Închide

Muntele de plastic

Coca cola, Tasuleasa Social, Reciclare
Coca cola, Tasuleasa Social, Reciclare

Într-un sat din județul Cluj, sâmbăta trecută, doi copii au mers pe jos șase kilometri, de acasă până la școală, cu câte doi saci PET-uri în spinare, pe care le culeseseră de prin curți.
Venea camionul de la reciclare și au vrut să se țină de cuvânt.

Povestea.
De 15 ani, la fiecare Crăciun, ONG-uri, biserici și supermarketuri din Germania trimit mii de pachete de cadouri pentru copiii români din zonele defavorizate ale județelor Bistrița-Năsăud, Cluj, Sălaj, Maramureș și Suceava.
Bucurie mare pe copii, unii foarte necăjiți, cum sunt cei care trăiesc în colibe din cartoane în groapa de gunoi a Clujului sau cei izolați în cătunele din munți.
De distribuirea acestor daruri nemțești se ocupă voluntarii de la Asociația Tășuleasa Social, a fraților Ușeriu.

În ultimii patru ani, Tășuleasa Social i-a obișnuit pe copiii care primesc cadourile de Crăciun să dăruiască la rândul lor, după puteri, ceva comunităților în care trăiesc, organizat, în acțiunea ”Ziua bună! – Ziua Voluntarilor Mici”. De pildă, au plantat până acum peste 100.000 de puieți de copaci în zonele defrișate.

Anul acesta, Ziua Voluntarilor Mici a fost dedicată colectării spre reciclare a deșeurilor din plastic, în principal recipiente PET.

Și copiii din cinci județe au adunat muntele acesta de plastic, cântărind aproape 60 de tone:

Coca-cola HBC, Tasuleasa social

Mai întâi, voluntarii Tășuleasa Social au mers prin școli și i-au provocat pe copii la un experiment: să îngroape în grădină un cotor de măr, o hârtie și o bucată de plastic. Să le lase așa o vreme și apoi să constate ce s-a întâmplat cu ele.
S-au convins că plasticul se descompune foarte, foarte greu – specialiștii spun că în 500 de ani.
Apoi au primit saci și au fost îndemnați să adune deșeurile de plastic din gospodării și să le aducă la punctele de colectare organizate în școală.

Tășuleasa nu a conceput acțiunea ca pe una simbolică și avea nevoie de aliați puternici. Coca-Cola HBC România a spus da.

Mobilizarea a fost extraordinară: 23.000 de elevi din 174 de școli din cinci județe (Bistrița-Năsăud, Cluj, Sălaj, Maramureș și Suceava) au participat la acțiune.
Sâmbăta trecută, 30 de tiruri au parcurs 4.000 de kilometri prin cele cinci județe și au colectat 30.000 de saci cu deșeuri de plastic pentru reciclat.
Am fost, am văzut, am simțit o energie colosală, care izbucnise din starea latentă, pentru că găsise un scop.
Clipul acesta povestește mai bine decât aș putea să o fac eu în sute de cuvinte:

Cele aproape 60.000 de kilograme de deșeuri de plastic (muntele din fotografia de sus), strânse în urma inițiativei Tășuleasa Social și Coca-Cola HBC România, sunt reciclate săptămâna aceasta.

coca cola tasuleasa social reciclare

România consumă zilnic 150 de tone de ambalaje de plastic și s-a angajat, conform normelor europene, să recicleze cel puțin 22,5% plastic, dintre care 55% PET.
Până în 2020, fiecare ţară a Uniunii Europene trebuie să recicleze jumătate din deşeurile sale municipale.
În acest moment, România reușește să recicleze însă doar 5% din deșeuri, iar măsurile necesare atingerii obiectivelor impuse întârzie să apară.

Acțiunea comună Tășuleasa Social și Coca-Cola HBC România a arătat că voința din partea oamenilor (copiii i-au antrenat în colectarea deșeurilor și pe părinți și pe profesori) există.

Coca cola Tasuleasa social reciclare

Următorul pas ar trebui să vină de la autoritățile centrale și locale, de la care se așteaptă infrastructura pentru colectarea separată, organizarea și procedurile de reciclare.
Contează ce lăsăm #DupăNoi.

________________________________________

Acțiunea ”Ziua bună! – Ziua Voluntarilor Mici” este o inițiativă comună a Tășuleasa Social și Coca-Cola HBC România, sprijinită de Die Johanniter, în parteneriat cu GreenPoint Management, Romstal, Valrom Industrie și Autoklass, și cu sprijinul Inspectoratelor Școlare Județene din Cluj, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Maramureș și Suceava.

Adaugă comentariu