emag

Dacă o companie are suficienți bani pentru promovare, își poate organiza evenimentele în cele mai restrictive locuri de pe planetă.

De pildă, în ianuarie 2006, am coborât în subteranele Berlinului de sub zgârie-norii din Postdamer Platz, subterane încremenite ca o capsulă a timpului vreme de 45 de ani.

Cum exact pe deasupra trecea linia de demarcație între Berlinul de Vest și cel de Est, pecetluită în 1961 de infamul Zid, subteranele acestea – galerii de metrou și adăposturi antieriene – au rămas sigilate, de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial până în 1990.
Nici acum zona nu e deschisă publicului.
Atunci, în ianuarie 2006, primăria Berlinului a permis accesul câtorva zeci de jurnaliști în subteran, pentru că evenimentul era privit ca foarte important economic: noua companie mixtă taiwanezo-germană Benq-Siemens lansa primele sale smartphone-uri.

PR-iștii scriseseră texte entuziaste pentru a fi citite de către oficiali la ceremonia lansării, invitații fuseseră cazați în noul și ultraluxosul Grand Hyatt și trimiși după eveniment să își rupă capul într-unul dintre cele mai exclusiviste cluburi de noapte berlineze.

Lansarea telefoanelor Benq-Siemens în ianuarie 2006 a fost așadar grandioasă, dar absolut inutilă: în octombrie, compania mixtă cerea falimentul în instanță.

Sunt și alte exemple în industria smartphone-urilor de lansări și promovări spectaculoase urmate de eșecuri la fel de răsunătoare: Sony-Ericsson (în 2012, era al patrulea cel mai mare producător din lume) sau Windows Mobile, sistem de operare pentru care mulți și-au irosit timpul să scrie variante de aplicații.

Evenimentul care a schimbat complet piața smartphone-urilor a avut loc un an mai târziu, pe 9 ianuarie 2007, când Steve Jobs lansa la San Francisco primul iPhone, în două variante – de 4GB și 8GB, după 30 de luni de dezvoltare/cercetare in house, în cel mai desăvârșit secret.

De ce a fost apariția iPhone importantă?
În primul rând pentru că Jobs a înțeles că esențial pentru un smartphone e un ecran tactil care să funcționeze impecabil. Până la iPhone, ecranele touch erau destul de aproximative și aveau nevoie de un stylus, altfel ușor de rătăcit.
Utilizarea ecranului tactil era sursă de frustrări, problemă rezolvată definitiv de iPhone.

Un al doilea punct marcat de Apple a fost sistemul de operare curat și simplu de folosit. Sistemul rival, Android, este stufos, uneori ilogic în usability, iar dacă producătorul de smartphone are ideea că adauge funcții și widget-uri proprii, se complică și mai mult.
Mai menționez la atuurile iPhone designul impecabil (copiat în timp de toți ceilalți, mai mult sau mai puțin).

Chiar dacă acum este pe locul doi în topul mondial al producătorilor de smartphone, Apple cu al său iPhone rezistă cu brio de 11 ani pe piață (în anul fiscal 2017 a vândut 216 milioane de unități), iar comunitatea de fani rămâne numeroasă.
În Statele Unite, modelele 2017 de iPhone dețin 61% din total vânzărilor – e drept, o contribuție având poate și suspiciunile cum că smartphone-urile hi-end chinezești ar spiona activitățile utilizatorilor în beneficiul guvernului de la Beijing.

iphone 8 evolution

Cum spuneam, acum 11 ani, primul model de iPhone venea în două variante, de 4 și 8 GB.
Noul iPhone 8 poate fi cumpărat în edițiile cu 64 GB și 256 GB.
Creșterea fantastică a memoriei este justificată de principala activitate a utilizatorilor (după net și rețele sociale): fotografiile (se produc zeci de miliarde de selfie-urile anual) și clipurile video.
iPhone 8, cu a sa cameră de 12 MP și cu stabilizare optică, scoate fotografii impecabile. Pe partea de video, avem înregistrare 4K la 60 fps și slo-mo la 1080p cu 240 fps.
Datorită noului soft de imagine, prin compresie, imaginile ocupă mult mai puțină memorie.

Dacă producătorii de smartphone-uri nu s-au înțeles până acum în privința standardizării cablurilor de alimentare, soluția ar putea să fie încărcarea wireless, funcție a iPhone 8.
Probabil că în viitor vom găsi pe mesele din cafenele și în alte locuri publice pad-uri de încărcare și problema „nu mai am baterie” se va rezolva elegant.
Ar mai fi de remarcat la iPhone 8 ecranul de calitate – poți urmări de pildă Netflix fără probleme, și procesorul capabil să ruleze cele mai noi jocuri.
În fine, e de studiat ce poate să ne ofere noua creație Apple și e clar o opțiune de luat în calcul dacă te gândești la un mobil hi-end nou.
Nu este cel mai scump smartphone de pe piață și există posibilități de achiziție în rate fără dobândă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close