Sunt zeci de milioane de oameni care stau cu ochii în smartphone, însumat, o zi dintre cele șapte cât are săptămâna – spun statisticile americane și britanice.
(Știu că pare incredibil, dar s-ar putea să fii unul dintre ei, verifică.)

Rețele sociale, streaming video, site-uri, jocuri, ebook-uri. În restaurant, la birou, la semafor, în baie sau în pat, smartphone-ul a devenit o prelungire a corpului omenesc, în lipsa căreia unii ajung să sufere de no mobile phobia sau, și mai dubios, de FOMO.
E cel mai important digital device din viața noastră.

Au trecut mai mult de zece ani de la apariția pe piață (2007) a primului smartphone adevărat și acesta a fost iPhone-ul.

E timpul așadar pentru un refresh al industriei.
Mai ales că smartphone-urile hi-end au ajuns să cam semene până la confuzie unele cu altele, numărul de camere foto care pot fi montate pe un exemplar fără a cădea în ridicol e limitat totuși, iar cumpărătorii au început să mârâie la prețurile din ce în ce mai mari ale ultimelor modele.

Topul producătorilor de telefoane mobile după vânzările în Europa.

(dacă aveți alt top pe 2018, vă rog.)
”Smartphone-ul X nu aduce nimic nou” – e laitmotivul pe care îl auzim la fiecare lansare, indiferent cine e producătorul.

Ce ar trebui să aducă nou un smartphone lansat?
Consumatorii nu știu și nici producătorii nu se dumiresc în consecință.
Așa că au umblat la sertarul cu patente și proiecte mai vechi și au extras un concept care pare să se potrivească cu vremurile: telefonul pliabil.

Telefonul pliabil, scurt inventar al anunțurilor
Nu contează ce trăznaie prezinți ca producător de smartphone-uri la Consumer Electronics Show – Las Vegas sau la Mobile World Congress – Barcelona, vei avea doar de câștigat ca notorietate. Subiectul „telefon pliabil al viitorului” atrage jurnaliști, unii dintre ei covârșiți pe moment de un entuziasm cam naiv.

De pildă, ZTE propunea acum un an modelul Axon M.
E format din două ecrane lipite între ele, care odată desfăcute formează un soi de tabletă cu o dungă moartă în mijloc.

telefon pliabil

Modelul a intrat în fabricația de serie și poate fi cumpărat de pe Amazon cu 274$.

Mai recent, la CES, compania chineză Ryoku Technologies a prezentat conceptul Flexpai, un smartphone care se „îndoaie”.

Ce se întâmplă dacă îl scapi pe o suprafață dură? La câte îndoiri va rezista?
Întrebările n-au primit un răspuns prea clar, dar marketingul și-a făcut treaba, multă lume a aflat de Ryoku datorită acestui concept fără niciun viitor, aș îndrăzni să spun.

Șeful Xiaomi se joacă și el de-a desenele animate, arătând un smartphone care se pliază de două ori:

Avansați în domeniu par inginerii Samsung. Compania a prezentat prototipul unul telefon pliabil, Galaxy X sau Galaxy Flex, pe care promite să-l lanseze în următoarele cinci luni.  După unele surse ar putea avea 12Gb RAM, 1 TB memorie și două baterii cu capacitatea totală de 6.200 mAh.
Sursele techradar.com spun că Galaxy X ar putea fi prezentat mai detaliat pe 20 februarie, când Samsung are anunțat un eveniment mondial.

Mai în detaliu, pentru că până acum prototipul a fost prezentat doar câteva secunde.
Mi se pare cel mai funcțional dintre toate, cu ale sale ecrane de 4,6 inch (pliat) și de 7,29 inch. Sunt multe zvonuri legate de acest telefon, se cere răbdare.

Ar urma ca și Huawei să lanseze/prezinte la final de februarie un model de smartphone pliabil, la MWC Barcelona, dar alte detalii nu au fost făcute publice.

Apariția foldable smartphone are sens. Consumul de video crește, iar telefonul a devenit, printre altele, unealtă indispensabilă de business, telecomandă sau mijloc de plată în magazine. Odată cu dezvoltarea 5G de după 2020 va căpăta noi puteri.

Însă e un pariu riscant pentru marii producători. Nu numai din cauza prețului mare la care vor fi scoase pe piață primele modele, preț care ar putea să descurajeze achiziția, ci și pentru că nu orice tehnologie nouă, spectaculoasă, are succes în timp. Să ne amintim de eșecuri (în care s-au băgat mulți, mulți bani) gen televiziunea 3D, laptopurile 2 in 1 sau televizoarele curbe.

3 Comments

  1. Cred că o să mai țină o vreme formatul telefoanelor curente. Acum se tinde spre un screen to body ratio cât mai mare, ascunzând camera frontală.

    Mi-ar plăcea ca Microsoft să facă Surface phone. Ar aduce un suflu nou pe piață. Dispozitivele cu un ecran mare ar trebui să te poată ajuta să creezi conținut mai ușor și să fii mai productiv.

    https://www.digitaltrends.com/computing/microsoft-surface-mobile-phone-news/

  2. Nu mai avem acum decât să sperăm că o să inventeze cineva și folia de sticla pliabilă sau carcasa cu nano-particule care se va mula perfect pe forma telefonului. Sau nah, poate va reveni la modă tocul pentru purtat telefonul la centură. 😀

  3. Foarte interesanta aceasta tehnologie, consider ca este util sa poti folosi ecranul mai mare atunci cand este nevoie dar si sa reduci dimensiunea telefonului pentru toate celelalte activitati.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close