cyber security

A fost odată ca niciodată.
Pe vremea când nu existau deloc smartphone-uri și Internetul mobil era în scutece, am nimerit la o prezentare despre viitorul în business.
De unde am ieșit năucit și convins că oamenii nu vor accepta cu niciun chip o asemenea sclavie.

Ne vom bucura de Seamless Connectivity. Veți fi conectați tot timpul la Internet, oriunde vă veți afla.
Veți lucra de oriunde. Dacă va fi necesar un meeting de urgență în organizație și veți fi în drum spre casă, veți trage mașina pe dreapta, vă veți conecta și participa video remote la ședință
– povestea entuziasmat un tech evangelist.

Cum adică să mă deranjeze șefii în timpul liber? – mă întrebam, dat fiind că pe atunci viața era dulce – după ce trânteai ușa de la serviciu după tine, până a doua zi erai liber ca pasărea cerului. Singurele metode de comunicare rămâneau telefonul fix, faxul și semnalele cu fum.

Discutabil.
Nu cred că vrea cineva să se întoarcă la telefonul fix.

Vezi că ai un mesaj pe mașina de spălat
Nu au trecut foarte mulți ani și astăzi…
Dacă nu te găsește lumea pe mess, te caută pe mobil. Dacă nu răspunzi la telefon, te abordează pe WhatsApp.  Sau te sună pe Facebook, pentru că vede că ești online. 24/7.
E posibil ca în curând să-ți trimită mesaje și pe frigider sau pe mașina de spălat – și acestea se conectează mai nou la net.

Cât timp petreci uitându-te la pisici pe Facebook?
Citeam zilele trecute despre experimentul pe care l-a făcut un jurnalist de peste ocean. A renunțat la rețele sociale și s-a apucat să citească (cărți) după modelul comportamental al miliardarilor lumii.
Într-un an a citit 200 de cărți în timpul economisit. Nu știu dacă s-a îmbogățit, dar câștigat probabil că a fost.

Chiar, tu știi cât timp consumi cu Facebook-ul?
Dacă vrei să intri la idei, instalează pe smartphone și pe computer RescueTime. Aplicația îți va arăta timpul petrecut online, pe categorii, inclusiv risipa de ore cu rețelele sociale.

Am fost offline 23 de ore
Pornind de la povestea jurnalistului de care pomeneam, m-am aventurat și eu într-un experiment*: să stau offline o zi întreagă și să văd ce se întâmplă, cum voi suferi.
Fără mess, fără email, fără site-uri,  fără social media, cu mobilul și laptopul închise.
Lucrez de acasă, nu am șefi, n-a fost prea greu să organizez experimentul.

Am frunzărit în timpul asta o carte cu povestea unui corporatist român fugit să se regăsească în America de Sud. Omul a fost la un moment dat adoptat de un grup de nomazi din Argentina. Nomazii – unii provenind din familii bogate – trăiau la comun, minimalist, câștigându-și zilele cu spectacole stradale. Fără carduri bancare, fără credite, fără Internet, cu toată averea într-un rucsac, deplasându-se spre alte zări când se plictiseau de peisaj.
O poveste la care e plăcut să visezi (dar nu e sănătos).

Dar desigur te macină curiozitatea în privința detoxului meu tehnologic.
Te voi dezamăgi.
Nu s-a întâmplat nimic ieșit din comun în cele 23 de ore offline, în care m-am întors cu 25 de ani în urmă.
N-am avut FOMO, nu am simțit nevoia să citesc știri, nu s-a supărat niciun colaborator pentru că nu am răspuns la email-uri și mesaje.
Am lucrat doar un pic mai mult a doua zi să recuperez.

Ca orice invenție extraordinară, online/digitalul vin cu oportunități colosale.
Au devenit osatura actualei civilizații și suntem doar la început de drum în acest sens.
Putem să ne jucăm de-a omul primitiv deconectându-ne o zi – două, e chiar sănătos, dar nu ne mai putem lipsi de Internet. Nici nomazii din Argentina nu or să hălăiduiască toată viața.

Mai puternici, mai informați, mai productivi datorită Internetului, am devenit însă și mult mai vulnerabili. Și nu mă refer aici la dependențe.
Dar despre asta în episodul de mâine.

Citește și articolul despre noul Bitdefender 2020.
________________________________________________
*Experimentul 24 de ore offline a fost o provocare venită de la prietenii care lucrează la Bitdefender. (p)

1 Comment

  1. Stau mult pe facebook dar altii stau mai mult ca mine si asta ma bucura. Era mai fain cand nu era telefoanele mobile si tablete. Se jucau mai mul copii afara. in timp ce iti scriu al meu copil de 6 ani se uita pe tableta… drog

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close