investitor, în Bucureşti şi în Sibiu, şi efectiv s-a îndrăgostit de ţară (nu de o femeie, chiar de ţară :).
În tinerețe, doctorul Pierre Huet a fost medic fără frontiere în Cambodgia, pe vremea lui Pol Pot.

Cum ne a venit ideea SOWAT?
Tatăl meu este medic de urgențe în Franţa şi face parte din asociaţia SOS Syrie. Se duce des în nordul Siriei ca să formeze medici locali în medicina de război. Din ce mi-a povestit el şi din propria experienţă reiese că problema numărul unu în zonele de război este lipsa de apă potabilă.
Doctorul Pierre Huet mi-a confirmat și el acest lucru – a fost martor la o epidemie de holeră care s-a declanșat din lipsa de apă curată şi potabilă.
Fără apă, ne deshidratăm în trei zile, iar doua cauză de mortalitate infantilă în lume este diareea provocată apa infestată.
Am vizitat tabere de refugiați și am constatat că problema cea mai acută pentru ei este să aibă apă.
Oamenii din zonele de război sunt dependenţi de cisterna de apă. Orice întârziare a cisternei devine o adevărată luptă pentru viaţă.

Ne-a venit ideea de a crea SOWAT atunci când ne-am dat seama că soluţia este un sistem de asigurare a apei potabile pentru comunităţi mai mici (cele mai vulnerabile), de la 500 la 5000 de persoane, şi care au în apropiere o sursă de apă, dar care este infestată și ar fi un pericol dacă ar fi băută în acea stare.
Aceste comunități mici reprezintă aproape 90% din cazurile de criză de apă.
Ideea noastră a fost să construim un sistem de filtrare fără consumabile, gen pastile de clor sau filtre clasice, care au dezavantajul că trebuie schimbate des. Nu avea rost să înlocuim dependența de cisternă cu dependența de consumabile.

Trei ani de muncă
La sfârșitul anului 2012, ideea se conturase. Au urmat trei ani de muncă, până în martie anul trecut, când am finalizat prototipul, în Sibiu. Am obținut toate certificatele, inclusiv aprobările să participăm la licitațiile internaționale ale ONU.
____________________________
Sistemul de purificare a apei SOWAT poate fi transportat pe un europalet (1.20 m x 0.8m x 1.4 m) și cântărește 250 de kilograme. Este ușor de mutat și instalat.
Procesul de purificare a apei este 100% mecanic, nu sunt implicate niciun fel de substanțe chimice.
Costul la care SOWAT livrează apă potabilă corespunzătoare consumului unui om într-un an este de 2 euro.
Întreținerea este simplă. Producătorul promite că timp de zece ani nu este nevoie de intervenții majore. SOWAT are un sistem propriu, backwash, care curăță automat filtrele.
Detalii pe site (click) și în acest clip video:


__________________________

Fabrica de la Cluj produce
Startup-ul SOWAT nu mai este unul pe hârtie.
Astăzi suntem în faza de dezvoltare comercială, adică am început vânzarea și instalarea primelor sisteme SOWAT în Madagascar și Maroc, spune Khaled Al Mezayen.
Nu uităm nici România: săptămâna aceasta montăm un SOWAT în comuna Brădeni, județul Sibiu, unde a fost epidemie de hepatită A, din cauza apei infestate.
La începutul anului viitor instalăm sisteme în Iordania, lângă Zaatari, în șapte tabere de refugiați, împreună cu Asociația SOS Syrie.
Continuăm și proiectele în România prin montarea a 6 sisteme SOWAT lângă Făgăraș, la Bărghiș, în județul Sibiu și în patru comune din Ilfov.
Avem deocamdată o linie de fabricație, împreună cu partenerul nostru Energom, care ne face asamblarea pieselor și cablajul electric, cu o capacitate de 10 sisteme pe lună și dorim să creștem capacitatea de producție la 20 de aparate pe lună la începutul lui 2018.
În următori trei ani avem ca target vânzări de peste 3 milioane de euro și angajarea altor 10 salariați.

