ponderas-academic-hospital/centru-de-chirurgie-robotica-ponderas-academic-hospital parte a Retelei de Sanatate Regina Maria

Profesorul Cătălin Copăescu, director medical la Ponderas Academic Hospital – parte a Rețelei de Sănătate Regina Maria, este, cred, chirurgul român cel mai pasionat de înalta tehnologie aplicată în domeniul medical.

Acum trei ani când am făcut un interviu cu domnia sa, mi-a arătat cele mai noi achiziții pe care le făcuse, printre care sisteme video 3D HD care permit chirurgilor să vadă în adâncimea corpului uman, bisturie computerizate sau un scanner DEXA, unic atunci în Europa de Est, pentru stabilirea exactă a compoziției corporale.

Ponderas nu este un spital oarecare: specializarea care l-a făcut celebru în România este chirurgia bariatrică – tratamentul chirurgical pentru pacienții cu obezitate, pentru care e nevoie de echipamente speciale, inclusiv mese de operație capabile să reziste la  greutăți de peste 300 kg.

În cei trei ani scurși de la vizită, Ponderas Academic Hospital – parte a  Rețelei de Sănătate Regina Maria s-a dezvoltat mult și are acum competențe în mai toate specializările medicale.

Cele mai noi echipamente hi-tech achiziționate sunt cei doi roboți de chirurgie da Vinci Xi, pe care i-am văzut la lucru.
Să vă povestesc.

Cum operează robotul da Vinci Xi
Roboții chirugicali au apărut în România cu mai mulți ani în urmă. Există câțiva, puțini, printre care la Spitalul Fundeni și la Spitalul Militar Central, dar sunt de generații mai vechi și au dotări mai mult sau mai puțin complete.

Cei doi roboți da Vinci instalați la Ponderas Academic Hospital (unul pentru sala de operație, celălalt pentru antrenamentul chirurgilor) sunt cel mai nou model, Xi.

Pregătirea unei intervenții robotice în centrul de training al chirurgilor de la Ponderas Academic Hospital – parte a Rețelei de Sănătate Regina Maria.

Creație a unei companii americane din Silicon Valley, costă 3 milioane de dolari și sunt o premieră pentru sistemul privat de sănătate din România.

Cu da Vinci Xi, chirurgul nu mai stă aplecat peste pacient, în picioare (avantaj important pentru operațiile complexe de mai multe ore), ci la o consolă alăturată (în stânga fotografiei), de unde manevrează cele patru brațe ale robotului care operează pacientul.

robot da vinci

Ecranele pe care le vedeți lângă masa de operație sunt 3D HD, afișează o imagine a țesuturilor (pe care se intervine) mărită de zece ori și sunt destinate celorlalți membri ai echipei chirurgicale pentru monitorizarea intervenției.

Robotul da Vinci comunică wireless cu echipamentele din sala de operație și accesează sistemul informatic al spitalului. Astfel, chirurgul poate consulta oricând în timpul intervenției detalii din radiografiile, tomografiile sau alte investigatii ale pacientului.
Un alt avantaj: integrează sisteme de electrochirurgie, inclusiv sigilare vasculară, precum și un sistem de vizualizare prin fluorescență a structurilor anatomice și a suturilor.

spitalul regina maria

În esență, da Vinci Xi este un sistem computerizat, bazat pe inteligență artificială, interpus între chirurg și pacient.
La cele patru brațe se atașează instrumentele chirugicale cu potențial de rotire la 540 de grade și în șapte direcții. Astfel că masa de operație poate fi repoziționată în timpul intervenției, iar sistemul se rotește, dacă e cazul, cu 360 de grade în jurul pacientului.

regina maria robot chirurgical
Unul dintre instrumentele care se atașează la brațul robotic daVinci

Avantajele sistemului robotic da Vinci Xi:

Față de intervențiile clasice, deschise, chirurgia cu sistemul da Vinci Xi este un uriaș pas tehnologic, cu avantaje importante pentru pacient:
Vizibilitate crescută. Cu ajutorul da Vinci Xi, chirurgul are o vizibilitate extrem de clară, cu imagini mărite de peste 10 ori. Vede 3D, în profunzime, până la cele mai mici detalii, cu marcarea fluorescentă a țesuturilor și suturilor. Probabil că ați văzut în scene filmate prin sălile de operații chirurgi cu sisteme optice de mărire atașate pe frunte. Astfel de metode sunt, iată, depășite.

Chirurgul execută mișcări mai sigure. da Vinci Xi scalează, îmbunătățește mișcările chirurgului. O mișcare amplă a chirurgului aflat la consolă este tradusă de robot într-o microdisecție foarte fină, mai sigură. Un alt avantaj semnificativ este că robotul filtrează tremorul inerent al mâinii, crescând precizia mișcării.

Chirurgul ajunge în spații pe care nu le-ar putea explora prin alte tehnici chirurgicale. da Vinci Xi îi permite medicului să ajungă în spații anatomice înguste, închise sau greu abordabile prin chirurgia laparoscopică convențională sau deschisă, cum ar fi pelvisul sau loja timică (zona timusului), unde există structuri vitale pe care le poate proteja mult mai sigur decât prin alte tehnici operatorii.

Intervenții chirurgicale de mare precizie în cazuri oncologice. Gesturile precise permit disecția  și îndepărtarea cu mare acuratețe, milimetrică, a structurilor bolnave sau lezate. Astfel, chirurgul este sigur că a îndepărtat complet tumora și nu a afectat țesutul sănătos. Pentru pacient, acest lucru înseamnă că nu va suferi consecințe sau complicații cu impact semnificativ asupra calității vieții acestuia – rata complicațiilor fiind semnificativ scăzută față de alte tipuri de operații.

