Închide

Ce vrei să cauți?

Decriptor Bitdefender pentru victimele atacurilor GandCrab

decriptor
decriptor

Dai click pe un document infectat, atașat la un e-mail care pare ok, și fișierele din computerul tău sunt criptate de către hackeri.
Nu le mai poți accesa și ți se cere să plătești o taxă pentru a le recupera:

Așa funcționează atacurile ransomware, printre care se numără și GandCrab.
GandCrab a infectat 500.000 de victime și a făcut pagube de sute de milioane de dolari, inclusiv în România.
A devenit cea mai prolifică formă de ransomware a momentului. Atacatorii folosesc inclusiv un model de afiliere: cooptează colaboratori interesați să îl răspândească, cerând în schimb un anumit procent din încasări.

În 2018, GandCrab a suferit transformări radicale, mai ales după ce Bitdefender a pus la dispoziție în iarnă un instrument de decriptare pentru prima versiune a acestuia, dezvoltat tot cu sprijinul instituțiilor locale și internaționale de aplicare a legii.

Ce să faci dacă ai fost infectat

Bitdefender, cu sprijinul Europol, Poliției Române și altor instituții de aplicare a legii, precum FBI, a dezvoltat un utilitar gratuit pentru recuperarea datelor blocate de cea mai recentă versiune a clasei de ransomware GandCrab.
Pentru a decripta fișierele blocate intră pe pagina Bitdefender Labs și descarcă utilitarul. Este gratuit.

Decriptorul le permite victimelor să primească acces la datele criptate fără să mai plătească recompensă atacatorilor și poate decripta versiunile 1, 4 și 5 ale GandCrab.

 „Am petrecut luni de zile lucrând la acest instrument și am alocat o infrastructură considerabilă ca să îl facem posibil: victimelor li se redă acum accesul la viața digitală fără niciun cost”, au declarat reprezentanții Bitdefender.

Pentru a preveni infectarea cu ransomware, utilizatorilor li se recomandă să păstreze copii ale datelor importante, să folosească o soluție de securitate performantă și să evite să acceseze linkuri sau fișiere din email-uri emailuri nesolicitate.

Articole populare Ultima luna

Adaugă comentariu