Închide

Ce vrei să cauți?

Planul de Investiții pentru Europa: 500 miliarde de euro până în 2020. Ce trebuie să știi despre InvestEU

investeu
investeu

După criza economică și financiara din 2009-2010, investițiile în țările din Uniunea Europeană au scăzut.
Resurse financiare generoase există însă, iar Planul  de Investiții pentru Europa (așa-numitul Juncker Plan) își propune să revitalizeze economia UE tocmai prin atragerea finanțărilor în sectoare care pot aduce creștere economică.

Concret, Planul de Investiții pentru Europa, o inițiativă comună a Comisiei Europene și a Băncii Europene de Investiții (BEI), își propune să mobilizeze investiții publice și private în sumă totală de 500 miliarde de euro până în 2020 pe tot teritoriul Uniunii Europene.

În România, prin Planul de Investiții pentru Europa au fost acordate deja finanțări în suma de 258 milioane euro, prin care se așteaptă mobilizarea a 943 milioane euro în investiții totale.

Reprezentanța Comisiei Europene în România a lansat zilele trecute campania națională de promovare InvestEU a Planului de Investiții pentru Europa.

Obiective ale Planului de Investiții pentru Europa
Planul  de Investiții pentru Europa urmărește să diminueze obstacolele în acordarea investițiilor și să acorde asistență în alcătuirea proiectelor care solicită investiții.
Astfel, prin European Fund for Strategic Investments (EFSIFondul European pentru Investiții Strategice) sunt oferite garanții UE pentru mobilizarea investițiilor private. Comisia Europeană lucrează în acest sens cu partenerul său strategic, Banca Europeană de Investiții.

Hub pentru informare privind investițiile

Pentru informarea și documentarea organizațiilor care vor aplica în vederea obținerii de investiții UE, au fost create European Investment Advisory Hub (Platforma Europeană de Consiliere în Materie de Investiții – în colaborare cu BEI Group) și European Investment Project Portal (Portalul European pentru Proiecte de  Investiții), care oferă asistență tehnică, vizibilitate, astfel încât proiectele să aibă șanse să devină realitate.

Puteți accesa Platforma Europeană de Consiliere în Materie de Investiții aici.
Acesta este un Punct unic pentru o gamă variată de servicii de consultanță și asistență tehnică pentru beneficiarii publici sau privați, oferită de experți de nivel înalt. Funcționează ca o platforma de cooperare pentru a disemina expertiza/experiența între beneficiari și alte instituții.

De asemenea, dacă doriți să înscrieți proiectul organizației dvs. cu scopul de a deveni vizibil pentru potențialele investiții, accesați acest link.

European Investment Project Portal (Portalul European pentru Proiecte de Investiții) prezintă proiecte doar în scop informativ: proiectele care figurează în portal nu sunt preselectate pentru finanțare din Fondul European pentru Investiții Strategice sau din programele UE.

La finele lunii mai 2017, platforma oferea informații despre 11 proiecte din Romania, transmise direct Comisiei de către promotorii de proiecte.

Cine poate beneficia de investiții prin Planul European?

Sunt trei categorii de potențiali beneficiari:
1. Beneficiari privați: companii de dimensiuni mari, întreprinderi de dimensiune medie (până la 3.000 de angajați), IMM-urile, care pot accesa finanțare prin băncile intermediare
2. Beneficiari publici: Autorități locale, companii de stat, alte entități publice
3. Bănci; bănci Intermediare; alte instituții financiare; fonduri de investiții, platforme de investiții

Ce condiții trebuie să îndeplinească proiectele pentru a se califica în Planul de Investiții pentru Europa

1. Proiectul este bine pregătit din punct de vedere economic și tehnic (viabilitate economică)
2. Proiectul se încadrează în cel puțin unul dintre domeniile stabilite în conformitate cu Regulamentul EFSI, articolul 9:
• Cercetare, dezvoltare și inovare
• Energie
• Infrastructură de transport
• Sprijin financiar pentru IMM-uri / companii de talie medie (până la 3000 angajați)
• Dezvoltarea tehnologiei informațiilor și comunicațiilor
• Mediu și utilizarea eficientă a resurselor
• Capital uman, cultură și sănătate
3. Proiectul contribuie la realizarea obiectivelor UE, inclusiv creștere sustenabilă și locuri de muncă
4. Proiectul este suficient de matur pentru a fi bancabil
5. Proiectul este bugetat de o manieră rezonabilă, în raport cu riscurile

Cerințe esențiale pentru succesul în România a Planului de Investiții pentru Europa

România ar fi mai performantă dacă ar avea o bancă națională pentru investiții în domenii prioritare și un cadru legislativ adecvat privind parteneriatele public private (PPP) pentru demararea unor mari proiecte, potrivit unui document al Reprezentanței Comisiei Europene în România.
Conform documentului citat, prin intermediul unei astfel de bănci s-ar putea realiza investiții pe domenii prioritare, așa cum se întâmplă în Germania, Marea Britanie sau Franța. O astfel de bancă s-ar putea concentra strict pe componenta de acordare a finanțărilor din surse de la nivel european, respectiv din Planul de Investiții pentru Europa.
Cealaltă problemă pe partea de proiecte mari, corespunzătoare Planului de Investiții pentru Europa, care ar putea să funcționeze foarte bine ar fi proiectele în PPP.
Un alt aspect de subperformanță a României, se arată în document, este cea a unei legislații deficitare în ceea ce privește PPP-urile și numai când aceasta va fi definitivată, Planul de Investiții pentru Europa ar putea să funcționeze foarte bine în cadrul proiectelor de acest tip.
Din păcate, în România s-a anunțat de mai multe ori o nouă lege a PPP-urilor, o modificare a acestei legi, dar fără rezultate – comentează Agerpres.

Resurse utile
Banca Europeană de Investiții: link.
Fondul European de Investiții: link.
Comisia Europeană: link.
Platforma europeană de consiliere în materie de investiții: link.
Portalul european pentru proiecte de investiții (EIPP): link.

Adaugă comentariu