Chirurgia robotică permite efectuarea unor operații dificile și complexe, în special în zone anatomice înguste (de ex. pelvis sau loja timică) unde există o serie de structuri vitale, cum ar fi nervi, a căror lezare poate duce la complicații cu impact major în calitatea vieții pacientului.
Acest film de trei minute explică sugestiv performanțele sistemului robotic da Vinci Xi:

Tipuri de operații indicate pentru sistemul da Vinci

La Ponderas Academic Hospital – parte a Rețelei de Sănătate Regina Maria fiecare pacient este analizat de o echipă medicală pentru alegerea celei mai bune abordări chirurgicale – intervenție deschisă, laparoscopică sau robotică.
Sistemul da Vinci Xi este potrivit pentru chirurgia oncologică, urologie, bariatrie, ginecologie, pediatrie, chirurgia herniilor incizionale, chirurgie toracică, endocrină sau ORL.
Printre operațiile recomandate a fi făcute cu da Vinci este cea de îndepărtare totală a prostatei (prostatectomie).
În Grecia, de pildă, peste 50% dintre operațiile de acest fel sunt robotice (în România, doar 4%).
Avantajele: riscul ca după operație pacientul să rămână cu sechele ca impotență și incontinență urinară (destul de frecvente în chirurgia deschisă) sunt mult reduse.

Avantajele pentru pacient

Datorită fineței cu care brațele robotice secționează și suturează, riscul de complicații este redus, extirparea zonelor bolnave este meticuloasă și afectarea țesuturilor sănătoase mult redusă față de intervențiile clasice.
Timpul de recuperare este scurtat.

Intervențiile chirurgicale de acest gen nu sunt tocmai ieftine, din cauza consumabilelor, a amortizării sistemului și a timpului lung de specializare a chirurgilor, dar există totuși un avantaj important: costul unei operații robotice la Ponderas Academic Hospital – parte din Rețeaua de Sănătate Regina Maria este mult mai mic decât cel din spitalele din străinătate pentru același tip de intervenție.
Să luăm un exemplu: o prostatectomia robotică costă mai mult cu aproximativ 6000 de euro față de o operație clasică și ajunge la 11.000 de euro, în timp ce în străinătate tariful începe de la 24.000 de euro, în funcție de spital – la care adăugăm, evident, costurile de deplasare, cazare, etc.

De ce „Academic”

La Ponderas Academic Hospital funcționează Surgical Training Institute, un centru de instruire continuă a medicilor și care a pregătit până acum peste 2000 de chirurgi. Acest Surgical Training Institute este condus de Profesorul Cătălin Copăescu, cu 18 ani experiență în trainingul chirurgiei de top.
Unul dintre cele două sisteme de chirurgie robotică da Vinci Xi instalate la Ponderas este folosit în specializarea chirurgilor români și a celor din străinătate, dar centrul pregătește medici  și în chirurgia laparoscopică și alte tehnici endoscopice.

robot da vinci

Un chirurg performant se pregătește în 15 ani. Este o durată prea mare.
Dacă facem comparație, stagiul de pregătire a unui pilot de avion este de aproximativ trei ani, pentru că o parte din program se face pe simulator.
Am instalat și noi simulatoare în centrul de pregătire și în plus, odată cu creșterea gradului de inteligență artificială a viitorilor roboți chirurgicali, este de așteptat ca acest timp de specializare să scadă” – explică Prof. Dr. Cătălin Copăescu.

Instalarea celor doi roboți daVinci Xi a marcat la Ponderas Academic Hospital inaugurarea Primului Program Integrat de Chirurgie Minim Invazivă și Robotică din România.

Echipa care va opera cu da Vinci Xi este formată din:

Prof. Asoc. Dr. Cătălin Copăescu – Medic Primar Chirurgie Generală, Director Medical Ponderas Academic Hospital, pionier și promotor al chirurgiei minim-invazive în România, Dr. Mircea Onaca Medic Primar Urologie, întors recent în România pentru a putea opera la cele mai avansate standarde, după 20 de ani petrecuți în Olanda și Conf. Dr. Victor Tomulescu – Medic Primar Chirurgie Generală, unul dintre pionierii chirurgiei robotice din România. Alături de aceștia va fi o echipă de medici asistenți de chirurgie robotică formată din Dr. Gheorghe Niță – Medic Primar Urologie, Dr. Bogdan Smeu – Medic Specialist Chirurgie Generală și Dr. Ionuț Hutopilă – Medic Specialist Chirurgie Generală. Echipa medicală se va extinde continuu în Ponderas Academic Hospital, potențând valențele multidisciplinare oferite de daVinci Xi.

ponderas regina maria
Dr. Mircea Onaca Medic Primar Urologie, întors recent în România pentru a putea opera la cele mai avansate standarde în Ponderas Academic Hospital, după 20 de ani petrecuți în Olanda.

Despre Ponderas Academic Hospital

Echipa de profesioniști de la Ponderas Academic Hospital – parte a Rețelei de Sănătate Regina Maria, a efectuat până acum peste 30.000 de operații minim invazive și peste 1000 de intervenții chirurgicale robotice.
Ponderas Academic Hospital este singurul spital privat din România cu 5 acreditări internaționale care pune la dispoziție servicii medicale complete, integrate (spital, policlinică, imagistică) și acoperă toate specialitățile medicale și chirurgicale. Ponderas are o capacitate de 277 de paturi, 50 de cabinete medicale, 12 săli de operație, laborator de analize și un centru de training dedicat pentru instruirea medicilor în proceduri laparoscopice, robotice și endoscopice

Resurse utile pentru mai multe informații:

Centrul de chirurgie robotică Ponderas Academic Hospital – parte a Rețelei de Sănătate Regina Maria
Pagina Facebook REGINA MARIA – Rețeaua Privată de Sănătate

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close