Marcel Borodi, directorul executiv și fondatorul companiei IT clujene BRINEL*, vede tehnologia într-un mod foarte uman și totodată eficient.
„Rolul nostru este să punem tehnologia la lucru, tehnologia să optimize activitatea dumneavoastră, iar dumneavoastră să aveți mai mult timp să vă bucurați de viață” – spune el.

La Cluj Connecting Day**, am avut ocazia unei discuții despre viitorul IT&C în România.
Spre deosebire de alți manageri IT&C, poate mult prea entuziaști, public, față de starea de fapt, Marcel Borodi face radiografii exacte ale realității și vine cu soluții imediate.
Câteva dintre ideile sale:

Este o contradicție între părerea noastră foarte bună despre noi – cât de grozavi informaticieni suntem, și chiar sunt multe talente deosebite în România – și de cât de puține servicii IT&C beneficiem, ca angajați ai unor companii sau ca cetățeni.

Cred că soluțiilor IT&C, ca și caietelor de sarcini la achizițiile publice, li se alocă adesea prea puțin timp pentru concepție și arhitectură  – poate le gândim cam superficial – și sunt modificate prea mult în timpul execuției. Putem adăuga la aceste realități uneori și caracterul de improvizație, poate specific zonei.
În acest sens, discutam cu un client din străinătate despre cum s-a construit un parc tehnologic de 45 de hectare, în apropiere de România. Doi ani au durat proiectarea și pregătirea și 70 de zile construcția. E de meditat la acest raport: doi ani versus 70 de zile.

O altă cauză a subutilizării tehnologiei în România: prea mulți dintre oamenii buni sunt folosiți mai mult pentru a presta servicii destinate piețelor externe mature și bogate; în fond e un joc de prețuri normal – piața din Marea Britanie, de exemplu, plătește mai bine decât piața românească.

Observăm și un apetit mai scăzut pentru tehnologie – și nu mă refer la tineri sau la aplicații gen rețele sociale.
Un exemplu: BRINEL consideră prioritare proiectele smart city. Dar dacă ne uităm la bugetele locale, observăm că nici măcar 5% nu este alocat domeniului IT, deși unele autorități declară că proiectele smart city sunt strategice.
Când spui că un proiect e strategic, dar nu-i acorzi resurse, e semn că nu te prea interesează de fapt proiectul sau aștepți să se întâmple de la sine.
Tehnologia costă însă. Specialiștii nu pot lucra tot timpul benevol pentru comunitate, deși fac și asta. În plus,  intervine și partea de securitate după realizarea proiectului – trebuie să ai specialiști care să monitorizeze ce se întâmplă și să intervină când e cazul.

În zona aplicațiilor de e-business, sunt folosite mai ales tool-urile de raportare, obligatorii prin lege.
Soluțiile de planificare, ca și cele Customer Relationship Management (CRM), continuă să fie percepute de unii manageri ca o constrângere, iar realitatea că aceste soluții sunt utile pentru competitivitatea afacerii nu este percepută ca un argument, în sensul că „putem trăi și fără ele”.
Dacă ne uităm la economiile mature, în aceste cazuri managerii au altă mentalitate: au constatat în timp avantajele soluțiilor e-business, le-au integrat și le-au pus la lucru.
Iar dacă le pui la lucru, chiar ai rezultate.

Un exemplu strălucit din România de rezolvare a problemelor punând tehnologia la lucru.
O companie din Alba Iulia care produce veselă din ceramică pentru un mare retailer internațional (IPEC, furnizor IKEA, n.m) nu a mai găsit muncitori pentru angajare.
Astfel că a instalat câteva sute de roboți pe linia de producție. Interesant este că programarea acestor roboți a fost făcută de o echipă IT internă, din companie.
Colegii mei din BRINEL au completat platforma de roboți cu o soluție de planificare a resurselor întreprinderii (ERP). Au integrat partea de aprovizionare cu producția, pentru prevenirea blocajelor, mai ales că sunt zone critice, precum cuptoarele, care trebuie să funcționeze 24 de ore din 24

Direcții de dezvoltare BRINEL.
Tehnologia ca infrastructură reprezintă motorul principal de creștere al BRINEL, cu derivate precum data center și securitate.
Pe partea de gestiune a resurselor întreprinderii, avem în lucru aplicații care se ocupă de resurse umane și de salarizare, soluții care rezolvă munca repetitivă a unor angajați. Dacă tot avem o criză de resurse umane, soluția este să punem mașinile să ocupe anumite posturi.

Integrarea tehnologiei Internet of Things (IoT) în producția industrială este o altă linie de business a BRINEL. Astfel, avem proiectul URBIVEL, de colectare și prelucrarea datelor oferite de senzorii plasați pe vehicule electrice.

Trei sugestii pentru politic în privința viitorului IT&C al României.
Decidenții din zona politicului ar trebui să mizeze pe oameni cu experiență și competențe recunoscute în piața IT&C. Împreună ar putea să gândească o listă de proiecte prioritare, de bune practici, care să fie urmate indiferent de cine vine la guvernare; tehnologia este neutră, nu se situează nici la dreapta, nici la stânga.

De asemenea, să continue investițiile în educație și în facilitățile pentru domeniul IT&C, una  dintre ramurile economiei care crește bine și oferă o contribuție la PIB din ce în ce mai importantă. Este, totodată, unul dintre puținele domenii în care excelăm ca țară.

Să crească investițiile publice IT&C, din surse proprii sau fonduri europene pe care le așteptăm în următorul ciclu de șapte ani. Experiența tehnologică în urma acestor investiții publice va putea fi apoi replicată în industrie și la export.

___________________________________

*BRINEL, înființată în 1991, în Cluj-Napoca, a devenit unul din principalii integratori români de sisteme informatice (software, hardware, comunicații și securitate). BRINEL deține parteneriate cu leaderii tehnologici globali, printre care CISCO. Specialiștii companiei au peste 850 de certificări în diverse de specialități IT&C.

** Cluj Connecting Day, aflat la a treia ediție anuală, este un eveniment dedicat  profesioniștilor și specialiștilor IT&C din Transilvania. Ediția 2018 a reunit peste 300 de participanți, manageri IT din companii și administrație, studenți ai facultăților tehnice, alături de specialiști din companii de stat sau private.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close