camera printului charles miclosoara covasna

S-a întâmplat ca vreun muncitor tocmit cu ziua să intre în parcul castelului de la Micloșoara (Miclosvar), județul Covasna, și să-l întrebe pe omul care curăța de uscături copacii bătrâni sau tundea iarba cum ar putea să dea de domnul conte Kálnoky Tibor.
Avea să afle, uimit, că grădinarul e chiar contele, care a dăruit satului eforturile sale de mulți ani în a restaura și transforma castelul familiei, vechi de jumătate de mileniu, într-un muzeu al vieții transilvane.
Dar despre asta vom vorbi mai târziu.

Cum ajungi la Micloșoara
Păi, de ce ai merge la Micloșoara?
Prințului de Wales, Charles, moștenitorul coroanei Marii Britanii, i-a plăcut atât de mult aici, încât a râvnit să aibă un loc asemenea și, ca-n povești, a pornit la drumuri lungi, pe jos, prin munții Covasnei pentru a găsi unul la fel.
Dar mai sunt și alte motive, urmărește povestea și le vei afla.

Miclosoara covasna

Așadar, de la Brașov mergi spre Baraolt și după doar trei sferturi de ceas ajungi în comuna Micloșoara.
Știi Ardealul: case solide, porți înalte, berze care în vremea asta își cresc puii în cuiburi cocoțate pe stâlpi și hornuri. Adaugă care leneșe cu fân pe șosele și fermieri care se culcă la nouă seara și se trezesc cum se crapă de ziuă – satul se bagă în pat când apune soarele în vremea asta a cositului.

Miclosoara Miclosvar Covasna

Micloșoara te invită să trăiești în alt ritm, să-ți resetezi mintea și timpul. Să ajungi singur la concluzia că a-ți duce viața în goană, cu zile și săptămâni care trec nici nu știi cum, s-ar prea putea să fie fără rost.

Comuna a început să scoată capul din anonimat în 2006, când contele Kálnoky a cumpărat aici câteva case secuiești tradiționale, de pe la 1850.

E musai să spun: ca peste tot în țară, locuitorii din zonă au descoperit în magazinele de bricolaj vopselele industriale și satele au început să se schimbe la față: apar ziduri de case nefirești locului – portocalii, roșii, roz arăbesc, iar cei mai îndrăzneți au testat chiar și un mov de te dor ochii.
Alții au plecat în străinătate la muncă, au pus ban pe ban și la întoarcere s-au apucat să-și construiască locuințe stas, cu termopane și țiglă de tablă, care să le înlocuiască pe cele părintești.

Contele Kálnoky a înțeles valoarea de patrimoniu a caselor vechi într-o lume care a standardizat și locuințele.
Le-a restaurat pe cele mai interesante, aducându-le confort modern, dar fără să le strice farmecul. Soția sa le-a îmbogățit cu mobilă de epocă. A fost o muncă îndelungată și perseverentă, cu atenție la detalii; de pildă paturile vechi de o sută de ani a trebuit să fie lungite – noi cei de azi suntem mai mari și mai înalți decât cei ce le-au folosit pe timpuri.
Când totul a fost gata, casele au fost deschise pentru turiști.
Locurile arată acum așa:

Miclosoara casa oaspeti fundatia kalnoky
Soba asta este alimentată cu lemne prin ușa de fontă care se află afară, pe prispă. Așa nu intră fum în casă, iar dacă lenevești mai mult în pat dimineața ca oaspete, gazdele încălzesc încăperea fără să te deranjeze.
Miclosoara casa oaspeti fundatia kalnoky
Sufrageria pentru micul dejun, locul unde femei din sat te îmbie cu bunătăți locale.
Miclosoara casa oaspeti fundatia kalnoky
Casă veche secuiască restaurată. Alături, un locuitor a folosit pentru fațadă o culoare care nu s-a mai pomenit în aceste locuri.

Cum spuneam, prințul Charles a venit de câteva ori aici, e bun prieten cu contele Kálnoky.
Poți cere să stai în apartamentul princiar (foto) și vei avea surpriza să afli că în baie a fost instalată cada care se presupune că i-a aparținut lui George Enescu. Cum a ajuns la Micloșoara?
Domnul Kálnoky a trecut odată pe Calea Victoriei și a văzut că muncitorii scoteau respectiva cadă, spre a fi aruncată cu molozul la gunoi, în urma unor renovări la Muzeul Enescu, casa compozitorului după căsătoria cu Maruca Cantacuzino.
A cerut voie să o ia, a restaurat-o și a instalat-o la Micloșoara.

Dacă te bate gândul să vizitezi locurile acestea și să fii găzduit în casele de oaspeți ale Contelui Kálnoky , aici poți să faci rezervări și să găsești informații suplimentare.
Mai trebuie spus că profitul adus de aceste case de oaspeți este reinvestit în Fundația Kálnoky, care folosește banii de la turiști pentru diverse acțiuni sociale în zonă.

Pe aceeași temă, citește și acest material: Ce câștigi dacă fugi 60 de kilometri departe de Sinaia cea plină de fițe
_____________________________________
În episodul următor vă voi povesti despre Castelul renascentist Kálnoky din Micloșoara, a cărui restaurare a fost finalizată anul acesta, un loc absolut fabulos pentru evenimente sociale și culturale.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close