Închide

Ce vrei să cauți?

O premieră mondială la București. Vița de Vie a cântat cu o hologramă Vodafone 5G

concert hologram[ vodafone 5G
concert hologram[ vodafone 5G

Invitația pe care am primit-o suna misterios: în timpul concertului Vița de Vie, se va întâmpla ceva cu totul exceptional.
Și s-a întâmplat.

Cum sunt cam miop, m-am dus cât mai aproape de scenă.
După câteva piese, Adi Despot a întrebat „Sunteți pregătiți să facem imposibilul să se întâmple?”.
Și acesta a fost momentul năucitor: instantaneu, pe scenă a apărut un puști chitarist sub formă de hologramă.
Zic moment năucitor pentru că holograma – tânărul chitarist adică -,  alcătuită din fascicule laser, părea foarte realistă.
Nu era mare diferență între cum arătau membrii trupei în carne și oase și cum arăta holograma Luca (așa îl cheamă pe puștiul despre care muzicienii spun că este foarte bun). Dacă priveai foarte atent, observai doar o vagă transparență la mâna stângă.
Momentul apariției hologramei pe scenă este prins aici:

Iar „dispariția” lui Luca de pe scenă,  o poți vedea aici:

A fost primul concert din lume în care a fost integrată o secvență live transmisă printr-o holograma realizată cu ajutorul tehnologiei 5G, furnizată de Vodafone România. Deci wireless, da?

Tânărul Luca a cântat într-o încăpere aflata la aproximativ doi kilometri distanță de sala de concert unde se afla restul trupei și publicul.

Ce înseamnă 5G?
Ai tot auzit despre internetul broadband 5G, tehnologie care va deveni valabilă în următorii ani, și probabil că nu ți-e foarte clar ce-i cu ea.
Un exemplu sugestiv: descărcarea unui film HD cu conexiunea actuală 4G durează în medie 10 minute, dar cu 5G se va întâmpla în mai puțin de o secundă.
5G va schimba multe în industrie, sănătate, organizarea urbană și entertainment, iar demonstrația în premieră mondială a Vodafone ne poate da o idee.

Holograme în viitor
Acum nouă ani, Japonia candida pentru găzduirea Cupei Mondiale la Fotbal 2022 și a venit cu un proiect care i-a lăsat perplecși pe oficialii FIFA: transmiterea în timp real a partidelor pe toate marile stadioane ale lumii în format holografic. Altfel spus, spectatorii de pe Wembley (sau de pe Arena Națională) ar ar fi urmat să-i vadă evoluând pe gazonul din Londra sau din București, sub forma de holograme, pe jucătorii care ar fi alergat pe terenul de fotbal din Osaka. 
A fost însă prea devreme pentru ca un astfel de proiect să pară realizabil.

Mai aproape de zilele noastre, o companie de entertainment pregătește un turneu mondial Amy Winehouse. 
Cum artista a decedat în 2011, ea ar urma să apară pe scenă în format hologramă.

De aici putem să ne imaginăm ce va fi în viitor pe partea de entertainment, de pildă concerte de la Londra sau New York transmise live holografic în piețele marilor orașe din România.
Iar datorită 5G am putea „chema” în sufrageria proprie cântăreții preferați sub formă de holograme. 
Pe acest subiect vom mai vorbi. Vă las cu clipul Vodafone care povestește premiera tehnologică mondială, cu Vița de Vie și Luca:

Articole populare Ultima luna

Adaugă comentariu