Discutam recent cu arhitectul Adrian Ciocăzanu despre Modernism Art Deco, un curent/o perioadă foarte bune pentru arhitectura Bucureștiului, între 1920-1945.
Au rămas câteva sute de clădiri valoroase construite în epoca respectivă în Capitală, inventariate aici.

Interesant este că aceste imobile de patrimoniu sunt cele mai vandalizate cu tuburi de vopsea de către adolescenți.

Adolescenții nu prea fac diferența între vandalismul prin grafitti și street art, ca formă de manifestare socială.

Un recent studiu (studiu foarte bun și pentru specialiști în Comunicare) indică o contradicție specifică vârstei: pe de o parte nu au chiar toți o idee clară despre noțiunea de patrimoniu cultural, pe de altă parte sunt în majoritate dispuși să facă voluntariat pentru protecția și conservarea patrimoniului.

graff buff app

Patrimoniu pentru următorul secol

Patrimoniu pentru următorul secol, este un proiect aflat în dezvoltare la Institutul Național pentru Cercetare şi Formare Culturală (INCFC), care și-a propus să îi convingă pe tineri de importanța patrimoniului, prin instrumente online.

Pentru a le crește interesul și grija față de patrimoniu, ne-am adaptat la practicile lor de consum cultural. Și ce poate fi mai atractiv pentru tineri decât să fie provocați? – spune Carmen Croitoru, directorul general al INCFC.

Primul pas a fost studiul de cercetare care a investigat atitudinea liceenilor față de componentele patrimoniului cultural, pentru a ști de unde pornim.

Componenta cea  mai improtantă a proiectului este platforma online www.patrimoniu100.ro (în variantă beta) pe care găsim un manual interactiv și informații despre diverse obiective de patrimoniu.

Graff & Buff App

Componenta cea mai interesantă a proiectului este o aplicația mobilă Graff & Buff ((disponibilă pentru iOS și în Google Play Store), care folosește realitatea augmentată și geolocația pentru educarea tinerilor în apărarea patrimoniului cultural.

Aplicația Graff & Buff  este de tip edutainment. Utilizatorii sunt invitați, printre altele, să nu mai vandalizeze clădirile în mod real, ci virtual, pe ecranul smartphone-ului.

Patrimoniul este o componentă esențială a identității noastre dar, și mai important, este una dintre cele mai fertile resurse pentru dezvoltare. În contextul unei economii globale competitive în care tehnologia și resursele umane sunt în permanentă mișcare, elementul diferențiator pentru un oraș va rămâne întotdeauna specificul local – explică Teodor Frolu, arhitect și manager în domeniul industriilor creative.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close