Planuri de viitor: agricultură bio
„Avem în pipeline și un proiect bazat pe hydroponie pentru creșterea ierbii furajere fără produse chimice – mai bio decât bio.
Am început proiectul acum doi ani și sperăm să fie gata în 2018. Am ajuns deja să creștem o tonă de iarba furajeră pe zi pentru zootehnie, pe o suprafață de 160 metri pătrați (randament echivalent unei suprafețe de 7 hectare clasice), în seră, fără niciun adaos chimic, doar cu apă și lumină.”

Votează pentru ca dr Khaled să reprezinte România în competiția Chivas The Venture
În semifinala competiției de la București au ajuns cinci startup-uri sociale românești, printre care și SOWAT.
Dintre toate cele cinci, SOWAT mi se pare cel mai avansat și de mare viitor.
Pentru a-l ajuta să câștige finala națională și să reprezinte România în etapa internațională a Chivas The Venture vă invit să îl votați online aici (click).
Fiecare vot contează!

3 Comments

 1. E foarte interesant proiectul și util celor care nu au apă curentă. Spun asta din punctul de vedere al unui inginer de instalații, m-am lovit de multe instalații de alimentare cu apă.
  Am identificat toate componentele de pe site-ul lor, mai puțin ultimul etaj, acela de ultrafiltrare. Ar fi util să ne spună Khaled mai multe despre mediul de ultrafiltrare.
  De obicei se folosește pentru așa ceva o membrană semipermeabilă cu care se realizează procesul de osmoză inversă. Ei spun că nu fac așa ceva. Sunt foate curios e este totuși.
  Nu cred că e un simplu filtru de sedimente.
  Dacă vei studia puțin sistemul de ultrafiltrare (care oprește particule de ordinul nanometrilor, vezi ) vei vedea că necesită presiuni mari și că o cantitate mare de apă se folosește pentru întreținerea membranei propriu zise. Punctul slab al membranei de osmoză inversă ar fi că nu poate opri doar chestiile nocive, ci oprește și mineralele. Și mediul de filtrare necesită o înlocuire periodică.
  Așa că dacă au rezolvat aceste probleme, mi s-ar părea fantastică realizarea lor și chiar ar fi bine să explice mai bine procesul. Au un patent pentru asta? Au inventat ei un nou tip de filtru? Ar fi util să facă analize la laboratoare performante și să publice rezultatele lor, cântăresc mult pentru credibilitate.
  În așteptarea unor viitoare răspunsuri, îi votăm cu mare drag! E un proiect genial, apa este cea mai importantă resursă de pe glob și asta înțeleg doar cei care îi duc lipsa.

 2. Bună ziua,

  Filtrele de ultrafiltrare sunt o noua generație de filtre de microfiltrare care au nano-porii de maxim 10 nanometri.

  Este o tehnologie pe care am dezvoltat-o cu o firmă din Franța și suntem co-proprietarii.
  Sunt de fapt tuburi de 2 milimetri cu mii de nano-porii. Filtrele de ultrafiltrare permit trecerea mineralelor, și opresc viruși și bacteriile. Cel mai mic virus este de 20 de nanometri.

  Avem normele NSF ANSI 61 (normele de potabilizare din SUA) și ACS (franceze) pentru filtrele de ultrafiltrare
  Testele au fost făcute la IFTS (Institutul de filtrare și tehnici Separative) din Toulouse, Franța. Aveți informațiile pe situl sowat.eu.

  Se folosesc 10 litri pe filtru pentru curățare .

  Dacă aveți alte întrebări, să nu ezitați să mă contactați: almezayen.k@kharandpartners.com

  Cu stimă,

  Khaled Al Mezayen

 3. Mulțumesc mult pentru lămuriri, Khaled. Mi se par logice argumentele tale.
  V-am votat, proiectul vostru e foarte fain.
  Bafta multa in finala!
  @Victor: vezi ca e un cod html gresit in comentariul meu si tot textul duce la un articol de pe wikipedia. Poti sa editezi, te rog, comentariul si sa-l corectezi? Multumesc.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close