bullying

Am primit un email de la domnul avocat dr. Ion Popescu-Dumitrescu, specialist în Drept Civil și Succesiuni, prin care eram anunțat că „sunt singurul moștenitor direct al unor cupoane de acțiuni rezultate în urma privatizării SCPLE la finalul anului 1994”.
Pentru procedurile de intrare în posesie a respectivelor acțiuni, dl avocat mă ruga să-i trimit pentru început cópii după certificatul de naștere și după cartea de identitate.

Ok, am zis, iată o scrisoare nigeriană (le știi – „sunt fiul fostului prim-ministru african (…) propun să mă ajuți să deblochez conturile de 100.000.000$ ale tatăl meu, înlăturat de o lovitură de stat, trimite la mine 10.000$ pentru avocat și vei câștiga 1.000.000$”) în variantă românească.
Delete!

Câteva zile mai târziu, am primit un alt email de la Centrul de Potecție a Datelor Personale și Protejarea Drepturilor de Autor, prin care eram avertizat cum că am distribuit „conținut video pe internet protejat de legea drepturilor de auto”, faptă pedepsită cu închisoarea sau cu amendă de 50.000 de lei.
Pentru a rezolva situația, eram îndemnat să îmi înregistrez computerul, dând click pe un link (typo din mesaj aparțin expeditorului).

Stau pe net la fel de în siguranță ca la mine acasă

Cele două email-uri dubioase pe care le-am primit au fost în fapt un teasing la o foarte utilă campanie online de educare pe care a inițiat-o Orange România, „Stau pe net la fel de în siguranță ca la mine acasă”.
Aceste email-uri simulau mesaje online periculoase trimise de hackeri, pe care le deschidem uneori din curiozitate, dăm click pe link-uri sau fișiere atașate și ne infectăm. Infractorii sunt maeștri ai ingineriei sociale și milioane de utilizatori ai Internetului le cad victime.

Nu e de glumit cu spamurile, virușii de tip ransomware, tentativele de phishing (furt de identitate și din conturile bancare) sau cu criptarea de către infractori a fișierelor din computerele infectate și solicitarea apoi a unei recompense pentru deblocare.
Să ne aducem aminte doar de un singur caz dramatic: bărbatul din Brăila care și-a spânzurat copilul de patru ani și apoi s-a sinucis, înspăimântat de un mesaj spam cum că are de plătit o amendă de 70.000 de lei sau va face șapte ani de închisoare, spam trimis de hackeri, după ce omul a vizitat un site pentru adulți.
În lume, cazuri de sinucidere din cauza hărțuirii pe internet (cyberbullying) au fost și în rândul copiilor, ai căror părinți nu le-au supravegheat activitatea online.

siguranta pe net

În  cadrul campaniei Orange „Stau pe net la fel de în siguranță ca la mine acasă”, ai spre consultare un site (click!) cu sfaturi utile care să te ajute să nu cazi victimă hackerilor, pentru că oricât am fi de siguri privind priceperea noastră în a detecta atacurile, de multe ori uităm lucruri de bază.
Poți recomanda site-ul și rudelor mai în vârstă, categorie vulnerabilă la atacurile digitale.

siguranta pe net phishing

Capitole separate din acest manual online pus nouă la dispoziție de Orange  România sunt dedicate Parentingului în era digitală  și Cyberbullyingului, teme foarte importante în condițiile în care numărul copiilor victime ale infractorilor digitali crește alarmant.

Iar dacă vrei să verifici cât de bine stai la capitolul securitate online, te invit să treci prin acest quiz (click!).
Va fi interesant. 🙂

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close