securitate IT

Originară din China, amenințarea informatică Scranos a fost descoperită de specialiștii în securitate informatică ai Bitdefender în aprilie, când se răspândea agresiv în Europa și Statele Unite și contamina dispozitive cu Windows și Android, având acces la toate datele personale ale victimelor.
România este una dintre țările în care Scranos are acum activitatea cea mai intensă.

Ce necazuri îți poate aduce Scranos

Scranos a început prin a fura toate parolele și informațiile bancare ale victimelor, cărora le compromitea inclusiv activitatea pe rețelele de socializare.
Câteva exemple:

  • sustrăgea datele de login ale utilizatorilor la cele mai importante browsere, de la Chrome la Baidu
  • fura datele din conturile de plată deschise de utilizatori pe Facebook sau Airbnb
  • trimitea cereri de prieteni pe Facebook
  • abona userii infectați la diverse canale Youtube

Bitdefender a desființat mecanismul exploatat inițial de Scranos, astfel că au apărut noi variante, mai evoluate. Acestea redirecționează traficul de pe orice site accesat de utilizatorul infectat către cele ale atacatorilor și injectează cod în paginile vizitate ca să afișeze reclame.

De asemenea, Scranos oprește serviciile de securitate ale Windows, folosește calculatorul victimei ca să mineze monedă virtuală și întreprinde atacuri de tip DDoS ca să paralizeze pagini de internet. Continuă totodată să fure date din contul de Facebook.

Cum se răspândește

La început, Scranos infecta victime prin programe aparent legitime descărcate de pe site-uri de piraterie: e-readere, playere video, drivere sau chiar soluții de securitate.
Mai nou, amenințarea este diseminată printr-o aplicație nouă, denumită CClear, care ar optimiza chipurile funcționarea calculatorului. Atacatorii reușesc să păcălească victimele pentru că CClear sună asemănător cu CCleaner, o aplicație ok des utilizată.
Neatenți, unii  instalează programul infectat și își dau computerul pe mâna hackerilor – explică specialiști în securitate ai Bitdefender.

Cum ne putem apăra

  • Să descărcăm și să instalăm doar aplicații licențiate
  • Să verificăm suplimentar numele programelor pe care le instalăm (google it)
  • Să folosim o soluție de securitate performantă
  • Să actualizăm constant sistemul de operare și programele instalate

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close