apa nova canalizare

Luni a plouat într-o singură zi cât într-o lună, cum nu s-a mai întâmplat de 20 de ani – spun meteorologii și n-am niciun argument să-i contrazic.
Zone din București au fost inundate.
Pe sub Dâmbovița, prin canalul subteran de canalizare (caseta) s-au scurs și 246 metri cubi de apă pe secundă, mai mult decât debitul mediu al Oltului.

În ce stare este, ce se poate face cu sistemul de canalizare al Capitalei?

 1. Canalizarea Bucureștiului a început să fie proiectată între 1881-1889. Funcționează încă, mai ales în centru, rețele (mulți, mulți kilometri) construite în jurul anilor 1900, când densitatea clădirilor și a locuitorilor era incomparabil mai mică.
 2. Pentru că orașul s-a dezvoltat rapid după al doilea război mondial, investițiile au mers mai ales către extinderea rețelei de canalizare odată cu noile cartiere și mai puțin către modernizarea și întreținerea sectoarelor vechi.
 3. Proprietarul canalizării bucureștene este statul român, prin intermediul Primăriei Generale și a Consiliului General al Municipiului București. Apa Nova – Compania de Ape București asigură doar întreținerea și exploatarea rețelei, conform contractului de concesiune valabil în perioada 2000 – 2025.
 4. Sistemul de canalizare a Bucureștiului măsoară 2.355 de km. Anual, lucrătorii Apa Nova inspectează și curăță peste 400 de km de canalizare.
  Pentru că mediul subteran este greu accesibil și periculos, la inspecție și curățare lucrează și roboți specializați.
 5. Zonele critice în privința canalizării: cartierul Cotroceni, plus bulevardele Regina Maria și Tineretului; în aceste zone sunt proiectate lucrări de reabilitare/înlocuire a rețelei de canalizare prin proiectului “Finalizarea Stației de Epurare Glina, reabilitarea colectoarelor principale de canalizare și a canalului colector Dâmbovița – Faza II”.
 6. După 1989, lucrările de întreținere au fost neglijate cam până în anul 2000. De exemplu, caseta de sub Dâmbovița era colmatată și funcționa doar la 47% din capacitate înainte de curățarea de acum doi ani, executată de Apa Nova.
 7. Dacă te gândești la înlocuirea totală a sistemului de canalizare al Bucureștiului: ar trebui investiții de vreo 10 miliarde de euro și un șantier în care să se lucreze zi și noapte timp de 7-10 ani, cu blocarea Bucureștiului. Evident, nicio metropolă nu își permite asta.
 8. Astfel este explicabil de ce modernizarea rețelei se face pe tronsoane. De exemplu, în acest an, Apa Nova va reabilita 19,5 kilometri de canalizare, dintre care cele mai importante secțiuni sunt pe Șoseaua Mihai Bravu și pe bulevardul Corneliu Coposu.
 9. La stația de epurare de la Glina se adună apele din canalizarea bucureșteană. După prima filtrare rezultă 300 de tone de nămol deshidratat pe zi, adică partea solidă a tot ce lasă/aruncă bucureşteanul la WC şi canalizare în 24 de ore.
  Tratat, acest nămol este folosit ca îngrășământ agricol.
 10. Lucrătorii de la Glina au o colecție incredibilă de fotografii cu ce au cules din canalizare, colecție în care figurează porci, pești odată congelați, covoare, ba chiar și o căpățână de mistreț.
  Din comoditate (e greu să mergi până la ghenă, nu?) bucureștenii (nu toți, dar destui) aruncă în WC alimente, produse de igienă intimă, cârpe, jucării, resturi de vopsele și de tencuială de la renovări interioare și multe alte lucruri. Toate acestea compromit funcționarea canalizării.canalizare bucuresti

  Un moment aparte este primăvara, când prin subteranele Bucureștiului circulă murăturile și varza murată rămase de peste iarnă, aruncate de asemenea la WC sau direct în canalizare.
  Apropo de peștii congelați de care vă spuneam: sunt magazine care scapă de marfa expirată foarte simplu – vânzătorii ridică un capac de la canalizare și aruncă rapid alimentele alterate, deși normal ar fi să le ducă la pubelele de gunoi.

Pe site-ul companiei găsiți o serie de sfaturi despre cum putem proteja rețeaua de canalizare și, prin consecință, să poluăm mai puțin Dâmbovița, Argeșul, Dunărea, Marea Neagră.

(sursa foto)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close