android

Ți se înregistrează convorbirile, ți se fură pozele pe care le faci și ești urmărit pe unde te duci. Evident fără să știi că smartphone-ul tău cu Android este infectat.
Cum?
Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender au identificat un nou tip de spyware pe sistemul de operare Android, amenințare informatică dotată cu capacități extinse de supraveghere și ușor de integrat în aplicații aparent inofensive.
Odată mascat în aplicații reîmpachetate, spyware-ul denumit Triout poate să își ascundă prezența pe dispozitiv, să înregistreze convorbiri telefonice, să intercepteze mesaje scrise, să capteze conținut video, să facă fotografii, să colecteze coordonate GPS și să le transmită integral pe serverul de comandă și control al atacatorului.

Triout a apărut inițial pe 15 mai, inclus într-o aplicație legitimă din GooglePlay care sugera activități erotice cuplurilor.
Între timp, aplicația nu mai poate fi accesată din Google Play, dar centrul de comandă și control al spyware-ului continuă să fie funcțional și în prezent. Asta înseamnă că atacatorii testează continuu noi funcționalități și compatiblități cu diverse dispozitive, așadar ei încă lucrează la varianta finală a acestei amenințări, aceasta putând reapărea oricând într-o altă aplicație legitimă.

Lista completă a funcționalităților Triout, ce face odată instalat pe smartphone sau tabletă:

  1. Înregistrează integral fiecare apel telefonic efectuat sau primit și îl trimite către atacator.
  2. Monitorizează toate SMS-urile primite, atât conținutul mesajului, cât și expeditorul acestuia.
  3. Are capacitatea de a se ascunde pe dispozitiv.
  4. Trimite toate detaliile legate de apeluri, precum numele și numărul apelantului, ziua, durata și tipul apelului.
  5. Transmite fiecare fotografie făcută, atât cu camera frontală, cât și cu cea principală.
  6. Livrează coordonatele GPS în timp real către atacator.

Aplicația infectată cu acest tip de malware a fost încărcată inițial din Rusia, iar raportările cu cele mai multe victime infectate vin din Israel.
Aplicația falsă arată și este aproape identică cu cea originală, atât în ce privește codul, cât și funcționalitățile, exceptând componenta infectată. Atât iconița aplicației, cât și interfața acesteia păstrează aparent toate funcționalitățile originale, ca să nu trezească vreo suspiciune victimei infectate.
Aplicația originală a fost disponibilă în magazinul Play încă din 2016. Deși este încă neclară modalitatea în care este diseminată, magazine neoficiale sau domenii controlate de atacatori ar putea încă să o găzduiască.
O sugestie
O măsură de securitate pe care poți să o instalezi imediat pe smartphone-ul/tableta cu Android o găsești aici.
O alta, pe care o recomand, este Bitdefender BOX. Abonamentul Bitdefender BOX 2 include Bitdefender Total Security și îți permite să instalezi software-ul de securitate pe sisteme Windows, Mac OS, Android și iOS pentru un număr nelimitat de dispozitive,deci și smartphone-uri.

1 Comment

  1. A facut-o un programator gelos in pauza de lucru…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close