Un pic de istorie.
Ceea ce vezi în imagine este primul laptop de tip clamshell din lume, The Grid Compass Computer, folosit de astronauții de pe naveta Discovery, în 1985.
Carcasă de magneziu, ecran electrominiscent și formidabila memorie de 340 kilobytes. NASA și armata americană au comandat mai multe exemplare începând din 1982, la 20.000 de dolari bucata, în banii de azi.
Configurația ne stârnește zâmbete, dar atunci era o performanță: nici un alt proiectant de computere nu reușise să combine atâta putere și viteză de calcul într-o „cutie” atât de mică.
Alături de telefonul mobil, laptopul este produsul tech cu cea mai fascinată evoluție. De la greutăți care provocau hernii de disc celor care îl cărau în geantă (The GriD avea 4,6 kg), modelele ultraportabile au ajuns azi la dimensiunile unui caiet (de altfel, de aici vine și numele de „notebook”, de la visul designerilor industriali din secolul trecut, de a realiza un computer cât o agendă).
De la statutul de produs de lux, laptopul a devenit azi democratic.
Dar cum are totuși o viață finită când îl utilizezi intensiv, de câțiva ani (după care cam încep să hârâie șamd), merită să vezi din când în când ce a mai e nou, funcție de nevoile tale, de activități și, evident, de buget.
Cinci sugestii de laptopuri pe care mi le-aș cumpăra:
Pentru pretențioși și businessmen: Lenovo ThinkPad X270
Configurație foarte bună, la prețul de 7.449 lei. Producătorul îi promite viață lungă pentru că nu iese din fabrică până nu îndeplinește 12 standarde militare de rezistență și nu trece 200 de probe de calitate. Garanția este, de altfel, de 36 de luni pentru persoane fizice.
Fiind de business, cele două baterii țin, conform specificațiilor, până la 21 de ore.
Autentificare prin amprentă și o greutate de 1,2 kilograme.
Cam grosuț (2 cm), dar să nu uităm că e un laptop militar ca rezistență.
Un monstru pentru gameri: ASUS ROG G752VY-GC144T
Cele 4,4 kilograme sunt justificate de performanțele povestite și în review-uri, și de către cumpărători. Este alintat „monstrul”. La prețul 8.282 de lei, este apreciat a fi unul dintre cele mai rapide laptopuri de gaming.
„Dar pentru mine?”
Poate v-am enervat cu aceste prime două laptopuri de top și poate cineva se întreabă „dar pentru mine ce ai, pentru că vreau doar să mă dau pe net, să văd un film și să intru pe skype?”.
Un model bine vândut și apreciat de categoria aceasta de utilizatori este Dell Inspiron 3567, la 1.399 de lei.
Nici foarte scump, nici foarte ieftin. Dar bun
Tot la categoria raport bun calitate/preț, mi-a atras atenția și ASUS A550VQ-XX010D, la 2.499 lei. Potrivit și pentru lucru, și pentru divertisment, acest laptop poate fi o alegere potrivită în caz că progenitura cere părinților un computer nou, pentru că „back to school”.
Review-uri excelente de la cumpărători.
2 in 1. Ai încercat?
Dacă îți plac ecranele tactile (și îți plac, pentru că te-ai obișnuit de la smartphone), Acer a lansat anul acesta un 2 in 1 interesant. Ecranul full HD se rabatează, și din laptop faci tabletă.
Design excelent, ușor și potrivit pentru prezentări de business, deplasări și filme văzute în pat.
Preț Acer Spin 7 SP714: 7.058 de lei.
Acestea sunt doar câteva dintre cele peste 800 de modele de laptop pe care le găsești online.
Primul pas: definește-ți nevoile de utilizare. Al doilea pas: stabilește bugetul – vezi că există și un sistem de rate. Al treilea pas, caută cu răbdare și citește review-urile de la cumpărători.
Imposibil să nu găsești ce-ți trebuie.