Închide

Ce vrei să cauți?

Mintea supraumană

Gloria Lenhoff are un IQ de 55. Nu este capabilă să facă cele mai simple operații aritmetice, de pildă să scadă 3 din 7.
Cu toate acestea, a învățat și interpretează ca soprană vreo 2000 de piese muzicale, doar pe baza unei memorii și al unui simț muzical excepționale. Cântă la acordeon cu virtuozitate.
De asemenea, vorbește fluent șase limbi.
Gloria Lenhoff s-a născut cu sindromul Williams, anomalie genetică responsabilă de dezvoltarea defectuoasă a emisferei stângi a creierului.
O înregistrare cu Gloria:

Derek Amato era adolescent când s-a lovit grav la cap, sărind în piscină. S-a trezit din comoție cu o pornire irezistibilă de a cânta la pian, deși nu mai atinsese vreodată clapele unuia.
A găsit unul în casa unui prieten și de atunci compune; notele muzicale îi apar ca niște corpuri geometrice în fața ochilor (sinestezie).
„Mă simt de parcă aș fi bântuit de fantoma lui Beethoven” – spune el:

Aceste două exemple sunt culese din cartea Mintea supraumană sau Despre genialitate ca însușire firească a creierului nostru (37 de lei, poți da click liniștit, nu e link afiliat 🙂

Autorii volumului, cercetători în neuroștiințe, reamintesc că „bazele memoriei sunt emoțiile, narațiunile și imaginile mentale”, îndosariază cazuri de genialitate înnăscute sau declanșate brusc și inexplicabil în urma unor traumatisme, vin cu observații surprinzătoare (eșecul sau succesul individului depind și de anul în care s-a născut – și nu e vorba de astrologie, ci de legătura între destinul intelectual și evenimentele istorice) și reușesc o carte captivantă despre creierul uman, cea mai mare enigmă fiziologică.
Dacă te aștepți la rețete de genul „cum să devenim genii”, Mintea Supraumană nu le oferă, evident, dar această carte poate fi o lectură mai utilă decât cine știe ce ficțiune căznită.

Articole populare Ultima luna

Adaugă comentariu