Închide

Ce vrei să cauți?

Pune o licență pe tine!

pune o licenta pe tine
pune o licenta pe tine

Cum să (nu mai) inviți hackeri la tine în PC.

Dacă cineva ți-ar spune să lași ușa de la intrare larg deschisă când pleci de acasă, pentru că nu se va întâmpla nimic rău, probabil că l-ai considera nebun.

Însă cam asta se întâmplă când folosești un software piratat: deschizi uși și porți către computerul tău, practic lansezi o prea amabilă invitație hackerilor să îți fure informații personale, să cotrobăie prin hard-ul tău, să îți folosească cum vor cardul tău bancar sau să îți fure identitatea.

Știrile despre ravagiile făcute de hackeri și viruși abundă în media (peste 1 milion de amenințări de securitate apar în fiecare zi), dar în majoritatea cazurilor le ignorăm, pe ideea „nu are cum să mi se întâmple tocmai mie”.
Și totuși, dacă folosești un program informatic piratat, descărcat dintr-o sursă obscură, sunt șanse mari să ai următoarele probleme:

Dă-mi bani, altfel…
Hackerii pot instala pe un computer vulnerabil programe pirat de tip ransomware. Acesta criptează fișierele care devin astfel inaccesibile.
Victima primește apoi mesaje de șantaj de genul: „dacă nu plătești 500 de dolari, publicăm pozele și documentele din PC-ul tău pe Internet” sau „vrei fișierele înapoi, te costă atât”.
Numărul de atacuri de tip ransomware crește cu câteva zeci de procente anual, deci probabilitatea să devii victimă în caz că nu vrei să auzi de licențe software sporește și ea.
Programele originale îndepărtează acest pericol.

Timp pierdut. Nervi.
Un program piratat nu va funcționa vreodată la fel de bine precum unul original. Nu are cum să aibă aceleași performanțe, pentru că a fost modificat și nu primește update-uri.
Cam ca o haină originală față de una contrafăcută. Aparent arată la fel, însă cea contrafăcută se poate descoase, destrăma, decolora după prima purtare sau spălare.

De ce ți-ai mai pus parolă pe computer?
Când folosești un program piratat e ca și cum ai lăsa computerul personal deschis într-un mall și ai invita pe oricine să se uite ce ai în hard. Și eventual să transfere documente pe un stick.
Lucrezi la un proiect, redactezi lucrarea de masterat, scrii o carte sau alcătuiești un business plan? Oricând în timpul redactării poți pierde ce ai lucrat. Sau fișierul să dispară. Ca să nu mai vorbim de pozele personale. Nu ți-ar conveni să le privească orice intrus, nu?
Statisticile arată că doar în 2015 au fost raportate peste jumătate de miliard de furturi și pierdere de informații personale, datorate vulnerabilităților generate de programe piratate.

Cumperi și plătești online?
Dacă folosești un program piratat, banii tăi de pe cardul trecut prin PC nu mai sunt în siguranță. Se prea poate să descoperi uimit că ai jucat poker online sau că ai petrecut ore bune pe videochat-ul pentru adulți.

Legal? Ilegal?
Un software descărcat și instalat fără licență este un act ilegal pentru care legea prevede sancțiuni.
De ce să nu dormi liniștit?

Soluții de securitate integrate
Noul sistem de operare Windows 10 vine cu soluții de securitate integrate – Windows Defender și Windows Firewall, care prin update-uri frecvente reușesc să apere PC-ul de milioanele de viruși și programe malware lansate săptămânal.
Astfel de scut de protecție lipsește în variantele piratate, evident.

Ce-i de făcut?
Să îți iei măsuri de protecție și să nu (mai) folosești software fără licență.
În cazul programelor originale Microsoft (Windows 10, Office 365), achiziția s-a simplificat mult.
Poți obține rapid o licență online (click aici), iar pachetele sunt adaptate diferitelor tipuri de utilizatori și nevoi (home, studenți, IMM etc).
De asemenea, pentru Office 365, utilizatorii pot alege un abonament lunar sau anual.

În cadrul campaniei „Pune o licență pe tine!”, Microsoft a lansat și un site dedicat antipirateriei cu informații utile și interesante în privința protecției personale, site pe care îl poți vizita aici (click).

Articole populare Ultima luna

3 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    practic spui ca softul licentiat nu are buguri de securitate?

  2. #2 Comentariu nou

    …când sunt descoperite, sunt rezolvate.

  3. #3 Comentariu nou

    ce bine prindea un concurs:)

Adaugă comentariu