Închide

Ce vrei să cauți?

Povestea oului Toneli, de la fermă la tigaie

toneli ferma gaini
toneli ferma gaini

Îl spargi în tigaie. Îl fierbi. Priceputele îl transformă în maioneze și prăjituri.
Știi de unde să-l iei, din raftul frigorific de supermarket.
Dar de unde vine în supermarket?
Aici e întreaga poveste a oului, pe care o vei citi în continuare.

Dacă fiecare bucureștean mănâncă un ou la trei zile, atunci e nevoie de 5-6 milioane de bucăți pe săptămână doar în Capitală. Marfă fragilă, perisabilă, musai să fie ieftină și sigură.

Nu se poate altfel să fie ouă suficiente pe raft, și bune, decât cu producție industrială, cu computere, electronică și roboți, (da, au apărut și roboții în sectorul avicol).

Pentru că îmi plac documentarele TV despre cum se fabrică mâncarea, am zis da la press trip-ul organizat de Familia Toneli (cel mai cunoscut brand de ouă de consum) și de partenerii săi tehnologici, Frisomat și Poultec.

De unde vine Toneli? De la Toni și Eli, doi antreprenori dintr-o familie de libanezi cu business vechi în România.

Indagra. Despre mâncare, deci puhoi de lume
Știi care e cel mai mare târg economic din România? N-am statistici, dar după aglomerație și numărul de standuri, pare să fie Indagra – târgul național de produse și echipamente agricole, la Romexpo.
Prima oprire a fost aici, dimineața. Tractoare și alte utilaje agricole sofisticate (ca să fii tractorist pe ultimele modele de tractoare, mai nou trebuie să te ducă mintea să selectezi pe computerul de bord diverse programe).
Cai, oi, găini, vaci de mare rasă, la care se strânsese lumea ca la extratereștri. Adulmeci pastrame și alte minuni alimentare eco, dis-de-dimineață, pe burta goală, în muzica săltăreață („Joacă, bade, nu sta ca un măturoi!”).
N-a fost timp de poze și de delectare, pentru că eram așteptați la standurile companiilor Frisomat și Poultec, unde ni s-a făcut documentarea tehnologică. V-am spus doar că oul e produs al ingineriei de top.

Drum întins apoi, până la Găești – Dâmbovița, la Toneli New Poultry Hall, cea mai nouă fermă de găini free range a holdingului.
Hala este construită de Frisomat și echipată cu sisteme electronice de control și tehnologii Poultrec.
Deocamdată, arată așa, dar în două săptămâni va fi populată cu 20.000 de găini ouătoare:

ouă toneli

De aceste 20.000 de găini vor avea grijă doar trei oameni pe schimb: un mecanic și două avicultoare.
De restul se vor ocupa, 24 de ore din 24, computerele pe care le vezi mai jos: aprovizionarea cu furaje, cu apă, controlul temperaturii, al ventilației, al umidității, al compoziției aerului din hală, programul de lumină.
Nici noi acasă nu avem asemenea monitorizare a mediului, dar găina trebuie să aibă condiții foarte bune pentru a face cât mai multe ouă și cât mai mari.

computere toneli gaesti

Ce înseamnă ouă free range?
Ai văzut, ouăle din comerț sunt marcate cu cifre de la 0 la 3.
Zero semnifică ou ecologic (sub 0,5% din întreaga producție oficială a României); 1 înseamnă ou free range (găinile sunt crescute la sol în hală și au program de ieșire în aer liber); 2 – ouă obținute de la găini crescute la sol, dar care nu ies din hală;  3, ouă obținute de la găini crescute în baterii.
Toneli New Poultry Hall va produce ouă marcate cu cifra unu, free range. Găinile sunt crescute în hală, au un așa-numit „spațiu de joacă” în interior (zonă în care pot să râcâie), bare orizontale pe care se cațără pentru odihnă.
Iar când vremea este frumoasă, sunt scoase pe terenul de lângă hală, la aer și soare. Conform normelor europene, fiecare găină are dreptul la 4 mp de „grădină” (la ferma de Găești, Tonelli are vreo opt hectare de teren):

Cum găinile sunt crescute în mediu controlat și sunt sensibile la variațiile mari de temperatură și la vremea rea, mare parte din timp stau în hale.
(Și cum le băgați înapoi în hală, din curte? – a întrebat cineva. Intră singure, după ce s-au aerisit, s-au obișnuit – i s-a răspuns.)

Toneli este un holding integrat, produce și furaje. Găinile se hrănesc cu același tip de furaj preparat din cereale, indiferent în ce tip de fermă locuiesc (1, 2 sau 3). Altfel spus, compoziția oului e aceeași.
Poate nuanța gălbenușului să difere? Un gălbenuș mai portocaliu se obține simplu: mărești cantitatea de porumb din hrana găinilor.
Vei găsi în magazine și ouă Omega3 sau cu Seleniu organic, prin îmbogățirea rețetei de furaje.

Cum se sortează și ambalază ouăle Toneli
Holdingul Toneli are 15 ferme în câteva județe, populate cu 12 milioane de găini. (Până în 2020, va ajunge la 20 de milioane.)
Ouăle adunate din ferme pleacă la Titu, unde funcționează cel mai mare și modern centru de sortare și ambalare din România și Sud-Estul Europei, de asemenea proprietate a companiei Toneli. Aici, angajații sunt relativ puțini pentru că mare parte din treabă o fac mașinile, senzorii, soft-urile și cei doi roboți de la ambalare – cei mai buni angajați, pentru că nu obosesc, nu cer concedii și lucrează fără greșeală.

Prima etapă a sortării elimină automat ouăle murdare sau sparte.

În a doua etapă, un sistem de verificare cu ultrasunete scoate pe pe linia de ambalare ouăle cu fisuri și crăpături invizibile cu ochiul liber.

ouă toneli

Urmează dezinfectarea – oul nu se spală înainte de ambalare, pentru că s-ar altera foarte repede.

toneli oua

Ultima etapă înainte de ambalare: cântărirea. Ouăle sunt sortate pe categorii de greutate: S, M, L și XL și pleacă pe benzi diferite.

familia toneli

Ambalate în caserole, își continua drumul până ajung pe mâna celor doi roboți care le așează ordonat și rapid pe paleți.

robot

Și de aici, în magazine:

toneli

Alte date despre Toneli Holding:

Cifra de afaceri în 2016: 23 milioane euro
Cifra de afaceri în 2017 (estimare): 30 milioane euro

Centru de sortare și ambalare de la Titu, despre care tocmai ai citit, prelucrează 1 milion de ouă/zi, ceea ce înseamnă cam un sfert de miliard de ouă pe an

Puii de rasă care se transformă în găini ouătoare sunt importați din țările vecine, pentru că România a reușit performanța ca după 1989 să își distrugă centrele de reproducție

Noua gamă de ouă free range „La curte” cuprinde: caserole de ouă free range de 4, 6, 10 si 15 bucăți. În această gamă vor fi și sortimentele Ovital Omega 3 (Inimă puternică) și Ovital Seleniu (Imunitate puternică) care vor fi obținute tot de la găini cu acces în aer liber, dar care au în plus și Omega 3, respectiv seleniu.

Detalii pe site-ul holdingului și pe pagina de Facebook

 

 

Adaugă comentariu