mercedes

Pesemne că arătam jalnici, în dimineața aia de ianuarie geros, cum făceam cu mâna la mașini, înghețați și cățărați ca pinguinii pe mormanele de zăpadă.

Un grup de navetiști Ploiești-București, la capătul podului de la Gara de Sud.
Incredibil, o mașină cu numere de Germania s-a oprit să ne ia. Oare omul de la volan nu o să aștepte să alergăm și, când atingem portierele, să demareze? Mi se mai întâmpla.
Trei ne-am urcat.

Întâmplarea asta a avut loc acum mulți ani, când eram ca tras prin inel de foame, iar inflația ajunsese la 256% pe an. Poate nu crezi, dar pe vremea aceea, cine își permitea să comande într-un restaurant o banală ceafă de porc cu cartofi prăjiți era cu adevărat bogat.
Pe străzi, aproape doar mașini comuniste, triste și urâte.

Din gerul de afară, m-am trezit într-un fotoliu cald. Nici nu îndrăzneam să mă mișc.
Din uși, din bord, din spate m-a învăluit muzica. Arii din opere, date la maximum. Era ca-ntr-un film, de pildă The Fifth Element, cu extraterestra Diva Plavaguna ciripind Donizetti.
Alunecam ca vântul: 130-140 de kilometri la oră.
Cred că am făcut 35 de minute până în Calea Victoriei. Românul întors din Germania a tras pe dreapta, a adunat conștiincios banii de la noi și și-a văzut de drum.
A fost prima mea călătorie într-un Mercedes-Benz.

După mai mulți ani, la o conferință în Barcelona, aveam să trăiesc încă o dată o experiență ultimate. Un vicepreședinte de corporație IT a invitat câțiva jurnaliști din Balcani la cină, în penthouse-ul său din Portul Olimpic.
A trimis după fiecare dintre noi câte o limuzină care avea să ne aducă și înapoi, la hotel.
Noaptea, metropola catalană avea alt gust, privită de după geamurile fumurii ale Mercedesului de multe zeci de mii de dolari.

__________________________________

Acesta este unul dintre foarte puținele articole de pe blog despre automobile.
Nu conduc, iar singura mașină pe care am avut-o a dispărut din parcare, definitiv, într-o noapte, la câteva zile după ce expirase casco.

Mercedes a rămas pentru mine automobilul perfect.
Poate datorită acestor două întâmplări, dar și a altora asemenea, pe care nu le povestesc pentru că probabil aș plictisi.
Poate pentru că asociez acest brand cu luxul și performanța.

Aș vrea să vă spun acum două povești de viață, exemplare:
Camelia Potec, astăzi președinta Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, este unul dintre ambasadorii Mercedes-Benz în România.
Unii își amintesc povestea ei dramatică – și „dramatică” nu este deloc un cuvânt mare în cazul ei.
După mai multe medalii, între care două de aur la Europenele de la Istanbul, era favorită la Olimpiada de la Sidney.
Ratare totală, însă.
S-a întors acasă dărâmată, dar încet-încet și-a găsit ritmul de antrenament pentru următoarea Olimpiadă, de la Atena.
Cu un an înainte de noua încercare olimpică, în 2003, au început dureri la brațul stâng. Medicii au constat că tendoanele de la umăr erau rupte din cauza uzurii. Brațul se mai ținea într-unul singur. I-au spus să opereze pentru a nu rămâne cu handicapul unui braț paralizat la 23 de ani.
Și să se lase de sport, pentru că e terminată.
Camelia nu s-a operat, de frică. A încercat o recuperarea dificilă, cu răbdare, lună după lună.
După jumătate de an s-a simțit mai bine, nu a mai făcut nicio radiografie și a revenit la antrenamente, în septembrie.
În vara următoare a câștigat medalia olimpică de aur la 200 metri liber. (imagini de arhivă, aici.)

Ca ambasador Mercedes-Benz, în show-ul online „Pe urmele celor mai buni”, Camelia îl încurajează acum pe un alt fost sportiv, George Baltă.
Spun fost (deși nu e prea corect, o să vezi de ce) pentru că și-a terminat cariera de rugbist brusc, la 20 de ani, când și-a fracturat gâtul pe teren.
După accident, își mai putea mișca doar capul.

Psihologul spitalului i-a spus franc că nu se va mai face bine, că va rămâne așa: un cap viu într-un corp inert, pe jumătate mort.
Un an a avut o singură dorință – să moară. A acceptat într-un târziu un alt psiholog. După zece ședințe a renăscut și a pornit cu ambiție la recuperare.
La 11 ani de la accident, George și-a recăpătat funcția brațelor și sensibilitatea la picioare. Poate, cine știe, într-o zi va reuși să meargă din nou.
Deocamdată, face următorele lucruri: se duce în fiecare zi la serviciu la o companie telecom, călătorește prin Europa, ține un vlog, participă la maratoane și semimaratoane într-un vehicul adaptat curselor (cel mai bun timp, 42 de kilometri în 3 ore și 29 de minute), prezintă modă la diverse fashion shows, este implicat în cauze sociale, conduce – după ce anul trecut și-a luat carnetul, îi ajută pe alți semiplegici să capete curaj.
Când am vorbit la telefon, se pregătea să plece la sală, să facă mișcare.

