Digital Skills and Jobs

Să vedem două mini-documentare video:

O fabrică de aparate de aer condiționat din China a înlocuit 24.000 de muncitori cu roboți japonezi. Producția a crescut, de asemenea calitatea produselor livrate. Dacă roboții sunt programați corect, asamblează perfect:

Fabricarea manuală a unei perechi de pantofi Adidas la comandă (personalizată) durează câteva săptămâni.
Adidas a repatriat această producție specială în Germania și a inaugurat o fabrică ultratehnologizată bazată pe roboți.
Durata producției unei perechi de pantofi de sport la comandă s-a redus astfel de la câteva săptămâni la câteva ore.
O nouă fabrică Adidas, identică, în care vor lucra foarte puțini oameni, dar mulți roboți, va fi inaugurată și la Atlanta:

Schimbarea accelerată  societății și economiei bazată pe tehnologie, cu viitor imprevizibil și nu întotdeauna de aplaudat, nu mai poate fi oprită. Printre argumentele imbatabile: roboții industriali scad de câteva zeci de ori costurile cu forța de muncă, nu fac greve și nu lipsesc de la serviciu.

Statele lumii pot avea doar două abordări față de prezenta revoluție tehnologică: să o privească drept o oportunitate, pentru ca cetățenii să se bucure de prosperitate, sau să se resemneze și să lase evoluțiile la voia întâmplării.
Însă a profita de oportunitățile roboticii sau inteligenței artificiale presupune a avea în țară suficienți programatori, pentru că ambele domenii cer matematică și software.

Care este situația actuală? Poate fi Europa (și, prin consecință, România) competitivă cu China sau Statele Unite?
Cifrele seci, actuale:
România: 7.000 de absolvenți anual cu profil IT&C, la o cerere pe piață de 15.000. E un deficit dramatic.
Europa: deși șomajul actual în rândul tinerilor este de 20%, există un uriaș deficit  de forță de muncă specializată în IT&C, care va atinge peste trei ani 850.000 de posturi vacante în domeniu.

Mai mult, 45% dintre europeni activi au doar competențe digitale de bază, insuficiente pentru noua economie.

Comisia Europeană a lansat Coaliția „Digital Skills and Jobs”
Comisia Europeană, împreună cu statele membre, companii, parteneri sociali, ONG-uri și furnizori de servicii educaționale, a lansat Coaliția “Digital Skills and Jobs”

Scopul: să rezolve deficitul de competențe la toate nivelurile, de la competențele specialiștilor IT&C  și până la competențele necesare tuturor cetățenilor europeni pentru a trăi, munci și participa în economia digitală și la viața societății.
„Oferind condiții pentru ca mai mulți oameni să își dezvolte competențele digitale este ca și cum le-am oferi un bilet pentru economia digitală” – explică Andrus Ansip, Vicepreședinte pentru Piața Unică Digitală

Idee susținută și de Günther H. Oettinger, Comisar pentru Economia și Societatea Digitală: Lipsa de competențe digitale frânează deja inovația și creșterea în Europa. Nu doar în cazul companiilor IT&C, dar și al organizațiilor din toate sectoarele – public și private.

Competențele digitale implică un număr de abilități pe care cetățenii să se poată baza, pornind de la căutarea și găsirea unor informații online și împărtășirea de mesaje online pentru crearea de conținut digital și până la scrierea de aplicații.

 

Obiectivele „Digital Skills and Jobs”:

  • 1 million de șomeri tineri instruiți pentru job-urile vacante prin internship-uri/traineeship-uri, apprenticeship-uri și programe de instruire de scurtă durată.
  •  pregătire profesională și re-instruirea forței de muncă. Sprijinirea IMM-urilor care au dificultăți în atragerea și reținerea talentelor digitale, precum și în re-instruirea forței lor de muncă.
  • modernizarea educației și instruirea pentru a furniza tuturor elevilor și profesorilor oportunitatea de a utiliza instrumente digitale și materiale în procesul de predare și învățare și de a dezvolta competențele lor digitale.
  • Să reorienteze și să utilizeze finanțările europene disponibile pentru sprijinirea competențelor digitale.

Unde se află România acum
Coalitia Skills 4IT Romania, al carei Secretariat este asigurat de APDETIC, derulează un plan de acțiune amplu, validat de Digital Skills and Jobs Coalition, care include multiple activități: campanii de conștientizare, programe de training, mentoring, seminarii de cyber security, ghiduri pentru utilizatorii de Internet, competiții de programare, concursuri online, vizite la companii din sectorul IT.

Organizațiile, companiile și instituțiile interesate de avantajele Coaliției „Digital Skills and Jobs” se pot adresa APDETIC pentru informații, colaborare și sprijin. Resurse pentru dezvoltarea competențelor digitale există și în România și la nivelul Comisiei Europene, trebuie doar solicitate.

Adrese utile: site-ul APDETICwww.coalitiait.ro, http://facebook.com/coalitiait

*APDETIC este organizație profesională non-profit ce reunește cele mai importante companii producătoare și distribuitoare de echipamente de tehnologia informației și comunicațiilor din România.
APDETIC este membră a organizației DigitalEurope.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close