Închide

Ce vrei să cauți?

Ce aplicații de retail și management au câștigat DevHacks 2017

catalyst
catalyst

E clar că și unui CEO de mare companie i-ar plăcea să se joace pe laptop sau tabletă.
Și atunci de ce să nu-i dăm un joc în care să simuleze alcătuirea unor echipe de subalterni puși să ducă la capăt diverse proiecte reale. Să vadă ce se întâmplă dacă George, de la Departamentul X, rapid in task-uri, face echipă cu Elena, de la Departamentul Y, mai lentă, dar mult mai analitică.

Gamification în management carevasăzică – nu neapărat spre distracție, ci spre eficiență. Jocul devine un al doilea creier pentru CEO, mai pe scurt.

Sâmbătă, am stat de vorbă cu un avocat și un economist la o mare bancă, ambii sub 30 de ani.
Destul de curajoși și înțelepți devreme ce și-au dat seama cum că profesiunea actuală nu le place, că e o muncă de rutină care îi va plictisi pe viitor. Astfel că se reinventează ca programatori de aplicații web/mobile.
Cei doi au făcut în noaptea de vineri spre sâmbătă echipe cu alți tineri, unii elevi sau studenți, care lucrează deja part time ca programatori la companii IT din România sau remote, cu unele din Europa.

I-am întâlnit la DevHacks 2017 powered by hipo/Catalyst, pe unde am trecut să văd ce mai e nou în domeniul apps.

Dar mi se pare interesant, apropo de reconversia avocatului și bancherului, să vă povestesc mai întâi despre locul care a găzduit hackathonul DevHacks 2017, pentru că istoria economică e interesantă.
Prin 1960, partidul comunist a hotărât să se construiască pe malul Dâmboviței (Mihai Bravu, nr.160) o țesătorie, Industria Bumbacului. A funcționat până prin anii 90. Clădirea a fost părăsită apoi. Dar nu pentru multă vreme. Grupuri de tineri au înființat aici ateliere creative, spații de întâlnire și lucru, cluburi (DESCHIS Gastrobar și MATER). Industria Bumbacului a devenit un exemplu de gentrificare în București.

Să ne întoarcem la DevHacks. La acest Hackathon au participat 28 de echipe, împărțite în jurul a două teme, Smart Shopping Experience și Women in Technology.
Echipele din prima secțiune, în parteneriat cu Metro Systems, au imaginat aplicații pentru retail.
Câștigătoare a fost echipa de programatori (foto) care a creat un ecosistem de aplicații pentru hipermarketuri, pentru clienții acestora, pentru serviciile de livrare, plus o componentă de securitate.

Cum va funcționa: clientul intră în aplicație și comandă diverse mărfuri. Lucrătorul hipermarketului primește lista de cumpărături pe device-ul propriu, le colectează din depozit și dă ordin de livrare. Serviciul de delivery preia pachetul și recepționează indicații cum să ajungă la adresă, plus un cod de acces în casa clientului. Clientul poate urmări pe smartphone, via camere video, livrarea, de exemplu cum curierul așează mărfurile perisabile în frigider.
Este un proiect pentru viitor, când ideea de smart home va deveni banală.

Mi s-au mai părut interesante aplicațiile de gestionare a stocurilor în companii (sistem de comandă automată când anumite produse se epuizează) sau sistemul de etichete inteligente (permite automat prețuri dinamice după cerere și ghidează cumpărătorii în magazine, în funcție de produsele dorite).
Impresia cu care am plecat: tinerii participanți la DevHacks, deși nu sunt neapărat specialiști în marketing, înțeleg foarte bine nevoile cumpărătorilor tipici și reușesc să exploateze inspirat tehnologiile existente.

Una dintre misiunile DevHacks 2017, aflat la a treia ediție, a fost și să susțină comunitatea femeilor din domeniul tehnologiei.
Astfel că, pentru cea de-a doua temă, realizată cu sprijinul companiei Accenture, echipele au lucrat la soluții de management pe baza metodologiei Scrum, care să susțină diversitatea în companii.
Câștigătoare la această secțiune a fost echipa (foto) care a imaginat un joc de computer capabil să simuleze diverse scenarii de lucru în echipă.

hipo.ro catalyst

Intri de site-ul jocului, alcătuiești echipe de angajați cu diverse abilități și vezi cum o decizie managerială sau evenimente neprevăzute influențează diverși indicatori precum durata de execuție a proiectului sau satisfacția echipei.
Jocul are o componență de Inteligență Artificială, care ține seama de istoricul utilizatorului și adaptează dificultatea nivelurilor.

hipo.ro catalyst

Dincolo de originalitatea ideilor și a tehnologiilor folosite, pentru juriu a contat și gradul de realizare a aplicațiilor participante, adică viteza cu care echipele au programat în cele 24 de ore ale DevHacks, dar și impactul pe care aplicația o poate avea în societate.

Printre mentorii DevHacks 2017 s-au afalt Cristian Orășanu, Manager General Innovations Incubator: Powered by Crossrider Plc, Matei Dumitrescu, investitor la TechAngels, Sergiu Ardelean, Co-fondator Artivive și Robert Knapp, Co-fondator și CEO CyberGhost.
Companii partenere: Metro Systems, Accenture, Havana, Accenture, Tassimo, Pauza de Fructe și Mobila Dalin.

Despre Catalyst Solutions
Catalyst Solutions este o companie românească de consultanță în resurse umane, specializată în soluții de recrutare și employer branding. În cei 11 ani de experiență, Catalyst a devenit cunoscută pentru unele dintre cele mai mari proiecte și evenimente din domeniu, precum :

  • hipo.ro, singurul portal de carieră dedicat exclusiv candidaților cu studii superioare ;
  • Angajatori de TOP, cel mai mare târg de carieră din România, care are loc de două ori pe an, în București și Timișoara ;
  • DevTalks, eveniment care reunește 1.000 de profesioniști IT pasionați de web, online, cloud computin și big data ;
  • Top Talents România, program care identifică și premiază cei mai valoroși 300 de tineri români.
  • Studiul Cei mai doriti angajatori, cel mai cuprinzator instrument de pe piață care măsoară gradul de atractivitate al brand-urilor de angajatori, precum și așteptările pe care tinerii le au de la aceștia.
Articole populare Ultima luna

Adaugă comentariu