cinema city

Citeam zilele acestea despre „de-aging”, noua tehnologie lansată în cinematografie.
Astfel, dacă rolurile și scenariul o cer, tehnicienii pot întineri spectaculos, cu zeci de ani, chipurile actorilor, fără machiaj și peruci, doar cu ajutorul camerelor de filmat speciale și al stațiilor grafice.
De pildă, Robert de Niro (76 de ani) întruchipează într-un nou film un personaj care își începe povestea la 34 de ani și o sfârșește la 83.

Ca să ne dăm seama și mai bine de saltul pe care l-a făcut tehnologia în cinema, haideți să ne uităm la niște scene din filmul „The Lion King” („Regele Leu”).
Acesta este un cadru din filmul lansat acum 25 de ani, în 1994:

Și acesta, un cadrul din remake-ul din 2019:

Mi se pare fascinat. Dacă în 1994, filmul era în întregime opera unor desenatori, ajutați în producție de computere destul primitive în comparație cu ce avem azi, imaginile din „The Lion King” producție 2019 sunt generate în totalitate pe computer.
Filmul a estompat granițele dintre animație și acțiune live. Animalele din film arată, vorbesc, cântă și dansează absolut „natural”, iar peisajele sunt desăvârșite.

Ni se propun așadar filme din ce în ce mai sofisticate. Pentru a le consuma la maximum, cu tot ce oferă, avem nevoie de săli de cinema și de tehnologii de proiecție care să se ridice la astfel de standarde înalte.

Cum a fost „Regele Leu” la cinema IMAX
Și avem astfel de săli.
Experiment: am văzut „Regele Leu” la Cinema City AFI Palace Cotroceni în tehnologie IMAX.
Odată ce îți pui ochelarii 3D, senzația este că te cufunzi în realitate virtuală; ești înconjurat de sunete, ploaia și cascadele par să cadă la câțiva centimetri de fața ta.
Plonjezi pe nesimțite în poveste, faci parte din ea, te miști printre personaje.

IMAX este cel mai bun format de film care a fost inventat vreodată
Toate aceste senzații sunt posibile datorită tehnologiilor sofisticate IMAX de la Cinema City AFI Palace Cotroceni și Cinema City Shopping City Timișoara.

Cred că IMAX este cel mai bun format de film care a fost inventat vreodată. Este etalonul în industrie, ce trebuie atins de toate celelalte tehnologii” – spune Christopher Nolan, regizorul filmelor „The Dark Knight” sau „Dunkirk”, filmate cu cu camere IMAX.

Senzația că intri în universul virtual este dată în primul rând de ecranul special din sala IMAX, în jurul căruia fotoliile sunt așezate în formă de amfiteatru, astfel încât calitatea vizionării este aceeași pentru orice loc.
Ecranul, curbat, are suprafața de aproximativ 390 de metri, se întinde din perete în perete, fiind cel mai mare din România.
Un ecran IMAX primește cu 26% mai multă imagine decât cele din sălile de cinema standard – spun tehnicienii.
Un demo despre generozitatea imaginii din Avengers pe ecran IMAX versus unul standard:

cinema city

Adevărul e că ecranul te absoarbe; imaginile filmate de la înălțime, de pildă, îți dau impresia că te afli în avion sau elicopter.

3D și sunet dinamic
În sala de cinema sunt două proiectoare care lucrează simultan. Captate prin ochelarii pe care îi primești la intrare, imaginile livrate de proiectoare sunt combinate de creier și astfel este generat efectul 3D.
Camerele IMAX folosite în astfel de filme au cea mai mare rezoluție din lume, iar tehnologiile de post procesare îmbunătățesc sute de detalii în fiecare fotogramă – asta dacă te întrebi cum de imaginea este cristal.

Despre sunet nu vă povestesc prea mult, este imposibil de descris în cuvinte, trebuie să mergeți și să-l experimentați, nu seamănă cu nimic din ce ne-a oferit cinema-ul clasic și amplifică senzația cum să te afli în mijlocul acțiunii.
Înțeleg că sistemul de sunet, cu speakere lucrate manual este calibrat zilnic.

IMAX este o experiență care merită încercată, pentru că este cu totul alt cinema.
Apar filme sofisticate tehnic care pierd semnificativ din forță și calitate dacă sunt văzute într-o sală oarecare.
Și dacă mă întrebați de filme la care puteți merge în zilele următoare, aici aveți programul Cinema City IMAX.
Recomand Ad Astra și Joker.
___________________________________________________________

În România, formatul IMAX este disponibil exclusiv în lanțul Cinema City, în doar două orașe: București (AFI Cotroceni) și Timișoara (Shopping City).
(Acest articol a fost scris cu sprijinul Cinema City.)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close