Cum îți faci timp să citești? De pildă, o soluție ar fi să nu mai duci telefonul în dormitor noapte la culcare, ci să-l lași într-o altă cameră.

Facebook și WhatsApp pot aștepta până dimineața, nu pierzi nimic, și adormi mai ușor cu o carte în mână.
Plus că vremea de mers la terasă s-a dus și nu mai e mult până la zilele de vacanță din iarnă.
Motive să îți recomand 10 cărți pentru tine sau pentru dăruit.

 1. Probabil cea mai bună carte de istorie a omenirii și a civilizației apărută în ultimii zece ani, apreciată de la Barack Obama până la cei mai intransigenți critici internaționali: Sapiens – Scurtă istorie a omenirii de Yuval Noah Harari.
 2. Uriașul îngropat de Kazuo Ishiguro, laureat al premiului Nobel pentru literatură 2017. Sârguincios precum majoritatea japonezilor (chiar dacă trăiește de mult timp în Anglia), scriitorul a cercetat istoria Marii Britanii de la retragerea romanilor și până la 1066, legendele venite din acele timpuri misterioase și a sublimat totul într-o poveste nu foarte lesne de citit (nu e roman de aventuri și presupune descifrări), dar fascinantă.
 3. Bătălia pentru Ardeal de Valeriu Pop. Pasionații de istorie vor găsi parcurgând memoriile acestui om politic și patriot ardelean informații puțin cunoscute și neîntâlnite în plicticoasele manuale de istorie, despre tensiunile dintre România și Ungaria, în preajma cedării nordului Ardealului, la presiunile Italiei și Germaniei.
 4. Freedom Inc. de Brian M. Carney, Isaac Getz
  Freedom Inc. a câștigat în Franța premiul pentru cel mai bun volum de business și a fost bestseller la categoria business/management timp de șapte luni consecutiv.
  Ideea: Organizațiile în care liderii oferă medii de lucru bazate pe respect și libertate obțin, de obicei, performanțe mai bune decât competiția.
 5. Set 3 cărți de Gordon Ramsay Poate fi un cadou de Crăciun potrivit cam pentru toată lumea. În definitiv, cine n-a încercat măcar o dată să „fabrice” ceva comestibil într-o tigaie?
 6. Amantul colivăresei – Radu Aldulescu, unul dintre cei mai mari scriitori contemporani. Personajul principal al acestui roman apărut în 2013 este, pe rând, muncitor la Policolor, soldat foarte abil în a se sustrage de la muncă, hoț de buzunare, dar și boxer redutabil.
 7. Frații Arkadi (1925–1991) și Boris (1933–2012) Strugațki sunt unii dintre cei mai cunoscuți scriitori și scenaristi SF din lume, autorii unora dintre cele mai importante opere ale genului. A venit timpul să-i redescoperim pe acești clasici veniți într-un pachet de trei volume.
 8. Evreii și cuvintele
  Istorie? Antropologie? Critică literară? Teologie? Toate acestea și chiar mai mult în volumul de convorbiri semnat de Amos Oz și fiica sa, despre istoria ultimilor 5000 de ani.
 9. National Geographic Atlas of the World
  Da, știu avem hărțile Google, dar acest volum e mai plăcut de răsfoit. Bun de făcut cadou, preț pe măsura unei coffee table book de lux.
 10. Cartea cu Apolodor de Gellu Naum.
  Cea mai frumoasă carte de poezie românească pentru copii. Pinguinul Apolodor fascinează și astăzi, după aproape 60 de ani de la apariție.

Poți cotrobăi și tu prin librărie în căutarea unor cărți care să ți se potrivească.
Cum te descurci printre mii de volume? Aplici criterii de selecție precum gen de carte, cele mai populare, cele mai noi, limbă, editură etc.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close