Am avut o relaxată oră de discuții despre tehnologia de top cu Cristian Popescu, managing director SAP România. Gigantul SAP are o istorie de 40 de ani și este liderul mondial în soluții software de business.
Subiectele interviului: tehnologia blockchain explicată pentru nespecialiști, matematicieni români de excepție întorși în țară pentru a lucra la proiecte de inteligență artificială, cum poate face față o companie cu tradiție asaltului startup-urilor.

Tehnologia blockchain, explicată pe scurt, pentru nespecialiști
Starea de fapt, acum. Dacă două entități vor să stabilească o relație comercială și aceste două părți nu se cunosc, e nevoie de un garant. Acest garant poate sa fie o bancă sau o altă instituție publica. Așa funcționează economia, societatea în prezent. Un exemplu: transferul de bani.
Dacă însă găsim mecanisme tehnologice astfel încât cele două părți să se garanteze una pe alta și algoritmi puternici să asigure autenticitatea și credibilitatea informațiilor, cele două părți pot colabora direct, fără intermediari.
Aceasta este, în esență, avantajului de business al blockchain.
Tehnologia blockchain permite relații mai rapide, mai directe, între două părți care nu se cunosc și care în felul acesta pot căpăta încredere una în alta. Este o evoluție spre modele de business noi.
Din martie, SAP oferă un serviciu pilot, inclus în SAP Cloud Platform, prin care clienții noștri se pot conecta prin tehnologia blockchain cu alte companii.

„Trebuie să educăm piața” – un slogan fals
Nu cred în adoptarea tehnologiei de business de dragul tehnologiei; e obligatoriu ca tehnologia să genereze rezultate concrete în performanța afacerii – spune Cristian Popescu .
De aceea, nu-mi place sloganul „Trebuie sa educăm piața”. Cred că mai degrabă piața ne învață cum și la ce trebuie folosita tehnologia. Directorul executiv al gigantului Walmart spunea că inovația este foarte bună, dar dacă nu poate să o replice, de mâine, în cele 14.000 de magazine pe care le conduce, nu îl ajută cu nimic
Dacă o tehnologia permite companiei să își îndeplinească obiectivele mai rapid și cu mai puține resurse umane, atunci este potrivită pentru respectiva organizație.
Și acesta este rolul SAP: să tranzităm tehnologia în beneficii, nu să ținem teorii clienților.

SAP Leonardo – sistem de inovație rapidă în companie
Rămâne actuală „dilema inovatorului”, definita teoretic în anii ‘90: folosești o tehnologie căreia în timp îi crește eficiența. Apare însă pe piață o nouă tehnologie, care, inițial, este sub performanța celei vechi.
Problemă pentru manager: investesc în tehnologia nouă, care nu e matură acum, sau rămân la cea veche, dar care peste trei ani sau șase luni va fi depășită?

Și atunci credem că soluția este să le oferim clienților noștri posibilitatea sa le facă pe amândouă, simultan: să își păstreze core-ul stabil, eficient și performant și, în același timp, sa inoveze pentru diferențiere în piață și dobândirea de avantaj competitiv.
Leonardo, sistemul de inovație digitală al SAP în domeniul Internet of Things, machine learning, blockchain, Big Data, rezolvă această dilemă. Leonardo permite companiei să păstreze tehnologia existentă care asigură performanță, dar să și testeze totodată, fără cheltuieli mari, tehnologii noi și să constate, direct, beneficiile pentru businessul propriu.
Datorită componentei de design thinking a Leonardo, un proiect a cărui planificare ar fi durat altădată doi ani, poate fi testat mai rapid, în câteva luni.
Astfel, companiile mari pot avea agilitatea startup-urilor în inovație, dar să și protejeze performanța core business.

Laboratorul SAP de Artificial Intelligence și Machine Learning
Bucureștiul găzduiește una dintre cele trei echipe internaționale SAP care pun la punct soluții avansate de de artificial intelligence și machine learning. Din colectiv fac parte și specialiști români întorși din Statele Unite de la universități de prestigiu, foști olimpici, ajunși matematicieni de excepție.
Echipa construiește soluții software cu valoare adăugată mare, inclusiv de predictive maintenance,  pentru clienți importanți din toată lumea.
De exemplu, sistemul de predicție a creșterii vegetației care afectează rețeaua de electricitate a Canadei. Algoritmii stabilesc în ce zone sălbatice și când creșterea copacilor amenință liniile de înaltă tensiune și livrează programe de intervenție. Economiile sunt importante: echipele de intervenție nu mai patrulează în această imensă țară, ci se duc la punct fix, indicat de software.
În Coreea, colectivul de la București a pus la punct un sistem de optimizarea a transportului feroviar, de la vânzarea de bilete la modelarea orarului dinamic de circulație, bazată pe predicția numărului de călători.

SAP Leonardo în retail
Dacă luăm ca exemplu sectorul retail, sistemul Leonardo poate oferi predicții de calitate bazate pe inteligența artificială astfel încât aprovizionarea cu produse să țină seama de cererile viitoare, iar pierderile (la legume/fructe, de exemplu) să fie minime.
Totodată, analiza statistică automată bazată pe bonuri de casă poate optimiza traseele cumpărătorilor în marile magazine.
Și în e-commerce Leonardo oferă soluții avansate. De pildă, cumpărătorii pot fi încurajați să cumpere cât mai mult online și să nu aglomereze magazinul fizic al retailerului sau, din contră, să fie determinați ca după vizita online să vină și în magazinul fizic.
________________________________________________________

SAP România în câteva cifre

  • 641 de angajați în București, Cluj, Timișoara
  • Posturi libere pentru noi angajări: 110
  • Cifra de afaceri 2017 = 67,20 mil. euro
  • Venituri totale 2017  = 69,16 mil. euro
  • Profit net 2017 = 20,25 mil. euro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close