Industria de gaming din România a înregistrat o cifră de afaceri totală de 145,3 milioane de dolari în 2016, conform unui studiu realizat de Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri din România (RGDA).
Cifra a crescut constant, de la 114,7 milioane de dolari în 2014 și  de la 137 milioane de dolari în 2015.

games industry in romania

În industria autohtonă activează peste 80 de studiouri. Peste 50 dintre acestea dezvoltă jocuri în București, în timp ce peste 16 companii își desfășoară activitatea în Cluj, Timișoara, Brașov și Iași. Creșterea industriei este susținută și de numărul mare de companii înființate în 2016 – 25% din totalul studiourilor de gaming.

Aproximativ 85% din studiourile din România sunt specializate pe dezvoltare de jocuri noi, iar 15% din studiouri livrează servicii de specialitate.

games industry in romania

Conform cifrei de afaceri din 2016, cele mai mari companii dezvoltatoare de jocuri din România sunt Ubisoft România, Electronic Arts România, Gameloft România, Amber Studio, Bandai Namco Entertainment România, King Games Studio, Mavenhut, Super Hippo, Green Horse Games și AMC Pixel Factory.
Industria s-a remarcat prin dezvoltarea sau co-dezvoltarea în România a unor titluri internaționale mari precum seria FIFA, seria NFS, seria Assasin’s Creed, seria Ghost Recon, Modern Combat 5:Blackout, dar și prin jocuri dezvoltate de companii românești precum Door Kickers, Frozen Free Fall, Move or Die, Solitaire Arena sau Black The Fall.

Studiul a fost realizat cu ocazia celei de-a doua ediții a conferinței DEV.PLAY, eveniment organizat de RGDA în perioada 11-12 septembrie 2017 la Grand Cinema&More din Băneasa Shopping City.

Pe lângă numeroșii speakeri internaționali și locali, DEV.PLAY va oferi o multitudine de oportunități pentru dezvoltatorii indie – pentru ei va fi o zonă expozițională dedicată Indie Expo. Dezvoltatorii indie își vor putea prezenta în mod gratuit creațiile către participanții DEV.PLAY și jurnaliștilor prezenți la eveniment.

În cadrul conferinței va fi amenajat și o zonă specială dedicată educației, în care vor fi prezente câteva instituții sau programe care oferă cursuri de formare profesională în domeniul jocurilor video: University of Suffolk (UK), Universitatea Politehnica București, Gamedev Academy.

Mai multe detalii, precum și actualizări despre conferință vor fi disponibile pe website-ul evenimentului și pe pagina de Facebook.

Despre RGDA
Asociația Romanian Game Developers Association (RGDA) este o organizație non-profit care își propune să sprijine și să promoveze dezvoltatorii de jocuri video din Romania. Obiectivele asociației sunt de a informa publicul larg asupra industriei, de a se asigura că există suficiente surse de training și educație pentru cei care își doresc o carieră în domeniu, de a crea o comunitate a dezvoltatorilor și de a reprezenta industria în fața instituțiilor statului și a actorilor internaționali.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close