Închide

Ce vrei să cauți?

Apar startup-urile adevărate în România?

chivas-the-venture-finalisti-2016
chivas-the-venture-finalisti-2016

Ceea ce e sigur: startup-urile tech românești adevărate au nevoie ca de aer de PR bun, iar managerii lor de ceva workshop-uri de comunicare.
Zic asta, pentru că unele dintre aceste startup-uri cu potențial nu prea știu să își facă imaginea – dovadă că prin publicațiile economice și la TV sunt prezentate elogios mai ales altele, tip copycat penibil, fără niciun viitor.
(Au avut și copycat-urile rolul lor acum 15-20 de ani – sunt unii care au ajuns miliardari astfel – dar în 2016 e vremea să ne maturizăm.)

Este al doilea an în care particip ca observator la Chivas The Venture, competiția internațională care are ca scop descoperirea celor mai promițătoare startup-uri din lumea întreagă.
Aseară a avut loc semifinala românească în care au susținut pitch-uri 10 startup-uri sociale (afaceri care pot schimba societatea în bine, adică propun soluții pentru rezolvarea unor probleme economice, sociale, culturale), selectate de juriu dintre cele câteva zeci înscrise în competiție.

În urma pitch-ului, au fost alese pentru etapa finală cinci startup-uri:

  1. Axosuits. Un dispozitiv medical electromecanic de tip exoschelet care îi poate ajuta pe cei cu paralizie/atrofie musculară a membrelor inferioare să se deplaseze altfel decât în fotoliul rulant.
    Prototipul se află în teste și în curs de certificare medicală. Posibilitatea de pre-comandă este prevăzută în trimestrul II 2017. Detalii aici.
  2. Mira. O platformă medicală bazată pe Microsoft Kinect de recuperare fizică a pacienților prin jocuri video. Mira este un start-up româno-britanic. Soluția poate fi cumpărată de clinici, iar fundația unzambet.ro se ocupă deja de recuperarea gratuită a 60 de persoane cu ajutorul Mira.
    Detalii aici.
  3. Reflex. Un sistem de senzori care urmăresc executarea corectă a exercițiilor de kinoterapie. Deocamdată, senzorii au fost dezvoltați pentru monitorizarea genunchilor, urmează dezvoltarea celor pentru cot, umăr și spate. În echipă a fost cooptat și celebrul fizioterapeut dr. Alin Popescu. Conducătorul proiectului, Călin Moldoveanu, campion mondial Jiu-Jitsu și matematician, a avut ideea Reflex după ce el însuși s-a accidentat.
    Detalii aici.
  4. Sowat. Stație transportabilă de filtrare pentru obținerea apei potabile. Start-up sibian înființat de româno-sirianul Khaled Al Mezayen. Stația Sowat poate asigura 25-100 metri cubi de apă perfect filtrată/24 de ore pentru 500-5000 de persoane aflate în situații dificile (tabere de refugiați, de exemplu).
    Detalii aici și video de prezentare:

5. uRADMonitor. Start-up care fabrică dispozitive mobile pentru  monitorizarea poluării. A vândut deja 400 de bucăți în 40 de țări și colaborează cu firme de prestigiu, gen Bosch.
Detalii aici. Video de prezentare:

Urmează o etapă de 30 de zile în care cele 5 startup-uri vor fi consiliate și ajutate să se dezvolte. La final, va fi ales cel câștigător, care va participa la finala mondială Chivas The Venture, competiție cu premii de 1 milion de dolari.
(va urma)

Articole populare Ultima luna

Adaugă comentariu