Povestea lui George, într-un clip, cu Camelia Potec:

Tu cunoști un astfel de om exemplar?
Camelia și George sunt doi oameni exemplari, care nu și-au acceptat resemnați destinul, deși unii dintre cei din jur i-au îndemnat la abandon.
Ca ei sunt și alții, poate neștiuți.
Cunoști un astfel de om? Oferă-i o recompensă, un dar, merită! Fă-i cunoscut exemplul care poate da curaj și altora!
E simplu:
1. Postează un comentariu la acest articol cu povestea omului respectiv. Nu e musai să faci literatură, povestește pe scurt, cum îți vine pe tastatură. Nu uita să lași și o adresă validă de email (nu va fi afișată). Termen limită: duminică, 3 septembrie, ora 23.00.
2. Voi alege cea mai interesantă poveste. Îl voi invita pe eroul istorisirii tale la o plimbare cu o limuzină Mercedes-Benz de ultimul tip, ne vom opri la o cafea și îi voi lua un interviu.
Voi putea scrie astfel o nouă poveste despre un om deosebit.
Despre un erou al destinului.

 

 

 

4 Comments

 1. Interesant, de cazul lui George stiu, eu cred ca ar trebui sa aflati sau sa povestiti de lupta si curajul lui Cadar Robert, gasiti povestea lui pe blogul personal, are deja 11 episoade.

 2. eu o sa incerc sa (nu-)ti vorbesc despre Dan Sintimbreanu. Omul care a aflat intr-o zi oarecare, in urma unei tomografii facute la cererea-i, ca nu prea are otita cronicizata, ci un chist urias pe creier si ca nu prea are sanse sa prinda ziua de azi. in ajutorul lui Dan am sarit cativa, deloc putini as spune, a depasit cu bine operatia deloc usoara si de atunci si pana azi, a salvat sau a ajutat la salvarea vietilor a peste 1100 de oameni in 9 ani.
  el este Omul tau.

 3. Mariuca Popa e o domnisoara acum, cred ca a implinit deja 25 de ani. Am cunoscut-o cand inca n-avea 2, a aparut brusc in curtea blocului, si de atunci in fiecare zi. Aveam sa aflam mai tarziu ca fusese adoptata chiar cand nu i se mai dadeau sanse la viata, de o casinca si un electrician. Foarte modesti si simpli, au crescut-o la fel, fara privilegiile copilariei. I-au intuit insa un talent pe care il manifesta cu cea mai mare naturalete si ai facut mari eforturi sa ii cumpere jucarii in forma de instrumente muzicale, iar mai apoi un fluier adevarat. Tot cu cele mai mari eforturi au trimis-o la scoala de arte, apoi am pierdut legatura cu ea. Dintr-un scroll mecanic pe facebook am vazut-o intr-un still pe youtube si am dat play fara sa-mi dau seama. Imbracata intr-o rochie volputoasa de seara, coafata si cu barbia sus, canta o arie. Era incredibila. Mariuca a ajuns soprana la Deutche Oper am Rhein si e sursa mea continua de inspiratie. Ea nu stie asta, insa eu stiu despre ea ca e o aglomerare de trasaturi umane dintre cele mai simple, cele mai frumoase. Si asta cred ca ne-a adus pe pamant, darul de a inspira pe altii.

 4. An avut onoarea si am documentat povestea celor trei musceleni raniti in Afghanistan, intorsi dupa lungi stagii in diverse spitale fiecare cu cate o dizabiltate, Ionut in scaun cu rotile, Matei ranit la coloana si obligat sa poarte un corset iar Costi fara un picior si fara un ochi.
  iNVICTUS Games este o competitie organizata de Printul Harry pentru militarii raniti in teatrele de operatiuni care vor sa fie competitivi in sport. http://www.invictusgames2017.com/
  La solicitarea asociatiei romane a sportivilor din armata, https://www.facebook.com/InvictusTeamRomania/
  cei trei au raspuns pozitiv, fiind parte a proiectului, Ionut la Tir, Matei la bicla si Costi la hand bike.
  In prezent cei trei se pregatesc alaturi de lotul Romaniei ce va participa la Jocurile Invictus Toronto 2017 in septembrie. http://zxmpatrick.wixsite.com/invictusromania

  Iata povestea lor . https://www.youtube.com/watch?v=TFOWVEwZjs8&t=78s

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close