Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), împreună cu Platforma europeană de consiliere în materie de investiții și cu Uniunea Europeană, oferă prin programul Advice for Small Businesses soluții de consultanță pentru IMM-uri.

E vorba de consultanță de afaceri personalizată, locală sau internațională, într-o gamă largă de domenii, cum ar fi strategie, promovare pentru export, management financiar, eficiență energetică, marketing și altele.

În Europa anului 2018, care recunoaște faptul că IMM-urile sunt motorul economiei, nouă din zece întreprinderi sunt IMM-uri, și tot IMM-urile generează două din trei noi locuri de muncă. Nu doar că aici se creează cele mai multe locuri de muncă, dar IMM-urile stimulează spiritul antreprenorial, sunt suficient de flexibile pentru a fi foarte inovatoare și contribuie semnificativ la creșterea economică și stabilitatea socială.

Advice for Small Businesses este un program care se desfășoară în România de ceva vreme, adresat IMM-urilor cu o cifră de afaceri mai mică de 50 de milioane de euro, cu mai puțin de 250 de angajați și capital majoritar local. Fie că au nevoie de o nouă pagină de internet, un sistem de management al calității, o strategie de marketing sau chiar o structură absolut nouă de organizare, IMM-urile pot accesa programul pentru a găsi consultanții locali sau experții internaționali cei mai potriviți. De la cele mai mici care vor să crească, la cele orientate spre piețele globale, rețeaua de consultanți, teoreticieni şi practicieni deopotrivă le ajută să progreseze şi să îşi extindă perspectivele.

Rezultatele consultanței pentru IMM

O măsură a succesului IMM-urilor care trec prin program este procentul foarte mare al celor care, la doar un an de la finalizarea proiectului, și-au mărit cu o treime cifra de afaceri (respectiv de 72%). Pe de altă parte, peste jumătate dintre IMM-urile care au beneficiat de program își îmbunătățesc productivitatea în medie cu 26%.

De la lansarea programului în România, în noiembrie 2017 și până acum, 35 de proiecte sunt deja în curs de implementare, iar până la încheierea programului, în 2020, peste 100 de IMM-uri vor putea beneficia de consultanță.

Programul EBRD Advice for Small Businesses ajută întreprinderile mici şi mijlocii să crească, să-și valorifice potențialul și să devină un adevărat catalizator al economiilor locale şi regionale.

În completarea programul de bază, BERD organizează evenimente specializate pe sectoare de activitate; sesiuni de training, oportunități de networking, întâlniri cu experți internaționali BERD, cu experiență atât în sectorul respectiv cât și în consultanță pentru IMM.

Primele două evenimente din serie au fost dedicate sectorului agricol și de producție, iar temele principale abordate au fost: managementul strategic, planificare strategică, managementul operațiunilor, și instrumente de finanțare. Următoarele evenimente propuse de EBRD Advice for Small Business și detalii despre program sunt disponibile pe www.knowhowromania.ro

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close