elevi samsung lectie interactiva

Învățământul românesc nu se simte prea bine, discuțiile sunt sterile de ani buni, iar tema a început să plictisească teribil.

E de ajuns însă ca cineva să deschidă niște uși și ferestre, să intre aerul proaspăt al „hai să facem ceva, hai să schimbăm ceva”, pentru ca ideile bune să răsară în școli.
Așa s-a coagulat anul acesta, în doar câteva săptămâni, o comunitate cu peste 500 de profesori din toată țara, care creează cursuri adaptate vremurilor, digitale și interactive, pentru școlile și liceele din România.

Povestea:
Smartphone-ul și tableta sunt cele mai fascinante obiecte pentru copii și adolescenți.
Dacă dăm la o parte entertainmentul și vorbim doar de educație, device-urile tactile conectate la net le oferă elevilor libertatea să călătorească din link în link prin ramificațiile unui subiect care-i interesează.
În plus, abundă informația în format vizual – pe care creierul uman o preferă, pentru că o prelucrează de câteva zeci de mii de ori mai repede decât pe cea text.
Elevul poate alege interactivitatea cu profesorul în locul memorării mecanice – dezastruoasă pentru dezvoltarea gândirii libere și a creativității.
Ca eficiență, studiile au arătat că elevii pot reține până la 75% din informația predată interactiv, față de 25% din cea predată în manieră clasică.

Samsung a pornit de câțiva ani proiecte pilot de introducere a tehnologiilor noi de predare în școli și licee. A creat patru Smart Classroom în licee din București, Iași și Constanța.
Le-a dotat cu eboard-uri, conexiune performantă la Internet, iar fiecare elev lucrează pe propria tabletă.
Profesorii își pot configura cursurile în format digital la care adaugă conținut multimedia.
De exemplu, în loc să repete cu fiecare clasă un experiment de fizică sau chimie, profesorul atașează cursului o înregistrare video.
Prin embed se pot insera și alte clipuri demonstrative dintre sutele de milioane pe care le găsim online.
Lecțiile rămân accesibile, pe platforma online, pentru a fi consultate oricând și în orice loc unde există o conexiune online.
Lucrările de control sunt interactive, cu rezultatele afișate online, în timp real.

Se pot crea clase virtuale speciale – de exemplu, pentru pregătirea celor care participă la olimpiade.
La rândul lor, părinții pot urmări progresele sau problemele apărute în educația copilului, de asemenea printr-o simplă conectare online.

Pasul doi: care sunt cele mai bune lecții interactive create de profesori?

profesori samsung smart classroom

Luna trecută, o caravană Samsung a mers prin școli și licee din Iași, Constanța și București și le-a vorbit profesorilor despre avantajele învățământului digital și interactiv.

Totodată, a lansat o secțiune nouă pe platforma online Smart Classroom cu invitația adresată tuturor cadrelor didactice de a participa la concursul național eProfesor, pentru cel mai reușit curs interactiv destinat claselelor  I-XII.
În câteva săptămâni, peste 500 de profesori s-au înscris în competiție și au uploadat pe platformă propuneri de cursuri digitale, concepție proprie.
Urmează etapa de jurizare.

Prin proiectul pilot eProfesor ne propunem să identificăm și să susținem prin intermediul instrumentelor digitale pe acei profesori care, în beneficiul elevilor, sunt pregătiți să integreze tehnologia atât de atractivă în timpul orelor de curs”, explică Sabina Ştirb, Public Affairs & Corporate Citizenship Manager SEE, în cadrul Samsung Electronics România (foto).

sabina stirb samsung

Juriul concursului eProfesor este format jurnalistul Alexandru Mironov,  Conf. Dr. Radu Gramatovici, decanul Facultății de Matematică și Informatică din cadrul Universității București, profesor dr. Florin Munteanu, președintele Centrului pentru Studii Complexe, Emil Dragotă, profesor de istorie-geografie și blogger de tehnologie și prof. dr. Diana Melnic, Inspector Scolar General Adjunct.

alexandru mironov samsung

Câteva dintre criteriile pe baza cărora vor fi declarate câștigătoare cursurile de tip nou propuse:  să folosească resurse digitale, să încurajeze dialogul între profesor și elevi, să fie accesibile atât la școală dar și acasă și să încurajeze creativitatea și implicarea elevilor la clasă.

Dacă vrei să vizitezi Platforma Smart Classroom cu proiectele pilot dezvoltate de Samsung România pentru încurajarea și dezvoltarea învățământului digital interactiv, click aici.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close