Până la urmă e destul de trist că mulți ne petrecem o felie serioasă din viață pe Facebook. Percepi lumea ca și cum ai privi pe ferestruica unei mansarde și cineva (bula ta, adică) ți-ar spune tot timpul corectacumesăpriveștiînparteaaia.
Și peste cinci minute, corectacumesăpriveștiînparteaailaltă.
De asta am și îmbrăcat costumul cel bun și am plecat spre Ateneu. Am vrut să văd ceva personaje politice live, și nu decupate în meme-uri.
Parcă nu v-am mai spus – cea mai ingrată meserie din presă e cea de cameraman. Trebuie să aștepți, de multe ori ore întregi, în picioare și gata să apeși butonul roșu – nici nu se pune problema că ai putea să fugi la toaletă -, până apare Personajul, să-l transmiți în televizoarele oamenilor.
Cameramanii televiziunilor pe care îi vezi în poză erau gata să prindă vineri un eveniment politic: Dăncilă și Iohannis în același spațiu, vorbind despre o victorie a României.
Povestea.
Guvernul a trimis invitații la un concert de gală la Ateneu care să marcheze încheierea mandatului României la Președinția Consiliului Europei.
Una dintre invitații a plecat și spre Cotroceni.
Ideea e că birocrația și organigrama UE sunt atât de complicate, încât puțini înțeleg ce a fost cu funcția asta a României.
Pe scurt, Consiliul Uniunii Europene, alături de Comisia Europeană și Parlamentul European, negociază legile din UE; fiecare țară membră vine cu propriul punct de vedere, cu interesele proprii și la final trebuie să se ajungă la o lege acceptată de toți.
Consiliul Uniunii Europene răspunde și de bugetul, de politica externă și de securitate a UE.
În fine, complicat.
Potrivit e să ne aducem aminte de un recent moment istoric de care ar trebui să ne rușinăm un pic.
Așadar, României i-a venit rândul să asigure Președinția în ianuarie.
Cu două luni înainte, Klaus Iohannis a sugerat lumii întregi că România e o țară de idioți.
Nu explicit, e drept, dar destul de clar.
„Părerea mea este că nu suntem pregătiţi de aşa ceva” – a glăsuit domnul președinte.
Adică România nu are oameni politici, experți, negociatori, diplomați, pe care să-i ducă suficient mintea pentru a asigura Președinția Consiliului Uniunii Europene.
Explicația pentru această ieșire catastrofală: contrele Cotrocenilor cu Palatul Victoria.
Realitatea după cele șase luni: România și-a făcut treaba cum trebuie la președinția Consiliului UE.
Nu a dat rateuri, nu a determinat nicio catastrofă – așa cum prorocea dl Iohannis.
Multe declarații europene față de România sunt laudative.
Și asta mulțumită și unei echipe de peste 1000 de experți, specialiști din diverse domenii, alcătuită special pentru acest mandat – o parte din materia cenușie a creierului național.
Am stat de vorbă cu câțiva din această uriașă echipă, responsabili pe partea de comunicare, și mi-au confirmat: establishment-ul UE n-a avut motive substanțiale de nemulțumire față de prestația românească.
Altfel, concertul a fost simpatic, doar cu piese de muzică românească, iar Orchestra Simfonică de Tineret sună foarte bine.
Ca un moșuleț din Muppets, m-am chiombit la elita din loja oficială: personaje politice, ambasadori, bancheri, lideri religioși șamd.
Foștii Emil Constantinescu și Adrian Năstase, stafidiți, par ieșiți din Tales from the Crypt, Petre Roman și-a schimbat iar vopseaua de păr, iar Viorica Dăncilă a stat fără expresie tot concertul; paparazzi abia așteaptă să te prindă cu o rafală de cameră în timp ce faci cele mai nevinovate mișcări – știu ei apoi ce cadru să aleagă.
Apropo de Viorica, lumea roiește în jurul ei, și pesediști și nepesediști.
La plecare i-au trebuit vreo 20 de minute să parcurgă drumul din lojă până la ieșirea din Ateneu.
Klaus Iohannis n-a venit.
Foto: Andreea Tănase